Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 8. 2018,
19.52

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

13

Natisni članek

Savdska Arabija Kanada Twitter 11. september 2001

Torek, 7. 8. 2018, 19.52

5 let, 8 mesecev

Fotomontaža Savdske Arabije dviguje prah: je to napad na Toronto?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

13

Savdska Arabija | Foto Twitter

Foto: Twitter

Savdska Arabija in Kanada sta že nekaj dni v hudem diplomatskem sporu. Druga prvi očita kršenje človekovih pravic, ker zapira aktiviste in aktivistke, Savdska Arabija pa Kanadi vmešavanje v stvari, ki se je prav nič ne tičejo. Trgovinski posli med državama so zamrznjeni, veleposlanika obeh držav odpoklicana. Savdijci so si zdaj privoščili še spodrsljaj, ki bi odnose med državama lahko še dodatno poslabšal.

V ponedeljek je na družbenem omrežju Twitter savdski profil z uporabniškim imenom Infographic_ksa objavil fotomontažo, na kateri je bila panorama Toronta, največjega kanadskega mesta, proti ikoničnemu stolpu CN Tower, nekdaj najvišji zgradbi na svetu, pa je letelo potniško letalo.

Zraven sta bila v angleškem jeziku dva zapisa. Na rdeči podlagi je bilo z belo zapisano "Tiščanje nosu tja, kjer mu ni mesto!", v okvirčku spodaj pa preveden star arabski pregovor: "Tisti, ki se vmešava v stvari, ki se ga ne tičejo, bo naletel na nekaj, kar mu ne bo všeč."

Zakaj je fotomontaža na spletu takoj dvignila ogromno prahu, je očitno. Videti je namreč, kot da potniško letalo leti naravnost proti zgradbi CN Tower, zaradi česar se je marsikdo spomnil na napad na Svetovni trgovinski center v New Yorku 11. septembra 2001

15 od 19 teroristov, ki so bili pred skoraj 17 leti vpleteni v ugrabljanje potniških letal in napad na newyorška dvojčka in Pentagon, v katerem je umrlo skoraj 3.000 ljudi, je imelo državljanstvo Savdske Arabije.  | Foto: Reuters 15 od 19 teroristov, ki so bili pred skoraj 17 leti vpleteni v ugrabljanje potniških letal in napad na newyorška dvojčka in Pentagon, v katerem je umrlo skoraj 3.000 ljudi, je imelo državljanstvo Savdske Arabije.  Foto: Reuters

Profil Infographic_ksa je objavo po takojšnjem ogorčenju interneta hitro izbrisal in jo nadomestil s skoraj isto, s katere je izginilo letalo, ostalo pa je besedilo. Pozneje je izginila tudi ta objava, sledilo pa je še opravičilo, češ da je letalo simboliziralo vrnitev kanadskega veleposlanika v Savdski Arabiji v domovino.

A škoda je že bila narejena in profil Infographic_ksa je včeraj izginil s Twitterja, domnevno po ukazu političnega vrha Savdska Arabije, je poročal ameriški medij The Washington Post.

Pahorjev twitter profil
Novice Pahor na Twitterju blokiral sledilca. Mu je kratil pravico?

Profil Infographic_ksa je sicer pripadal savdskemu političnemu podmladku, nekateri tamkajšnji mediji so ga večkrat označili tudi za glasilo savdske politike.

Profil je imel ob imenu tudi modro značko, kar pomeni, da ga je Twitter potrdil kot legitimni vir informacij:

Twitter | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kaj se je sploh zgodilo, da sta se Savdska Arabija in Kanada začeli prepirati?

Spor je v petek, 3. avgusta, najverjetneje zanetila objava, ki jo je na družbenem omrežju Twitter delil uradni profil kanadskega ministrstva za zunanje zadeve:

V objavi so Kanadčani izrazili skrb zaradi več aretacij savdskih aktivistov za človeške pravice in savdske oblasti pozvali, naj jih nemudoma izpustijo na prostost skupaj z vsemi tamkajšnjimi aktivisti za človekove pravice, ki že prestajajo zaporne kazni. 

Toronto
Novice Islamska Država prevzela odgovornost za strelski napad v Torontu

Odnosi med državama so se po odzivu Savdske Arabije, naj se Kanada ne vmešava v njihovo notranjo politiko, nato v zelo kratkem času poslabšali do te mere, da je Savdska Arabija izgnala kanadskega veleposlanika, zamrznila trgovino s Kanado, domov poklicala študente, ki so v Kanadi na izmenjavi, in ukinila letalsko povezavo s Torontom. 

Donald Trump in Salman, kralj Savdske Arabije.  | Foto: Reuters Donald Trump in Salman, kralj Savdske Arabije. Foto: Reuters Zanimivo je, da se na provokativno fotomontažo na Twitterju še ni odzvala politika Združenih držav Amerike, ki so bile leta 2001 tarča napada, na kakršnega je med vrsticami namigoval profil Infographic_ksa.

Razlog za to je najverjetneje znan - ZDA in Savdska Arabija sta že dolga leta veliki zaveznici. Donald Trump je leta 2017 na svoji prvi mednarodni obisk kot predsednik ZDA odpotoval prav v Riad, kjer se je srečal s savdskim kraljem Salmanom.

Preberite tudi:

Ross Ulbricht
Novice "Naredil je neumnost, zdaj pa prestaja hujšo kazen od morilcev"
Vlomilec
Novice Ali bi vlomilce lahko pregnal pametni zvočnik?

Ne spreglejte