Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 2. 2017,
16.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Natisni članek

Microsoft Apple top 10 digizgodbe

Sreda, 8. 2. 2017, 16.51

6 let, 6 mesecev

TOP 10: Tehnološke teorije zarot

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

2

Ali proizvajalci pametnih telefonov nalašč kvarijo starejše modele, da bi ljudje kupovali nove? Ali imajo ZDA skrivno orožje, s katerim ustvarjajo orkane in povzročajo potrese? So najbolj priljubljeni trendi na družbenih omrežjih pravzaprav orodja velikega brata? To je nekaj najbolj znanih tehnoloških teorij zarot.

Pokrivalo iz aluminijaste folije je eden od najbolj prepoznavnih zaščitnih znakov ekstremnih zagovornikov teorij zarot in pogosto predmet norčevanja uporabnikov svetovnega spleta. Zakaj ga nosijo? Zato, da jim ameriška vlada z brezžično tehnologijo ne bi vdrla v zavest, seveda.  | Foto: Thinkstock Pokrivalo iz aluminijaste folije je eden od najbolj prepoznavnih zaščitnih znakov ekstremnih zagovornikov teorij zarot in pogosto predmet norčevanja uporabnikov svetovnega spleta. Zakaj ga nosijo? Zato, da jim ameriška vlada z brezžično tehnologijo ne bi vdrla v zavest, seveda. Foto: Thinkstock

#TBT

Throwback Thursday (TBT) oziroma nostalgični četrtek je priljubljen trend na družbenih omrežjih, predvsem Instagramu.

Uporabniki, ki sodelujejo v TBT, ob četrtkih objavljajo svoje starejše fotografije in tako obujajo spomine. Pogosto s pametnim telefonom posnamejo tudi svoje otroške fotografije iz albumov. Primer:

Zlovešča teorija zarote pravi, da si je nostalgični četrtek pravzaprav izmislila in ga začela širiti ameriška obveščevalna agencija NSA.

Zakaj? Da bi obveščevalci dobili dostop do osebnih fotografij, ki obstajajo le v fizični obliki, na primer v že omenjenih fotoalbumih, ali pa fotografij, ki jih uporabniki še nikoli niso objavili na spletu. S tem bi lahko lahko dodatno izboljšali tehnologijo za prepoznavanje obrazov.


Microsoft in antisemitizem

V zabavni pisavi Windings, ki jo je Microsoft z operacijskim sistemom Windows 3.1 izdal leta 1992, črke in številke zamenjajo različne sličice.

Uporabniki so kmalu ugotovili, da so se, če so s pisavo Windings natipkali NYC, kar je kratica za ameriško velemesto New York City, na zaslonu izrisale lobanja, Davidova zvezda (simbol judaizma) in navzgor obrnjen palec.

 | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Je Microsoft s tem  želel sporočiti, da podpira smrti Judov ali pa krčenje številčnega judovskega prebivalstva v New Yorku? Da, so takrat pravili podporniki teorij zarot.

Microsoft je to zanikal in pojasnil, da je šlo za popolno naključje.

Pisava Webdings, ki je nasledila Windings, je ob zapisu NYC nato namenoma prikazala oko, srce in silhueto mesta, kar je bila referenca na znameniti logotip I Love New York (na sliki). | Foto: Pisava Webdings, ki je nasledila Windings, je ob zapisu NYC nato namenoma prikazala oko, srce in silhueto mesta, kar je bila referenca na znameniti logotip I Love New York (na sliki).

Zakaj iskanje vesoljcev nikoli ne bo padlo na plodna tla

Vlada ZDA je že našla Nezemljane, a jih skriva. Prav tako dobro ve, da vesoljcev nikoli ne bomo našli s poslušanjem radijskih signalov, a to vseeno aktivno spodbuja, da bi nas spravila s prave poti.

Mednarodni projekti SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence oziroma iskanje nezemeljske inteligence) so zato le zapravljanje časa, saj veliki radijski teleskopi, ki nebo prečesavajo že desetletja, ne bodo odkrili ničesar, pravi znana teorija zarote.

Radijski teleskop | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

SETI v različnih oblikah do zdaj res ni odkril še ničesar, pa čeprav so številni ljudje prek projekta SETI@Home, ki nam omogoča, da moč svojega računalnika prek spleta posodimo analizi signalov, ki jih lovijo radijski teleskopi, v SETI vložili že več kot dva milijona delovnih ur.

