Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
5. 11. 2017,
19.02

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

znanost nedeljska znanost digizgodbe

Nedelja, 5. 11. 2017, 19.02

6 let, 5 mesecev

Deset nesrečnikov, ki so ob smrti dobili posebno nagrado

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Satirična spletna skupnost Darwin Awards od leta 1995 podeljuje nagrade posameznikom, ki so zaradi izredne nepremišljenosti umrli v nenavadnih okoliščinah in, kot pravi opis Darwinove nagrade, z žrtvovanjem lastnega življenja zaščitili človeški genski bazen in omogočili nemoteno nadaljnjo evolucijo inteligentnega človeka. To je nekaj najbolj "zaslužnih" Darwinovih nagrajencev.

Pravila za podeljevanje Darwinovih nagrad velevajo, da mora biti prejemnik nagrade polnoletna oseba brez kakršnih koli duševnih motenj. Prav tako ob njihovi smrti ne smejo biti ogrožena življenja drugih nedolžnih ljudi, ki ne sodelujejo v žrtvinem zelo nepremišljenem početju.

Nagrade so poimenovane po Charlesu Darwinu, britanskemu naravoslovcu, ki velja za utemeljitelja znanstvenega principa evolucije.  | Foto: Reuters Nagrade so poimenovane po Charlesu Darwinu, britanskemu naravoslovcu, ki velja za utemeljitelja znanstvenega principa evolucije.  Foto: Reuters
Spletna stran darwinawards.com zagotavlja verodostojnost vseh objavljenih zgodb o nevsakdanjih smrtnih prejemnikov nagrad, saj so vse zgodbe o Darwinovih nagrajencih, objavljene na spletni strani darwinawards.com, preverljive pri kredibilnih virih, opozarjajo pa, da obstaja veliko podobnih spletnih strani, ki pa objavljajo tudi urbane legende in izmišljotine.

1995 - raketni avtomobil

Fotografija je simbolična. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Fotografija je simbolična. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

V lasti nekdanjega narednika ameriških letalskih sil se je nekako znašla pogonska raketa JATO, ki jo vojaška letala uporabljajo za pomoč pri zapuščanju krajših vzletnih stez. Narednik jo je privaril na svoj osebni avtomobil in se z njim odpravil v puščavo v ameriški zvezni državi Arizona. 

Preiskovalci, ki so tam kasneje odkrili velikanski krater in smodeče se ostanke rakete, avtomobila in delčke človeškega telesa, so sklenili, da je predelano vozilo po vžigu rakete doseglo hitrost okrog 400 ali celo 450 kilometrov na uro. Ko je voznik stopil na zavore, so se te stopile, avtomobil pa se je za krajši čas celo odlepil od tal, okrog dva kilometra letel po zraku in se nazadnje raztreščil v siloviti eksploziji. 


1996 - največji mačo v Evropi

Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Poljski kmet Krystof Azninski je leta 1996 med alkoholiziranim merjenjem ega s prijatelji zgrabil motorno žago in z njo zato, da bi dokazal svojo moškost, zamahnil proti svojemu vratu in si odrezal glavo. To je storil v odziv na dejanje prijatelja, ki si je z motorno žago odrezal "zgolj" del stopala. 


1998 - rešila bi ga lahko stvar, ki jo je ukradel

Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Skupina pijanih mladostnikov je na smučišču Mammoth Mountain ob treh zjutraj z enega od podpornih stebrov žičnice ukradla zaščitno peno in se z njo sankala po pobočju. Eden od njih se je nato med spuščanjem po hribu zaletel v isti steber, na katerem zaščitne pene, ki bi ga obvarovala pred močnim trčenjem, ni bilo več, in se ubil. 


2000 - ruska ruleta

Fotografija je simbolična.  | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Neki Američan se je odločil, da bo igral rusko ruleto, a je namesto revolverja (na fotografiji zgoraj) uporabil polavtomatsko pištolo. Pozabil je, da so bile njegove možnosti za "zmago" pri ruleti zaradi tega enake nič, saj polavtomatska pištola ob nabijanju izstrelek v cev vstavi samodejno. 


2005 - skočil v dvojno pogubo

Fotografija je simbolična.  | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Južnoafriški tat je zakonskemu paru skupaj s partnerjem v zločinu ukradel mobilni telefon in denarnico. Ker sta žrtvi začeli klicati na pomoč, sta zbežala vsak v svojo smer. Partner tatu, ki je kasneje prejel Darwinovo nagrado, se je izgubil v množici, sam pa je skočil čez prvo ograjo, ki jo je videl. 

Ob tem je tat pozabil, da je kradel v živalskem vrtu. Ograja, ki jo je preskočil, je obdajala rezervat bengalskih tigrov. Ne le, da je po skoku čez ograjo padel skoraj deset metrov globoko in se zelo polomil, postal je tudi igrača za velike muce. Njegovo izmaličeno truplo so oskrbniki tigrov našli šele naslednji dan. 


2009 - usodna zlata maska

Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Neki zlikovec je trgovino ameriškega telekomunikacijskega operaterja Sprint oropal tako, da je svoj obraz pred tem zakril z masko, ki si jo je na obraz nanesel kar z zlato barvo v spreju. Še preden je roke položil na plen, se je zvrnil po tleh in se zadušil, saj zaradi strupenih hlapov zlate barve, ki jo je imel na obrazu, ni več mogel dihati. 

2010 - prvi prejemnik Darwinove nagrade, ki ga je ujela videokamera

Posnetek zaslona videoposnetka nesreče južnokorejskega starostnika.  | Foto: YouTube Posnetek zaslona videoposnetka nesreče južnokorejskega starostnika. Foto: YouTube

Južnokorejski moški na električnem skuterju za starejše, znan samo kot gospod Lee, je zamudil dvigalo, a ga je to tako razjezilo, da se je z vozilcem začel agresivno zaletavati v vrata dvigala. Ko je vzel zalet in se v vrata zaletel še zadnjič, so se ta vdala in Lee je skupaj s skuterjem padel okrog šest metrov globoko. Nesrečnikov padec je posnela varnostna kamera v nakupovalnem centru, kjer se je incident zgodil, videoposnetek pa je postal eden najbolj viralnih v letu 2010. 


2011 - zakaj je med vožnjo motorja pametno nositi čelado

Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

55-letni ameriški motorist Phillip A. Contos se je v New Yorku skupaj z več kot 550 drugimi motoristi udeležil protesta zoper zakon, ki veleva nošnjo zaščitne čelade med vožnjo motornega kolesa.

Contos, ki je med protestom vozil svoj motocikel znamke Harley-Davidson in ni nosil zaščitne čelade, je v nekem trenutku preveč pritisnil na zavore, padel in z glavo udaril ob cesto. Poškodba je bila tako huda, da je v bolnišnici kasneje umrl.

Njegov brat je za medije kasneje povedal, da je Phillip umrl tako, kot si je želel, in da bi to zagotovo tudi storil še enkrat.


2012 - je bilo takrat res treba prižgati cigareto?

Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Gary Allen Banning je v garaži pri prijatelju velik požirek napravil iz posode, v kateri je bila po njegovem mnenju alkoholna pijača, a se je izkazalo, da je pravzaprav pil bencin. V šoku ga je takoj izpljunil in se z bencinom obenem tudi polil po oblačilih, a si nekaj trenutkov kasneje kljub temu prižgal cigareto. Pogoltnili so ga plameni.


2015 - prvi človek, ki je umrl v hrvaških zaporih

Posnetek zaslona videoposnetka dogajanja v zaporniški celici, kjer je umrl Hrvat Bojan Bešić.  | Foto: YouTube Posnetek zaslona videoposnetka dogajanja v zaporniški celici, kjer je umrl Hrvat Bojan Bešić. Foto: YouTube

Nam najbližji prejemnik Darwinove nagrade je bil Hrvat, in sicer 25-letni zapornik Bojan Bešić, ki je v celico, v kateri bi moral nekaj časa prestajati osamitev od drugih zapornikov, pretihotapil vžigalnik.

Praktično takoj po prihodu v tako imenovano samico je nato z vžigalnikom zakuril gumijasto steno blizu vrat celice. Ogenj se je hitro razširil in porabil ves kisik v celici, Bešić pa je umrl zaradi zadušitve, še preden so pazniki opazili požar. 

Vir: Darwin Awards


Preberite tudi:

Izumitelji, ki so jih pokopali njihovi lastni izumi

Ne spreglejte