Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
29. 1. 2019,
11.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Natisni članek

David Mendlovic Corephotonics Samsung pametni telefoni Oppo fotoaparat kamera

Torek, 29. 1. 2019, 11.52

5 let, 2 meseca

Izraelska visokotehnološka družba, katere dosežki nas bodo gotovo še razveseljevali

Fotoaparati mobitela s 25-kratno optično povečavo niso več oddaljene sanje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Corephotonics | Izraelska družba Corephotonics, ki je med drugim razvila čip za 25-kratno optično povezavo na fotoaparatih pametnih telefonov, je prešla v roke južnokorejskega Samsunga. | Foto Corephotonics/YouTube

Izraelska družba Corephotonics, ki je med drugim razvila čip za 25-kratno optično povezavo na fotoaparatih pametnih telefonov, je prešla v roke južnokorejskega Samsunga.

Foto: Corephotonics/YouTube

Izraelska družba Corephotonics, ki je med drugim razvila čip za 25-kratno optično povečavo na fotoaparatih pametnih telefonov, je prešla v roke južnokorejskega Samsunga.

Samsung je za nakup odštel okoli 140 milijonov evrov, a je s tem dobila priložnost biti med prvimi, ki bo svoje (najzmogljivejše) pametne telefone okrepila s tako močno optično povečavo na fotoaparatu.

Poznate pametne telefone Oppo? Potem poznate tudi Corephotonicsove kamere!

Corephotonics že več let sodeluje s proizvajalcem pametnih telefonov Oppo. Za njegove pametne telefone zagotavlja optiko in vezje za petkratno in najbrž tudi za pred kratkim napovedano desetkratno optično povečavo fotoaparata.

Ali bo nov lastnik izraelskega visokotehnološkega podjetja nadaljeval dozdajšnje sodelovanje s Kitajci, v tem trenutku še ni znano – pravzaprav tudi sam nakup ni uradno potrjen, a se izraelski mediji, ki so novico o prevzemu objavili prvi, sklicujejo na dobro obveščene vire.

Kdaj bo 25-kratna optična povečava tudi na samsungih?

Corephotonics se je že pred tem nakupom pohvalil s trojno kamero za pametne telefone, ki omogoča optično povečavo celo do 25-krat in brez slabšanja kakovosti, a podrobnejših specifikacij še ni razkril.

Samsungov nakup je jasno znamenje, da si to dobroto želijo čim prej vgraditi na svoje pametne telefone, a bi bilo verjetno preveč drzno pričakovati, da bi se to pojavilo že na letošnjem galaxyju S10, katerega uradna predstavitev bo 20. februarja v San Franciscu, ali notu 10, ki ga pričakujemo poleti.

Apple so tožili za intelektualno krajo

Corephotonics sam sicer ne izdeluje kamer, temveč jih le oblikuje – in so prepričani, da jim je veliki Apple ukradel nekaj njihove intelektualne lastnine pri kamerah z dvema objektivoma.

Trdijo namreč, da so Američani pri kamerah na iphonih 7 plus in 8 plus uporabili tehnologijo, ki jo ima Corephotonics registrirano in varovano z enim od svojih približno 150 patentov. Novembra 2017 so jih zato tudi tožili.

Osebna izkaznica družbe Corephotonics

Družbo Corephotonic je leta 2012 ustanovil profesor elektrotehnike na univerzi v Tel Avivu in nekdanji glavni znanstvenik izraelskega ministrstva za znanost in tehnologijo David Mendlovic, ki je tudi glavni izvršni direktor. Zaposlujejo nekaj deset strokovnjakov predvsem s področja fizike, elektrotehnike in robotike.

Samsung je prek svoje naložbene podružnice Samsung Ventures bil že prej eden od glavnih naložbenikov družbe Corephotonics. Na tem seznamu so med drugimi še tajvanska družba Foxconn, ki jo poznamo kot pogodbenega proizvajalca mobilnih telefonov za več znanih znamk, tajvanski MediaTek, ki sebe opisuje kot največjega svetovnega proizvajalca čipov za mobilne naprave, ameriška družba za pomnilnike SanDisk ter več izraelskih in kitajskih skladov.

Corephotonics ne skriva ambicij, da bi svoje poslovanje razširil tudi na področja vozil, brezpilotnih letal in varnostnih sistemov.

Ne spreglejte