A po drugi strani se SETI v ZDA ne napaja več iz blagajne, ki jo polnijo davkoplačevalci, temveč je financiran neodvisno, kar argumentu, da vlada ZDA aktivno spodbuja SETI, spodnaša tla pod nogami.


HAARP

HAARP, visokofrekvenčni sistem za raziskave ionosfere, višjega sloja Zemljine atmosfere, je po prepričanju zagovornikov teorij zarot orožje, s katerim vlada ZDA nadzoruje in spreminja vreme ter celo povzroča potrese in druge naravne katastrofe.

Kompleks HAARP sredi aljaške divjine.  |  Foto: ARRL (Združenje radioamaterjev ZDA). | Foto: Kompleks HAARP sredi aljaške divjine. | Foto: ARRL (Združenje radioamaterjev ZDA).

Raziskovalni kompleks HAARP je postavljen na Aljaski, glavni sistem pa sestavlja mreža anten. Znanstveniki so ga vsako leto delovanja za omejen čas odprli za javnost, takrat lahko HAARP obišče vsak.

Osrednji cilj znanstvenih poskusov s HAARP je bil najti bolj učinkovite načine za brezžično komuniciranje.

Kompleks HAARP sta novembra lani zaradi teorij zarot napadla do zob oborožena moška. Verjela sta, da lahko HAARP ob manipulaciji vremena prevzame nadzor nad človeškim umom in ljudem celo krade duše. (Klik na fotografijo za vir.)  |  Foto: Wikimedia Commons | Foto: Kompleks HAARP sta novembra lani zaradi teorij zarot napadla do zob oborožena moška. Verjela sta, da lahko HAARP ob manipulaciji vremena prevzame nadzor nad človeškim umom in ljudem celo krade duše. (Klik na fotografijo za vir.) | Foto: Wikimedia Commons

Leta 2014 so se znanstveni poskusi s sistemom HAARP prenehali, a zagovorniki teorij zarot krivdo za naravne katastrofe, kot so poplave, potresi in orkani, še danes pripisujejo antenam kompleksa HAARP.


Žarnični kartel

Več velikih svetovnih proizvajalcev žarnic, med drugim tudi Philips, Osram in General Electric, je bilo obtoženih kartelnega dogovarjanja o življenjski dobi navadne žarnice. Omejili naj bi jo na vsega tisoč ur, zaradi česar so ljudje žarnice kupovali pogosteje.

Če je kateri od proizvajalcev naredil žarnico, ki je svetila dlje od tisoč ur, je prejel denarno kazen, pravi zgodba o kartelu. | Foto: Thinkstock Če je kateri od proizvajalcev naredil žarnico, ki je svetila dlje od tisoč ur, je prejel denarno kazen, pravi zgodba o kartelu. Foto: Thinkstock

Dogovor proizvajalcev žarnic je trajal od leta 1924 pa do leta 1939, ko ga je zmotil začetek druge svetovne vojne. Posledice tako imenovanega kartela Phoebus čutimo še danes, saj je občutno zavrl napredek na področju razvoja žarnic.


Je IBM goljufal, ko je njihov superračunalnik premagal najboljšega šahista vseh časov?

Računalniški velikan IBM je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja nujno potreboval zmago, da bi zmanjšal pritisk vlagateljev na vodstvo podjetja.

Zmago je IBM tudi dobil, ko je maja 1997 šahovskega velemojstra Garija Kasparova še drugič izzval na šahovski dvoboj s superračunalnikom Deep Blue. Prvič sta se pomerila leta 1996, slavil je Kasparov.

Gari Kasparov proti superračunalniku Deep Blue, 4. maj 1997. | Foto: Reuters Gari Kasparov proti superračunalniku Deep Blue, 4. maj 1997. Foto: Reuters

Tokrat je zmagal računalnik in IBM je bil posledično deležen ogromno pozornosti, a tudi kritik. Podjetju IBM so številni očitali, da je računalnik Deep Blue pri dvoboju s Kasparovom goljufal.


Microsoftov umazani boj proti brezplačnim programom

Oktobra in novembra 1998 so se v javnosti pojavili zaupni pogovori vodilnih mož Microsofta, ki naj bi dokazovali gverilsko vojskovanje računalniškega velikana proti odprtokodnim programom.

