Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 3. 2017,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

pomnilnik Intel računalnik

Torek, 28. 3. 2017, 17.38

6 let, 6 mesecev

Je to največja revolucija osebnega računalništva v zadnjem desetletju?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Intel, največji proizvajalec računalniških čipov na svetu, je izumil novo vrsto pomnilnika, ki lahko občutno pospeši praktično vsak osebni računalnik, obenem pa bo razmeroma poceni in uporabnikom na voljo že prihodnji mesec.

Pomnilniški modul Intel Optane Memory. Intel za novi pomnilnik pravi, da bo povzročil podobno revolucijo osebnega računalništva kot pred slabimi desetimi leti prvi diski SSD. | Foto: Intel Pomnilniški modul Intel Optane Memory. Intel za novi pomnilnik pravi, da bo povzročil podobno revolucijo osebnega računalništva kot pred slabimi desetimi leti prvi diski SSD. Foto: Intel

Ameriški računalniški velikan namerava s pomnilnikom, ki mu pravi Intel Optane Memory, zapolniti vrzel na področju shranjevanja in predvsem hitrosti dostopanja do podatkov na osebnem računalniku.

Situacija je na tem področju trenutno takšna - uporabnik se lahko odloči za hiter, lahek in dražji disk SSD ali pa počasnejši ter na okvare manj odporen, a tudi prostornejši in cenejši klasični trdi disk.

Preberite več o razlikah med diskom SSD in klasičnim trdim diskom

Na levi klasični trdi disk (tudi HDD), na desni disk SSD | Foto: Thinkstock Na levi klasični trdi disk (tudi HDD), na desni disk SSD Foto: Thinkstock

Seveda lahko v računalnik vgradi tudi oba, a ciljna skupina Intela bodo uporabniki, ki imajo raje klasične trde diske, le želijo si, da bi bili nekoliko urnejši. Intel sicer cilja tudi na uporabnike diskov SSD, ki si prav tako želijo, da bi bilo njihovo delo z računalnikom še hitrejše.

Kaj sploh počne Intel Optane Memory in ali je to, kar zna početi, uporabno?

Preden povemo, kaj počne Optane Memory, je treba vedeti, kaj sploh je Optane Memory.

Intel Optane Memory | Foto: Intel Intel Optane Memory Foto: Intel

Gre za komponento, ki združuje najboljši lastnosti klasičnega računalniškega pomnilnika RAM in pomnilnika NAND (tudi pomnilnik flash), ki se uporablja za shranjevanje podatkov na diskih SSD, pametnih telefonih, USB ključih.

RAM

Pomnilnik RAM (Random Access Memory) sproti shranjuje podatke o delu, ki ga opravljamo v različnih programih na računalniku, in jih pošilja v obdelavo procesorju.

Računalniški pomnilnik (RAM) so dolge palčke s črnimi čipi, ki jih vstavimo v podolgovate reže na matični plošči, bi se glasil najpreprostejši opis njegovega videza. | Foto: Thinkstock Računalniški pomnilnik (RAM) so dolge palčke s črnimi čipi, ki jih vstavimo v podolgovate reže na matični plošči, bi se glasil najpreprostejši opis njegovega videza. Foto: Thinkstock

Delo je zato veliko hitrejše, kot če bi računalnik vse podatke sproti shranjeval na (trdi) disk, ki je veliko počasnejši od pomnilnika RAM. A pomanjkljivost pomnilnika RAM je, da deluje le tako dolgo, dokler je program aktiven. Ko računalnik izklopimo, RAM pozabi vse shranjene podatke.

NAND

Pomnilnik NAND si vse shranjene podatke medtem zapomni tudi po izklopu računalnika, a je precej počasnejši od pomnilnika RAM. Idealen je za to, da nanj naložimo operacijski sistem, programe in nanj shranimo podatke, a nikoli ne bo dovolj hiter, da bi ga uporabljali namesto pomnilnika RAM.

