Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
19.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

2

Natisni članek

mp3 winamp digizgodbe

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 19.42

6 let, 6 mesecev

Kako so zavozili stvar, ki jo je oboževal ves svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

2

Računalniški program Winamp, ki ga je za predvajanje glasbe in urejanje glasbenih zbirk v prejšnjem desetletju uporabljalo skoraj sto milijonov ljudi, je šolski primer tega, kako lahko veliko podjetje zaradi pohlepa in neposlušanja posameznikov, ki imajo dobre predloge, uniči ogromen potencial. 

Precej verjetno je, da je uporabnik, ki je ob prelomu tisočletja na svojem osebnem računalniku poslušal glasbo v formatu MP3, to počel s pomočjo programa Winamp.  | Foto: Matic Tomšič Precej verjetno je, da je uporabnik, ki je ob prelomu tisočletja na svojem osebnem računalniku poslušal glasbo v formatu MP3, to počel s pomočjo programa Winamp.  Foto: Matic Tomšič

Prva različica programa Winamp je izšla aprila 1997. Bil je eden prvih programov, ki so na osebnih računalnikih z operacijskim sistemom Windows znali predvajati glasbene datoteke vrste MP3. To je takrat počasi postajal najbolj priljubljen format za shranjevanje glasbe. 

Winamp je bil narejen tako, da je bil dejansko uporaben še za kaj drugega kot le pritiskanje gumbov za predvajanje in premor - omogočal je organizacijo glasbene zbirke in naključno predvajanje skladb. Uporabniki so imeli tudi možnost poigravanja s toni in spreminjanja videza predvajalnika.

Velik adut Winampa je bil in še vedno je njegov preprost, logičen in takoj dostopen uporabniški vmesnik. Odveč ni niti en gumb.  | Foto: Matic Tomšič Velik adut Winampa je bil in še vedno je njegov preprost, logičen in takoj dostopen uporabniški vmesnik. Odveč ni niti en gumb.  Foto: Matic Tomšič

Winampova prednost je bila v času, ko so imeli uporabniki na računalniških diskih precej manj prostora kot danes, tudi to, da je bilo za njegovo namestitev potrebnega malo prostora. Zasedel je namreč desetkrat manj megabajtov prostora kot tekmeci. 

Winamp je ustvaril takrat 18-letni nadobudni programer Justin Frankel in ga izdal prek lastnega podjetja Nullsoft, ki ga je vodil kar iz spalnice v hiši svojih staršev. 

Osrednja ekipa podjetja Nullsoft v času, ko je program Winamp že postal svetovna uspešnica. Justin Frankel je drugi z desne.  | Foto: Getty Images Osrednja ekipa podjetja Nullsoft v času, ko je program Winamp že postal svetovna uspešnica. Justin Frankel je drugi z desne. Foto: Getty Images

V prvem letu po izidu je Winamp na svoje računalnike preneslo tri milijone ljudi, prava eksplozija priljubljenosti programa pa se je zgodila septembra 1998, ko je Frankel oziroma podjetje Nullsoft izdalo Winamp 2.0. Druga generacija Winampa je postala do takrat eden od največkrat prenesenih programov za Windowse. 

Winampu so začele "velike živine" mahati z dolarskimi bankovci

Zaradi priljubljenosti Winampa so se za prevzem podjetja Nullsoft začeli zanimati števili vlagatelji, ki so v programu videli odlično naložbo. Najvztrajnejši in najprepričljivejši je bil junija 1999 ameriški internetni velikan AOL (America Online).  

AOL je bil v 90. letih prejšnjega stoletja in ob prelomu tisočletja eno največjih tehnoloških podjetij na svetu. Bil je ponudnik interneta za milijone Američanov, upravljal je tudi enega najbolj obiskanih spletnih portalov, ki je na enem mestu ponujal iskalnik, e-pošto, novice in klepetanje z drugimi uporabniki.  | Foto: Reuters AOL je bil v 90. letih prejšnjega stoletja in ob prelomu tisočletja eno največjih tehnoloških podjetij na svetu. Bil je ponudnik interneta za milijone Američanov, upravljal je tudi enega najbolj obiskanih spletnih portalov, ki je na enem mestu ponujal iskalnik, e-pošto, novice in klepetanje z drugimi uporabniki. Foto: Reuters

AOL je za Nullsoft odštel od 80 in 100 milijonov dolarjev - natančna številka je neznana - v delnicah družbe. Tega takrat še ni slutil nihče, a AOL-ov prevzem podjetja Nullsoft je pomenil začetek konca za Winamp. 

Želeli so narediti največji medijski imperij na svetu, a bili pretrmasti

AOL, ki v tistem času ni kupil le podjetja Nullsoft, temveč za precej večji znesek tudi njegovega sodobnika Spinner, podjetje, ki je razvijalo rešitve za pretakanje glasbenih vsebin prek spleta, je želel ob prelomu tisočletja zgraditi multimedijski imperij. 

Tudi to je bil eden od razlogov, da se je AOL v največjem tehnološkem prevzemu vseh časov leta 2000 združil z ameriškim medijskim gigantom Time Warner. To se je takrat zdela dobra ideja, a se je prevzem kasneje izkazal za katastrofo. Združeno podjetje AOL Time Warner je nekaj časa imelo rekord za največjo letno izgubo v zgodovini (2002, 99 milijard dolarjev), cena delnic podjetja AOL pa je v enem letu po prevzemu padla za več kot desetkrat.  | Foto: Reuters Tudi to je bil eden od razlogov, da se je AOL v največjem tehnološkem prevzemu vseh časov leta 2000 združil z ameriškim medijskim gigantom Time Warner. To se je takrat zdela dobra ideja, a se je prevzem kasneje izkazal za katastrofo. Združeno podjetje AOL Time Warner je nekaj časa imelo rekord za največjo letno izgubo v zgodovini (2002, 99 milijard dolarjev), cena delnic podjetja AOL pa je v enem letu po prevzemu padla za več kot desetkrat.  Foto: Reuters

AOL je imel na mizi pred sabo vse, da bi tak imperij tudi lahko nastal - odličen in zelo priljubljen predvajalnik glasbe, orodja za pretakanje glasbe prek spleta (ob Spinnerjevi tehnologiji je Winampov razvijalec Justin Frankel naredil svojo z imenom SHOUTcast) in obširno Time Warnerjevo zbirko multimedijskih vsebin. Postal bi lahko pionir digitaliziranja glasbe in naredil storitev, kot so danes Spotify, Pandora ali Applov iTunes.

Zmagala je grabežljivost

A namesto da bi uporabnikom ponudil glasbeno revolucijo, jih je AOL razhudil s tem, da jim je ob vsaki namestitvi programa Winamp vsiljeval še namestitev lastnega paketa programske opreme oziroma jih vabil k nakupu internetnih storitev AOL.

Število uporabnikov Winampa je medtem še vedno raslo in leta 2001 doseglo že 60 milijonov. To je bilo tudi leto, ko je Apple predstavil iPod, svoj prvi prenosni predvajalnik glasbe MP3, in napovedal razvoj nove industrije.

Prenosni predvajalnik glasbe Apple iPod. V roki ga drži ustanovitelj Appla Steve Jobs, ki je s to napravico začel svoj pionirski in osvajalski pohod na trg digitalne glasbe.  | Foto: Reuters Prenosni predvajalnik glasbe Apple iPod. V roki ga drži ustanovitelj Appla Steve Jobs, ki je s to napravico začel svoj pionirski in osvajalski pohod na trg digitalne glasbe. Foto: Reuters

Leta 2003 je Apple izdal še Winampu podoben program iTunes, ki je omogočal nakupe digitalne glasbe in takoj postal uspešnica, ter prehitel trmasti AOL. 

Rob Lord, eden od nekdanjih vodilnih v podjetju Nullsoft, je pred časom za ameriški medij Arstechnica dejal, da bi "Winamp lahko postal to, kar je danes iTunes, najbolj priljubljena digitalna tržnica z glasbo, če ga ne bi AOL zavozil praktično takoj po prevzemu Nullsofta".

Winamp je vrhunec doživel po tem, ko so že vsi odšli, a to je bila pirova zmaga

Ker vodstvo podjetja AOL ni poslušalo njihovih kritik glede Winampa in rdečo luč prižgalo večini njihovih predlogov, je izvirna ekipa podjetja Nullsoft leta 2004 družno dala odpoved.

AOL je Winamp sicer razvijal naprej, a brez pravega cilja. Program je bil kljub temu še vedno zelo dober predvajalnik glasbe in leta 2007, ob deseti obletnici izida prve različice, je celo dosegel vrhunec v številu uporabnikov - po vsem svetu so jih našteli kar 90 milijonov. 

Ekipa programerjev, ki je Winamp razvijala po tem, ko je AOL razpustil Nullsoft.  |  Foto: AOL | Foto: Ekipa programerjev, ki je Winamp razvijala po tem, ko je AOL razpustil Nullsoft. | Foto: AOL

Zadnja in trenutno še vedno aktualna različica Winampa, 5.66, je izšla 20. novembra 2013. Na isti dan je AOL tudi oznanil, da bo spletno stran winamp.com čez en mesec dokončno ugasnil, program pa ne bo več na voljo za prenos. 

Spletna stran winamp.com danes še živi, a je praktično brez vsebine. Povezave za prenos programa Winamp vodijo na uradni forum, namestitvena datoteka za Winamp pa gostuje na domenah tretjih ponudnikov. Spletna stran obiskovalcem že nekaj let tudi obljublja, da najboljše stvari še pridejo, a jih za zdaj še ni na spregled. Če boste kljub nerazburljivi ponudbi vseeno obiskali winamp.com, za trenutek zabave kliknite na z modro obkrožen del.  | Foto: Matic Tomšič Spletna stran winamp.com danes še živi, a je praktično brez vsebine. Povezave za prenos programa Winamp vodijo na uradni forum, namestitvena datoteka za Winamp pa gostuje na domenah tretjih ponudnikov. Spletna stran obiskovalcem že nekaj let tudi obljublja, da najboljše stvari še pridejo, a jih za zdaj še ni na spregled. Če boste kljub nerazburljivi ponudbi vseeno obiskali winamp.com, za trenutek zabave kliknite na z modro obkrožen del.  Foto: Matic Tomšič

A zgodil se je preobrat - ne le da se spletna stran winamp.com na obljubljeni datum ni preselila v anale, januarja 2014 je AOL Winamp skupaj z vsem, kar je zanj kadarkoli naredil Nullsoft, za nekje od pet do deset milijonov dolarjev prodal belgijskemu podjetju Radionomy

Za zdaj je videti, da s ponovno obuditvijo Winampa ne bo nič, a program je še vedno dober

Ljubitelji Winampa s tem razen lažnega upanja, da bo nekoč veliki predvajalnik glasbe znova vstal kot feniks iz pepela, niso dobili nič, saj se je Radionomy po nekaj praznih obljubah osredotočil predvsem na uporabo Nullsoftove tehnologije za spletno prenašanje glasbe SHOUTcast. 

V zadnjih letih so se sicer pojavile pobude za oživitev Winampa, a so večinoma vse zamrle. Razvijalec Eddy Richman, ki je na Twitterju nekaj časa obljubljal novo različico Winampa, se je zadnjič oglasil januarja letos.  

Winamp lahko na svoj računalnik sicer še vedno prenesete s te povezave (različica 5.66). Še vedno je tudi zelo dober in hiter predvajalnik glasbe, ki ga zob časa še ni bistveno načel, ohranil pa je tudi večino svojih nekdaj najbolj priljubljenih funkcij.

V glasbeni knjižici (Media Library) je mogoče prek menija Online Services poslušati tudi večino internetnih radijskih postaj, ki so na voljo.  | Foto: Matic Tomšič V glasbeni knjižici (Media Library) je mogoče prek menija Online Services poslušati tudi večino internetnih radijskih postaj, ki so na voljo.  Foto: Matic Tomšič

Koliko uporabnikov ima Winamp danes, ni znano, a grobe ocene se gibljejo od nekaj milijonov do nekaj deset milijonov. 

Viri: Arstechnica, forums.winamp.com, TechCrunch


Preberite tudi:

Osupljiva življenjska zgodba moža, ki je imel in zapravil vse

V Sloveniji manjka tisti preskok, da bi naredili nekaj več

Ne spreglejte