SiolNET. Digisvet Novice
8,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Objava na družbenem omrežju, o kateri se govori po vsem svetu

Kakšen plaz je sprožil za nas povsem nedolžen sprehod v krajšem krilu

8,83

termometer

Khulood, Savdska Arabija
Foto: zajem zaslona

Takšna fotografija na družbenih omrežjih v za nas običajnih okoliščinah ne bi bila nič posebnega. Toda ta je iz Savdske Arabije, kar je gospodični na posnetku nakopalo težave.

Nešteto objav na družbenih omrežjih vsak dan prikazuje ljudi vseh starosti med obiskovanjem znamenitosti.

A ko to na Snapchatu naredi mladenka iz Savdske Arabije, oblečena v nekoliko krajše krilo in majico s kratkimi rokavi, v njeni domovini završi, posledično pa tudi drugod po svetu, kjer verjamemo v enakopravnost spolov in vseh posameznikov.

Nekaj korakov in sekund razdelilo državo

V začetku tedna je mlada Savdijka, ki se predstavlja z imenom Khulood, objavila videoposnetek svojega sprehoda po ostankih zgodovinske utrdbe Ushayqir v regiji Najd, dobrih 150 kilometrov severno od Rijada, kjer bivajo nekatera od najbolj konservativnih savdskih skupnosti. V tej regiji se je v poznem 18. stoletju rodil tudi ustanovitelj vahabizma, zelo striktne veje sunitskega islama, ki ji sledi tudi družina savdskih vladarjev.

Toda njena poletna oprava, ki je nam popolnoma običajna, je v njeni domovini nesprejemljiva. V Savdski Arabiji morajo vse ženske, tako domačinke kot obiskovalke, na javnih krajih nositi dolga in ohlapna oblačila, mnoge, zlasti starejše, pa tudi črna pokrivala obraza.

Tam, kjer je biti ženska še težje

Khulood je s svojim dejanjem državo v hipu razdelila na dva pola. Tradicionalisti in vsi, ki so blizu savdskim oblastem, zahtevajo njeno aretacijo in sojenje ter ponovno vzpostavitev še močnejših pooblastil za versko policijo, drugi pa zagovarjajo njeno dejanje. Le redki so se upali na glas zavidati njenemu pogumu.

To pa niso edini predpisi in omejitve za ženske v tej kraljevini. Med drugim jim ni dovoljeno upravljati motornih vozil ali se družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu. Za pridobivanje potnega lista, pa tudi za zaposlovanje ali pridobivanje zdravstvene oskrbe, morajo pridobiti soglasje moža, če so poročene, oziroma očeta ali drugega moškega sorodnika, če niso.

"Zakone je treba spoštovati!"

Savdske oblasti so se sprva odzvale s sporočilom, da se "zavedajo posnetkov in se bodo pravočasno odločile o tem". Njihovi zagovorniki so na družbenih omrežjih pisali, da je zakone treba spoštovati: "V Franciji je nikab prepovedan in ženske, ki ga nosijo, kaznujejo. V Savdski Arabiji so nikab in skromno oblačenje del zakona, ki ga je treba spoštovati."

Mladenki iz Savdske Arabije so mnogi v svojih objavah na družbenih omrežjih odkrito grozili.

Deklicam vendarle dovolili telovadbo v šolah

Isti dan so Khulood v Rijadu aretirali zaradi kršitve pravil oblačenja in njen primer predali tožilstvu.

Savdski vladarji sicer iščejo možnosti, kako bi se številčna skupnost mladih v tej konservativni kraljevini lahko bolj odkrito izražala, a je tudi ta primer zelo nazorno pokazal, kako močna in razširjena so trda verska stališča.

Šele prejšnji teden je savdska vlada objavila, da bodo deklicam v šolah dovolili ure telovadbe in športa ter da verska policija ne bo več imela pooblastil za aretacijo.

Tožilec odstopil od pregona

Zgodba se bo za mlado Savdijko, kot kaže, vendarle končala brez pravnih posledic. Javni tožilec je namreč odstopil od pregona, češ da, kot so sporočili z ministrstva za informiranje, "oseba na posnetku ni vedela, da so posnetek javno objavili".

S tem je sicer ni razrešil krivde za "nespodobno oblačenje", je pa našel zasilni izhod, ki mu je omogočil, da ji ne bodo sodili (in je verjetno tudi obsodili).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin