Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
31. 1. 2018,
15.26

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

potovanja crowdfunding Futourist

Sreda, 31. 1. 2018, 15.26

6 let, 2 meseca

Futourist: slovenska platforma, ki obljublja, da bo boljša od TripAdvisorja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
potovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zakaj z objavami ocen zdaj služijo samo omrežja, avtorji pa nič, se sprašujejo slovenski ustvarjalci platforme Futourist, ki z njo napovedujejo končno več pravičnosti in motivacije za avtorje.

Nobenega dvoma ni, da s tem, ko na spletnih straneh, kot je TripAdvisor, ocenjujete znamenitosti, nastanitve, restavracije in še marsikaj, pomagate mnogo bodočim potnikom, da si ustvarijo pravo sliko o tem, kar jih zanima kot njihov naslednji cilj. A slika ni nujno enaka tisti, ki si jo s svojo lastno promocijo ponudniki prizadevajo ustvariti.

Ali se vam ne zdi, da si avtorji zaslužijo vsaj malo kolača, ki nastane z njihovo vsebino?

Toda ali ste kdaj pomislili, da to svojo pomembno vsebino praktično podarjate lastniku spletne strani? Že res, da vas morda nagradi s kakšnimi statusi ali točkami, ampak vi in vam podobni avtorji ustvarjate vsebine, s katerimi potem lastniki spletnih strani, kjer so objavljene, služijo denar. Pravi denar, v velikih količinah.

Višina nagrade za objavljeno oceno bo odvisna od kakovosti in vrste. Največ bodo ocenjeni videoposnetki, saj imajo največjo sporočilno vrednost in jih je najtežje ponarediti oziroma prilagoditi. | Foto: Futourist Višina nagrade za objavljeno oceno bo odvisna od kakovosti in vrste. Največ bodo ocenjeni videoposnetki, saj imajo največjo sporočilno vrednost in jih je najtežje ponarediti oziroma prilagoditi. Foto: Futourist

Zakaj del tega velikega kolača ne bi dobili tudi vi kot ustvarjalec vsebine, okrog katere se gradi dobiček? Zakaj bi služila samo razna omrežja in ne (tudi) tisti, ki jim zagotavljajo vsebine?

Slovenski ustvarjalci prepričani, da bodo prvi

Prav te, kot jim pravijo, nepravičnosti želijo odpraviti ustvarjalci nastajajoče spletne platforme Futourist.

V ekipi so z redkimi izjemami mladi slovenski ustvarjalci in podjetniki, ki so prepričani, da bo Futourist prva na tehnologiji blockchain delujoča platforma, ki bo uporabnike nagrajevala za njihove ocene in opise.

Najbolj zanesljiv vir informacij za (po)potnike so - drugi (po)potniki. | Foto: Thinkstock Najbolj zanesljiv vir informacij za (po)potnike so - drugi (po)potniki. Foto: Thinkstock

Sčasoma bo Futouristova valuta veljavna tudi zunaj platforme

Valuta izplačila bodo žetoni blockchain FTR (Futourist Token), ki bodo del kriptovalutnega omrežja Ethereum, Z njimi bo mogoče že od začetka plačevati storitve pri sodelujočih ponudnikih v okviru njihovih akcij (ali pri njih uveljavljati popuste), prav tako tudi svetovanje drugim popotnikom.

Namen je zagotoviti univerzalno uporabnost te valute tudi zunaj platforme, za kar že potekajo pogovori s ponudnikom ene od plačilnih kartic. Niso nam povedali, katere, so nam pa tazkrili, da bodo prve preizkusne kartice v prometu proti koncu leta. Ko bo sistem zaživel, bo FTR Token veljavno plačilno sredstvo na vseh prodajnih mestih, ki to za zdaj še neznano kartico sprejemajo. 

V ekipi Futourist so (z redkimi izjemami) mladi slovenski ustvarjalci in podjetniki, ki so prepričani, da bo Futourist prva na tehnologiji blockchain delujoča platforma, ki bo uporabnike nagrajevala za njihove ocene in opise. | Foto: Thinkstock V ekipi Futourist so (z redkimi izjemami) mladi slovenski ustvarjalci in podjetniki, ki so prepričani, da bo Futourist prva na tehnologiji blockchain delujoča platforma, ki bo uporabnike nagrajevala za njihove ocene in opise. Foto: Thinkstock

Če ni na videu, se ni zgodilo

Najbolj cenjena oblika ocenjevanja bodo videoprispevki – tudi zato, kot pojasnjujejo snovalci Futourista, ker video zagotavlja najvišjo stopnjo zaupanja, saj jih je veliko težje ponarediti kot besedilo ali celo fotografijo.

Digitalne značke z dosežki, ki so na zdajšnjih omrežjih praviloma edina nagrada za objavljene vsebine, bodo ostale tudi na Futouristu, saj bodo z njimi ocenjevalci gradili svojo podobo in verodostojnost.

Vsaka objava bo štela

Snovalci platforme Futourist so prepričani, da je v svetu, kjer je pot od dobre vsebine do uspešnega poslovnega modela izjemno dolga in zahtevna, njihova rešitev zelo privlačna tudi za tiste, ki zgolj občasno objavijo kakšno oceno obiskanega kraja, znamenitosti, restavracije …

Čeprav je lahko že en stavek besedila zelo dobrodošla informacija, ima fotografija, sploh pa video, veliko večjo sporočilno vrednost za vsakogar, ki išče pristno izkušnjo potnikov, ki so obiskali nek kraj ali tam preizkusili neko storitev. | Foto: Thinkstock Čeprav je lahko že en stavek besedila zelo dobrodošla informacija, ima fotografija, sploh pa video, veliko večjo sporočilno vrednost za vsakogar, ki išče pristno izkušnjo potnikov, ki so obiskali nek kraj ali tam preizkusili neko storitev. Foto: Thinkstock

Tudi ti avtorji bodo na Futouristu za svoje objave prejeli ustrezno plačilo – brez zamud, brez zapletenih postopkov. Distribucija zaslužka bo tako pravičnejša, poudarjajo snovalci platforme Futourist.

Na sorodni aplikaciji že imajo milijon uporabnikov mesečno

Na vse pomisleke, ki so se nam porodili ob spoznavanju njihove ideje, so "futouristi" imeli pripravljen odgovor.

Ko nas je zanimalo, kako hitro bodo dobili kritično maso uporabnikov, so nam pojasnili, da že imajo na isti tehnologiji temelječo spletno in mobilno storitev OpenHours, ki zagotavlja informacije o odpiralnih časih.

OpenHours ima podatke za devet držav in jo, kot pravijo njeni snovalci, mesečno uporablja milijon ljudi iz več kot 20 držav. Ko bo zaživel Futourist, to bo predvidoma v drugi polovici leta, bodo ti postopoma postali njegovi uporabniki.

Mnenja popotnikov so vedno pomembnejši vir informacij za druge potnike. Raziskave kažejo, da se devet od desetih potnikov odloči za neko potovalno storitev šele, ko so prebrali najmanj dve mnenji drugih potnikov. | Foto: Thinkstock Mnenja popotnikov so vedno pomembnejši vir informacij za druge potnike. Raziskave kažejo, da se devet od desetih potnikov odloči za neko potovalno storitev šele, ko so prebrali najmanj dve mnenji drugih potnikov. Foto: Thinkstock

"S tekmovanji bodo vsi imeli koristi"

Od kod denar? "Od začetka bodo sredstva za nagrajevanje uporabnikov izvirala iz sklada, ki bo namenjen skupnosti Futourist, kmalu za tem pa bo že mogoče zaslediti prva testna 'tekmovanja', katerih namen bo ustvariti najboljšo mogočo vsebino," nam je pojasnil eden od soustanoviteljev Futourista in vodja ekipe Žiga Lukša.

Stopnja nagrajevanja v teh tekmovanjih bo odvisna od kakovosti vsebine, tekmovanja pa bodo sponzorirala podjetja, lokali, restavracije in drugi, ki bodo tako v sodelovanju s platformo Futourist pridobili marketinško zelo koristne in zaupanja vredne vsebine, je še povedal Lukša. Zagotovil je tudi, da je ustrezno poskrbljeno za preprečevanje najrazličnejših oblik zlorab.

Javno zbiranje sredstev (crowdfunding) za začetno financiranje FTR-žetonov, ki bo valuta plačila za ocenjevalce, bo potekalo od 15. februarja do 15. marca. | Foto: Futourist Javno zbiranje sredstev (crowdfunding) za začetno financiranje FTR-žetonov, ki bo valuta plačila za ocenjevalce, bo potekalo od 15. februarja do 15. marca. Foto: Futourist

Sredi februarja začnejo nabirati sredstva

20. februarja (prvotno so napovedali 15. februar, a je zdaj objavljen nov datum) bodo začeli zbirati sredstva za zagon platforme, in sicer tako da bodo podpornikom ponudili svojo valuto - FTR-žetone. Podpornike bodo iskali do 20. marca.

O tem, koliko pričakujejo od "crowdfundinga", nam niso zaupali natančnejših številk, povedali so le, da bo sredstev "dovolj, da platforma Futourist zaživi in začne uporabnike nagrajevati za vsebino".

Vsem, ki bi jih o zbiranju sredstev zanimalo še več, svetujejo prijavo v njihovo skupino na Telegramu ali na e-poštni seznam prek njihove spletne strani.

Ne spreglejte