Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
23. 3. 2017,
16.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

javni prevoz samovozeči avtomobili CeBIT

Četrtek, 23. 3. 2017, 16.26

6 let, 7 mesecev

CeBIT 2017

Kako je videti vožnja brez voznika #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Kako so francosko-švicarski samovozeči minibus naučili premagati ovire v ogromni dvorani hannovrskega sejmišča in kako je videti vožnja brez voznika?

"Pravkar se vozite v enem od dveh samovozečih minubusov, ki že ima dovoljenje za vožnjo po švicarskih javnih cestah. Vidite ga lahko v mestu Sion na jugu države, kjer vozi na enoinpolkilometrski progi v mestnem jedru in je od 23. junija lani del mestnega javnega potniškega prometa," je "svoje" pametno vozilo na računalniškem sejmu Cebit opisal predstavnik švicarskih pošt, ki skupaj s francoskim podjetjem Navya sodelujejo pri razvoju.

"Kot lahko vidite, v notranjosti minibusa ni volana, ni pedal za plin in zavoro, ni voznika. Vozilo je povsem avtonomno."

Kako samovozeči minibus deluje?

"Pred začetkom računalniškega sejma CeBIT smo se z njim zelo počasi vozili po teh prostorih in ustvarili tridimenzionalno sliko, ki deluje kot zemljevid za navigacijo vozila. Minibus iz tega zemljevida črpa podatke o tem, kako hitro lahko vozi, kjer mora obrniti, kjer so ovire. Če naleti na premikajočo se oviro, bo ustavil in počakal, da se umakne."

Minibus Navya Arma lahko sprejme do 11 potnikov, najvišja hitrost pa je 20 kilometrov na uro.  | Foto: Srdjan Cvjetović Minibus Navya Arma lahko sprejme do 11 potnikov, najvišja hitrost pa je 20 kilometrov na uro. Foto: Srdjan Cvjetović

"Ali mora biti v minibusu, da se ta lahko premika, prisoten človek ali lahko vozi kar sam?" nas je zanimalo. "V švicarskem Sionu v vozilu mora biti vsaj en človek. Minibus bi sicer lahko vozil sam, a švicarski zakoni za zdaj še ne dopuščajo avtonomne vožnje po javnih cestah."

Če bi bilo v prometu več discipline, bi bilo tudi samovozečemu minibusu lažje

V resnici je namreč tako, da je (celo v urejeni Švici) na mestnih ulicah veliko nepredvidenih okoliščin, od nepravilno parkiranih vozil do nespoštovanja prometne signalizacije, zaradi česar se avtonomnega minibusa le ne upajo (še) spustiti na javne ulice povsem brez spremstva.

V razmeroma napovedljivi veliki dvorani hannovrskega sejmišča takšnih presenečenj le ni bilo, vsaj ne toliko, a so tudi tokrat na krovu pametnega minibusa prevažali spremljevalca, ki je z veseljem odgovarjal na vsa vprašanja radovednih potnikov.

Tudi Američani in Nemci svojega samovozečega minibusa imajo

V Hannovru so se zbrali skupno trije pomembni modeli samovozečega minibusa, čeprav se preostala dva nista podala na pot po dvoranah ali kje drugje po sejmišču.

Olli je Američan, katerega posebnost je, da uporablja tehnologijo IBM, ki mu omogoča, da se celo pogovarja s svojimi potniki.

Videli smo še Easy Mile, še enega Francoza, ki ga preizkušajo nemške železnice. "Zdaj, ko smo poskrbeli, kako hitro in udobno pripeljati potnike med kolodvori, nam ostane naloga pripeljati jih varno, zanesljivo, udobno in ekološko do odhodnega kolodvora in potem od namembnega kolodvora do njihovega cilja," so povedali predstavniki nemških železnic, ki upajo, da bo njihov pametni minibus še do poletja začel s preizkusi v kakšnem od nemških mest.

Ne spreglejte