SiolNET. Digisvet Novice
4,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemno redek prizor: led se je iz vode dvignil kot stolpnica #video

4,91

termometer

Splet je v zadnjem dnevu obkrožil videoposnetek redko opaženega pojava - veličastnega dviga ledene gore iz morja, potem ko je vanj zdrsnila ogromna gmota ledu. Prizor so posneli že julija lani ob ledeniku Columbia na Aljaski, najsevernejši zvezni državi ZDA. 

Ledena gora 2 Digisvet Ob obali Antarktike odkrili izredno nenavadno gmoto ledu

Na zgornjem posnetku, ki je sicer malce raztegnjen po navpični osi, se ogromna ledena gmota po pričevanju avtorja izvirnega videoposnetka dvigne več kot 60 metrov nad morsko gladino.

Razlog, zakaj se je kaj takega lahko zgodilo, je preprost - voda je nekoliko gostejša od ledu. Ko se od ledenika odlomi velik kos in zdrsne v morje, zaradi hitrosti padanja naprej potone. Ker pa je led lažji od vode, ga sila vzgona hitro dvigne nazaj proti vodni gladini.

Ledena gora Foto: Pixabay
Gostota ledu je pri 0 stopinjah Celzija približno 0,91 grama na kubični centimeter, gostota vode pa 0,99 grama na kubični centimeter. To pojasni, zakaj je pri večini ledenih gor nad morsko gladino le ena desetina njihovega celotnega volumna, preostanek pa je pod njo. 

Posnetki tako dramatičnih prizorov dvigovanja ledenih gor iz morja so ekstremno redki, so zapisali ob objavi na največjem spletnem forumu Reddit, ki je tudi poskrbel za ponovno širjenje tega videoposnetka. 

Oglejte si še izviren videoposnetek v pravem razmerju slike:

Znanstveni poskus Digisvet Znanstveni poskus spektakularno ušel z vajeti #video Los Digisvet "Marsikdo se ne zaveda velikosti te živali, dokler je ne vidi" #video Šola Digisvet Od 0 do 100 v pol sekunde: otroci bežali za življenje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin