Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
30. 12. 2014,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon možgani

Torek, 30. 12. 2014, 13.44

8 let

Kako pametni telefoni spreminjajo naše možgane

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Človeški možgani se prilagajajo pametnim telefonom z zaslonom na dotik in postajajo vse bolj podobni možganom violinistov in kitaristov.

Prvi uporabni zasloni na dotik so se pojavili konec šestdesetih let prejšnjega stoletja, v splošni rabi pa so predvsem od leta 2000, ko so se začeli prodajati mobilni telefoni na dotik.

Znanstveniki z univerze v Zürichu zdaj ugotavljajo, da zasloni na dotik vplivajo na delovanje človeških možganov in jih spreminjajo, poroča spletni medij BBC.

Možgani zaradi pametnih telefonov aktivnejši? V raziskavo je bilo vključenih zgolj 37 prostovoljcev. Tem so na glavo namestili kapo z vgrajenimi elektrodami, povezanimi z žicami diagnostičnega aparata, in merili aktivnost njihovih možganov s postopkom, imenovanim elektroencefalogram (EEG). Merili so pošiljanje sporočil med prsti in možgani ter obratno.

26 prostovoljcev je bilo uporabnikov pametnih telefonov z zaslonom na dotik, enajst pa jih je uporabljalo klasični mobilni telefon. Z elektronskim fotografiranjem možganov so ugotavljali morebitne razlike med delovanjem njihovih možganov.

Pri tem so ugotovili, da uporabniki pametnih telefonov z zaslonom na dotik precej bolj uglašeno uporabljajo palec z drugimi prsti na rokah, njihovi možgani pa so ob pritisku palca, kazalca in sredinca precej bolj občutljivi in s tem aktivni.

Kateri del možganov raste? Raziskovalci pravijo, da so s tem potrdili, kako zelo so lahko možgani vodljivi in kako so se sposobni prilagajati spremembam v okolju.

Podobno delujejo na primer možgani violinistov in kitaristov. Del njihovih možganov, povezan s premikanjem prstov, je namreč bistveno večji kot pri drugih glasbenikih, ki se pri igranju inštrumenta ne osredotočajo toliko na mehanski pritisk.

In prav na to utegne vplivati dolgoročna uporaba pametnih telefonov z zaslonom na dotik, sklepajo avtorji študije, objavljene v reviji Current Biology.

Ne spreglejte