Za Microsoft, enega od največjih proizvajalcev programske opreme na svetu, so takšni programi in operacijski sistemi (na primer Linux), ki jih lahko brezplačno namesti in spreminja vsak, pomenili veliko grožnjo. | Foto: Reuters Za Microsoft, enega od največjih proizvajalcev programske opreme na svetu, so takšni programi in operacijski sistemi (na primer Linux), ki jih lahko brezplačno namesti in spreminja vsak, pomenili veliko grožnjo. Foto: Reuters

Iz dokumentov je med drugim razvidna Microsoftova taktika za boj proti odprtokodni grožnji. Rekli so ji strah, negotovost in dvom, z njimi naj bi pitali uporabnike svoje licenčne (in plačljive) programske opreme. 


Zakaj se je moral umakniti legendarni programer

Brendan Eich, oče programskega jezika JavaScript in soustanovitelj projekta Mozilla, iz katerega se je rodil priljubljeni brskalnik Firefox, je bil leta 2014 prisiljen v odstop s položaja direktorja podjetja Mozilla Corporation.

Brendan Eich  |  Foto: Inc | Foto: Brendan Eich | Foto: Inc

Številni so najprej verjeli, da je Eich iz podjetja letel zato, ker je nekaj let prej denarno podprl borce proti istospolnim porokam. To se je zgodilo v Kaliforniji, eni od najbolj liberalnih zveznih držav v ZDA.

A nato so v javnost prišle informacije, da je bil Eich goreč nasprotnik DRM oziroma zaščite proti kopiranju. Eich ni želel, da bi Mozilla DRM vključila v brskalnik Firefox, saj bi s tem lahko zmanjšala njegovo uporabnost.

Mozilla Firefox | Foto: Reuters Mozilla Firefox Foto: Reuters

Ko je Eich odletel iz Mozille (oziroma pod prisilo odstopil sam), je Mozilla oznanila, da bo brskalnik Firefox začel podpirati DRM.


Kako proizvajalci tiskalnikov ožemajo uporabnike

Ena za denarnice uporabnikov najbolj skrb zbujajočih teorij pravi, da nekateri proizvajalci namenoma prodajajo tiskalnike, ki jim je usojeno, da se bodo kmalu pokvarili.

Nekateri vanje vgrajujejo števce natisnjenih listov, ko števec doseže določeno številko, tiskalnik odpove. Obstajajo sicer načini, kako števec zaobiti, a razveljavijo garancijo.

Nekateri proizvajalci pa pod krinko različnih modelov izdajo isti tiskalnik, s čimer zmanjšajo stroške proizvodnje, pravi druga teorija. | Foto: Thinkstock Nekateri proizvajalci pa pod krinko različnih modelov izdajo isti tiskalnik, s čimer zmanjšajo stroške proizvodnje, pravi druga teorija. Foto: Thinkstock

Zarota obkroža tudi kartuše za tiskalnike. Črnilo v njih je ena od najdražjih tekočin na svetu, zato ni redkost, da so uradne kartuše proizvajalca včasih dražje od nakupa novega tiskalnika.

Ali gre za kartelno dogovarjanje o standardizaciji cen črnila za tiskanje, ni znano, je pa dokazano, da v nekaterih kartušah, ki so domnevno prazne, ostane tudi do 20 odstotkov črnila (klik na fotografijo za zgodbo). | Foto: Thinkstock Ali gre za kartelno dogovarjanje o standardizaciji cen črnila za tiskanje, ni znano, je pa dokazano, da v nekaterih kartušah, ki so domnevno prazne, ostane tudi do 20 odstotkov črnila (klik na fotografijo za zgodbo). Foto: Thinkstock


Apple namenoma kvari iPhone, da bi ljudje kupovali nove

Ameriški tehnološki velikan Apple ob vsakem izidu novega pametnega telefona iPhone izda tudi novo različico operacijskega sistema iOS. Tega dobijo tudi starejši iPhoni, praviloma zadnje tri ali štiri generacije.

iPhone 7 | Foto: Matic Tomšič iPhone 7 Foto: Matic Tomšič

Teorija zarote pravi, da nov iOS namenoma upočasni delovanje starejših pametnih telefonov iPhone. S tem naj bi uporabnika prisilil, da ga vrže v smeti in kupi nov iPhone.

Pametni telefon z Androidom teh težav nimajo. Telefone delajo Samsung, Huawei, HTC, Sony in družba, operacijski sistem pa Google. Pri iPhonu je drugače, ker ima Apple popoln nadzor tako nad strojno kot programsko opremo.

Ne spreglejte