Pomnilnik NAND oziroma flash se uporablja v diskih SSD in pomnilniških modulih pametnih telefonov pa tudi v prenosnih medijih za shranjevanje podatkov, kot so spominske kartice in USB ključi (na fotografiji). | Foto: Thinkstock Pomnilnik NAND oziroma flash se uporablja v diskih SSD in pomnilniških modulih pametnih telefonov pa tudi v prenosnih medijih za shranjevanje podatkov, kot so spominske kartice in USB ključi (na fotografiji). Foto: Thinkstock

RAM + NAND = Intel Optane Memory

Kot pravi Intel, je Optane Memory čisto nova vrsta pomnilnika, ki je tako hiter kot RAM, pri ohranjanju podatkov pa zanesljiv tako kot NAND.

Optane Memory v osebnem računalnik ne bo nadomestek ne pomnilnika RAM ne diska za shranjevanje podatkov, temveč bo samostojna komponenta. Pri Intelu trdijo, da se osebni računalnik s klasičnim trdim diskom in Optane Memory zažene dvakrat hitreje kot brez tega pomnilnika, spletni brskalnik se zažene petkrat hitreje, računalniške igre pa do 67 odstotkov hitreje.

Navin Shenoy, podpredsednik podjetja Intel, trdi, da je pomnilnik Intel Optane Memory največja revolucija v razvoju računalniškega pomnilnika v zadnjih desetletjih. | Foto: Intel Navin Shenoy, podpredsednik podjetja Intel, trdi, da je pomnilnik Intel Optane Memory največja revolucija v razvoju računalniškega pomnilnika v zadnjih desetletjih. Foto: Intel

Intel Optane Memory si kot pomnilnik RAM zapomni podatke, do katerih uporabih pogosto dostopa, a jih po izklopu računalnika v nasprotju z RAM-om ne pozabi. Zaradi tega bo sistem sčasoma lahko deloval še hitreje, saj bo Optane Memory ustvaril vzorec uporabnikovih računalniških navad in določene podatke naložil prej, pravijo pri Intelu.

Optane Memory obenem ne bo ključna komponenta za delovanje računalnika - če bo odpovedal, ga bo uporabnik preprosto izvlekel iz reže M.2 na matični plošči, kamor se prilega, in računalnik bo nemoteno, le malce počasneje, delal naprej.

Tule na sodobnih matičnih ploščah najdemo režo M.2. | Foto: Tule na sodobnih matičnih ploščah najdemo režo M.2.

Novi pomnilnik in navadni trdi disk boljša rešitev od SSD-ja?

Pri Intelu tudi trdijo, da je Optane Memory v kombinaciji s klasičnim trdim diskom hitrejša in cenejša rešitev od nakupa in vgradnje najhitrejšega diska SSD.

Kombinirana cena 16-gigabajtnega modula pomnilnika Optane Memory (44 dolarjev oziroma 40,5 evra) in trdega diska s kapaciteto 1 terabajt bo okrog 110 evrov, medtem ko se je treba za podobno velik disk SSD stegniti konkretno prek 300 evrov.

Intel bo Optane Memory na začetku ponudil tudi v 32-gigabajtni različici (70 evrov). Pozneje bo na voljo celo 375-gigabajtni modul s ceno okrog 1.500 evrov. | Foto: Intel Intel bo Optane Memory na začetku ponudil tudi v 32-gigabajtni različici (70 evrov). Pozneje bo na voljo celo 375-gigabajtni modul s ceno okrog 1.500 evrov. Foto: Intel

Treba je sicer poudariti, da so vse hitrostne primerjave in trditve za zdaj le odraz Intelovih internih testov, medtem ko bodo neodvisni preizkuševalci lahko Optane Memory preizkusili šele po 24. aprilu. Takrat se namreč začne prodaja.

Intel Optane Memory bo na začetku združljiv z vsemi matičnimi ploščami za Intelove procesorje Kaby Lake (sedma generacija, i7xxx, na primer), režo M.2 in Intelovim naborom čipov (podrobnejši seznam tukaj). Kasneje letos lahko pričakujemo podporo za še več matičnih plošč in procesorjev.

Ne spreglejte