Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
21. 3. 2017,
17.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

CeBIT

Torek, 21. 3. 2017, 17.01

6 let, 6 mesecev

CeBIT 2017

Japonski recept: od Gospodarstva 4.0 do Družbe 5.0

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Dežela vzhajajočega sonca velja za primer dobro organizirane napredne države. Ali se lahko od Japoncev kaj naučimo na poti v digitalno gospodarstvo in digitalno družbo?

Fotogalerija
1 / 16

Digitalizacija družbe pomeni zmožnost reševanja težav, za katere danes še nimamo orodij, toda digitalizacija je zgolj začetek, so prepričani japonski razstavljavci. Ti razstavljajo na kar 7.200 kvadratnih metrih sejemske površine na letošnjem sejmu CeBIT.

Japonska je letošnja partnerska država tega pomembnega svetovnega dogodka poslovanja z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo. Od 120 razstavljavcev je približno 50 majhnih in srednje velikih podjetij, kar je še en dokaz, da so v današnjem času prav manjša in zato prožnejša podjetja neprecenljivo gonilo razvoja gospodarstva in družbe.

Zahod v ospredje postavlja gospodarstvo, Japonci pa ljudi

Družba 5.0 je ime japonskega vladnega programa, v katerem skušajo ob podpori gospodarstva, ki mu v Evropi in Ameriki rečejo Gospodarstvo 4.0, ustvariti novo, boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju.

Japonska Cebit | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović Pot do Družbe 5.0 Japonci vidijo v intenzivnem povezovanju naših vsakdanjih predmetov v internet stvari ter združevanju resničnega in navideznega sveta. V izkoriščanju vseh prednosti in priložnosti navidezne resničnosti (Virtual Reality) ter nadgrajene resničnosti (Augmented Reality) v medicini, gradbeništvu, prometu in številnih drugih vidikih življenja, so povedali japonski predavatelji na kongresnem delu sejma CeBIT.

Staranje prebivalstva na Japonskem še bolj pereče kot pri nas

Toda niti v urejeni Japonski takšna pot ni brez težav. Japonska družba je v marsičem specifična in na tej poti je ena izmed večjih ovir še bolj izraženo staranje prebivalstva kot v Evropi. Najštevilčnejši del japonskega prebivalstva je namreč skoraj deset let starejši kot najštevilčnejši del nemškega prebivalstva.

Drugi dve težavi, s katerima se spoprijema Japonska, sta izpostavljenost naravnim nesrečam ter onesnaženost kot posledica goste poseljenosti, hitre urbanizacije in neoptimalnih prometnih in procesnih tokov.

Podiranje petih ovir

Na Japonskem so prepoznali pet ovir, ki jih bo treba odpraviti na poti do uspešne digitalizacije in njene implementacije za boljšo kakovost življenja: administrativne ovire, pravne ovire, ovire zaradi pomanjkljivega znanja o digitalizaciji, pomanjkanje ustrezno usposobljenih in motiviranih kadrov ter nazadnje, a zato nič manj pomembno, strah in negotovost prebivalstva pred spremembami, zaradi česar ne bi bilo naklonjeno sprejetju vseh digitalnih novosti.

Kot so Japonci zapisali v poslanstvu strategije, je namen ustvariti višji pomen in doseg medsebojnega sodelovanja ljudi na eni strani ter računalnikov in strojev na drugi. Pri tem bi se moralni, etični in gospodarski vidiki digitalizacije ukoreninili v vse dele družbe in v njeno celoto.


Preberite še:

Ne le da Olli ne potrebuje voznika, temveč se tudi pogovarja s potniki

Prišel je čas, da zamenjamo zasnovo računalnikov

Hannover znova stičišče digitalnega gospodarstva #video


Prvi koraki – tudi podpora delu na domu

Pri uresničevanju teh ambicioznih, na prvi pogled morda tudi abstraktnih ciljev je japonska vlada že naredila prve korake z izdajo smernic in spodbujanjem dobrih praks. Tako Japonci močno podpirajo mobilnost delovnega mesta, kar zajema tudi delo na domu, vključevanje vodstvenih delavcev v izobraževalne procese, kar odpravlja prepad med vodilnimi in preostalimi v podjetjih, ter diverzifikacijo zaposlenih.

Japonska vlada prav tako podpira ustvarjalna podjetja in poskuša z zakonodajo čim hitreje slediti vedno hitrejšim spremembam zahtev vedno bolj digitalnega sveta.

S čim se Japonci najraje pohvalijo na CeBIT

Na japonskem razstavnem prostoru so na ogled različne digitalne tehnologije, med njimi navidezna resničnost, humanoidni roboti, umetna inteligenca, internet stvari, senzorji, biometrična razpoznava in zagotavljanje računalniške varnosti, nosljive naprave, droni in druga avtonomno gibajoča se vozila, tudi njihova vpletenost in dosežki pri spoznavanju življenja na Marsu.

Sodelovanje japonskih razstavljavcev je organizirala in podprla japonska vladna organizacija za promocijo trgovine in investicij med Japonsko ter preostankom sveta. Model, ki se na podoben način uporablja tudi za udeležbo slovenskih podjetij na CeBIT, je predvsem za manjša podjetja izjemna priložnost za predstavitev na oddaljenih trgih, česar si sami ne bi mogli privoščiti.

Fotogalerija dogajanja na sejmu:

Fotogalerija
1 / 19
Ne spreglejte