Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 8. 2017,
4.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Natisni članek

Donald Trump John Kelly Alex Jones Bela hiša

Torek, 29. 8. 2017, 4.47

6 let, 6 mesecev

Kaj so prepovedali Donaldu Trumpu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

3

Ena prvih večjih potez Johna Kellyja, ki ga je Donald Trump pred kratkim izbral za novega šefa kabineta Bele hiše, je bilo izločanje nekaterih virov novic, ki jih vsak dan prejema predsednik ZDA. Kelly je mednje uvrstil tudi kontroverzni internetni medij Infowars, ki ga upravlja slavni podpihovalec teorij zarot Alex Jones. 

Nekdanji vojaški general John Kelly (levo) je kot novi šef kabineta v Beli hiši prisegel 31. julija letos. | Foto: Reuters Nekdanji vojaški general John Kelly (levo) je kot novi šef kabineta v Beli hiši prisegel 31. julija letos. Foto: Reuters

Kot smo že poročali, Donald Trump pri svojem delu ne uporablja računalnika, temveč mu novice, med katerimi so tudi natisnjeni spletni članki, vsak dan prinesejo pomočniki. A John Kelly, novi šef kabineta v Beli hiši, zdaj strogo pazi na to, da Donald Trump ne bi več prejemal novic od nezanesljivih virov, razkriva ameriški politični medij Politico. 

Med nezanesljive vire Kelly prišteva tudi Infowars, spletno stran ameriškega radijskega voditelja Alexa Jonesa, ki je bila že večkrat obtožena širjenja lažnih novic (vir) oziroma tako imenovanih fake news, pa pričevanje dobro obveščenega zaposlenega v Beli hiši navaja medij Axios. 

Zakaj bi Kelly predsedniku Trumpu želel omejiti dostop do vsebin, ki jih bralcem ponuja Infowars?

Eden od razlogov je zagotovo, da je prvi mož Infowars Alex Jones znan tudi kot vodilni podpihovalec teorij zarot v ZDA.

Alex Jones z objavami na spletni strani Infowars in s svojimi oddajami na radiu ter YouTubu med drugim širi svoja prepričanja o tem, da so WTC 11. septembra 2001 podrli Američani sami, da Nasa ni nikoli pristala na Luni, da je bil pokol otrok v kraju Sandy Hook leta 2012 zrežiran, da vlada ZDA državljane zapira v koncentracijska taborišča in da vse globalne niti vlečejo skrivnostni posamezniki, ki si prizadevajo uveljaviti nov svetovni red.  | Foto: Reuters Alex Jones z objavami na spletni strani Infowars in s svojimi oddajami na radiu ter YouTubu med drugim širi svoja prepričanja o tem, da so WTC 11. septembra 2001 podrli Američani sami, da Nasa ni nikoli pristala na Luni, da je bil pokol otrok v kraju Sandy Hook leta 2012 zrežiran, da vlada ZDA državljane zapira v koncentracijska taborišča in da vse globalne niti vlečejo skrivnostni posamezniki, ki si prizadevajo uveljaviti nov svetovni red.  Foto: Reuters

Drugi razlog, zakaj je John Kelly skeptičen glede verodostojnosti prispevkov, ki jih je mogoče najti na Infowars oziroma kanalu Alexa Jonesa na YouTubu, je očiten že, če samo preletimo naslove na prvi strani spletnega portala.

Ob tem je treba poudariti, da Infowars ni satirična spletna stran kot recimo The Onion. Poglejmo nekaj njihovih najbolj priljubljenih zgodb:

Je to dokončni dokaz, da je Michelle Obama v resnici moški? 

V daleč najbolj brani zgodbi portala Infowars v zadnjih tednih Alex Jones razglablja o tem, da je soproga nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame istega spola kot njen mož.

Infowars je po zgodbi o tem, da je Michelle Obama moški, včeraj objavil še članek o tem, da naj bi Chelsea Clinton soprogo nekdanjega predsednika ZDA primerjala s Caitlyn Jenner, ki je bila pred spremembo spola moški z imenom Bruce Jenner. A to je zavajanje bralcev z namigovanjem, da hči Hillary in Billa Clinton Michelle Obama primerja z moškim. Clintonova je na Twitterju namreč zapisala, da je Michelle Obama lepa, pogumna in priljubljena, s podobnimi besedami pa je pred dvema letoma opisala tudi Caitlyn Jenner.  | Foto: Reuters Infowars je po zgodbi o tem, da je Michelle Obama moški, včeraj objavil še članek o tem, da naj bi Chelsea Clinton soprogo nekdanjega predsednika ZDA primerjala s Caitlyn Jenner, ki je bila pred spremembo spola moški z imenom Bruce Jenner. A to je zavajanje bralcev z namigovanjem, da hči Hillary in Billa Clinton Michelle Obama primerja z moškim. Clintonova je na Twitterju namreč zapisala, da je Michelle Obama lepa, pogumna in priljubljena, s podobnimi besedami pa je pred dvema letoma opisala tudi Caitlyn Jenner. Foto: Reuters

Na Marsu že obstaja vesoljska kolonija, kamor Nasa z Zemlje pošilja otroške sužnje. 

Alex Jones v svojem studiu gosti aktivista, ki trdi, da je na Marsu na tisoče ugrabljenih otrok, ki tam kot sužnji gradijo človeško kolonijo. Jones verjame, da bi to lahko bilo res, saj je "90 odstotkov Nasinih misij tako ali tako strogo zaupnih, pojma nimamo, kaj delajo".

Prejšnjetedenski sončni mrk nad ZDA je bil znak, da človeško civilizacijo kmalu čaka propad oziroma velike spremembe. 

Sončni mrk se je zgodil tudi tik pred križanjem Jezusa Kristusa, zato nas verjetno ne čaka nič dobrega, trdi gost Alexa Jonesa.

Barack Obama je resnični vodja Islamske države. 

Zakaj? Zato, ker je nekaj tisoč priseljencem z Bližnjega vzhoda omogočil, da so prejeli vizo za bivanje in delo v ZDA, pravijo pri Infowars. 

Bill in Hillary Clinton sta umorila sodelavca. 

Njuna tarča naj bi bil Vince Foster, svetovalec nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. Pet različnih preiskav je potrdilo, da je Foster, ki se je dolgo boril z depresijo, leta 1993 storil samomor. 

ZDA svoje državljane redno napadajo z vremenskim orožjem.

Umetno ustvarjajo tornade, nevihte, točo, orkanski veter. Zakaj, ni čisto jasno, verjetno pa ima nekaj opraviti z uveljavljanjem novega svetovnega reda, je v že več deset objavah na to temo pojasnil Alex Jones.

Ne spreglejte