SiolNET. Digisvet Novice
7,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deset na videz navadnih fotografij, ki skrivajo temačno zgodbo

7,73

termometer

Na spletu lahko naletimo na številne fotografije, ki imajo veliko večjo težo, kot si lahko predstavljamo, a tega ne moremo vedeti, dokler ne poznamo zgodbe v ozadju. Poiskali smo deset takšnih fotografij, ki jih morda še niste videli.

Končalo se je tragično, a imel je sedež v prvi vrsti za eno od najbolj spektakularnih predstav narave

Fotografije | Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

17. maj 1980: ameriški vulkanolog David A. Johnston pozira med kampiranjem v gozdu, približno 10 kilometrov stran oddajena je ognjeniška gora Sveta Helena. Dvanajst ur pozneje, 18. maja 1980 zgodaj zjutraj, se je gora zdramila, Johnston pa je bil prvi, ki je poročal o tem, da je njen vrh dobesedno eksplodiral. V radijski oddajnik je svojim sodelavcev zavpil "Vancouver! Vancouver! To je to!", nato pa ga je odpihnil izbruh vulkana. Njegovega trupla niso nikoli našli. 

Fotograf Digisvet Najpogumnejši fotograf v zgodovini: za dober posnetek je umrl

Atomske sence

Senca, Hirošima | Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

20. november 1945: Ameriški vojak je fotografiral stopnišče pred vhodom v eno od bank v japonski Hirošimi, nad katero je nekaj mesecev prej, natančneje 6. avgusta 1945, eksplodirala atomska bomba. Na stopnicah je dobro vidna "senca" človeka, ki je takrat stal ali pa sedel pred vhodom v banko. Ekstremna toplota ob eksploziji atomske bombe je dobesedno pobelila okolico, na stopnišču pa je ostal obris nesrečne osebe, ki je vročini z lastnim telesom preprečila nadaljnjo pot. V Hirošimi je bilo v mesecih po atomski bombi mogoče najti še več podobnih "senc"

Projekt Pluton, SLAM Digisvet Apokaliptični vojni stroj, ki so se ga na smrt bali tudi njegovi stvaritelji

Dijaška "frajerja" z namišljenim orožjem merita v fotoaparat

Columbine | Foto: Srednja šola Columbine Foto: Srednja šola Columbine

Pomlad 1999: skupna fotografija generacije dijakov na ameriški srednji šoli Columbine. V zgornjem levem kotu nekaj dijakov z ročnimi pištolami meri naravnost v kamero. Med njimi sta tudi Eric Harris in Dylan Klebold, ki sta 20. aprila 1999 v šolo prinesla pravo orožje in v enem od najodmevnejših šolskih masakrov vseh časov, ki ga poznamo preprosto kot Columbine, ubila 13 ljudi in jih 24 ranila, nato pa sta si sodila sama. 

Novice Najbolj zlobni otroci v zgodovini

Oči sovraštva

Foto: Albert Eisenstaedt / Getty | Foto: Foto: Albert Eisenstaedt / Getty

September 1933: Joseph Goebbels, minister za propagando nacistične Nemčije, fotografu nameni zelo grd pogled. Malo prej se je še prešerno smehljal, potem pa so mu diskretno povedali, da ima fotograf, šlo je za Alberta Eisenstaedta, judovske korenine. Fotografija je pozneje dobila neuradno ime Oči sovraštva. Goebbels je bil sicer velik antisemit in eden od največjih zagovornikov tako imenovane rešitve judovskega vprašanja, torej sistematičnega pobijanja Judov v koncentracijskih taboriščih. 

Vojak Digisvet Oglejte si še nikoli videne barvne fotografije druge svetovne vojne #foto

Usodni rdeči avtomobil

Fotografije | Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

18. avgust 1998: španski turist in njegov sin sta se v mestu Omagh na Severnem Irskem fotografirala ob rdečem vauxhall cavalierju (britanska različica opla vectre), ki ga je razneslo skoraj takoj po nastanku fotografije. V eksploziji, za katero je odgovornost pozneje prevzela paravojaška organizacija RIRA (Real IRA oziroma prava IRA), je umrlo 29 ljudi. Oče in sin na zgornji fotografiji sta preživela, fotograf pa je umrl. 

Lars Mittank Digisvet Lars Mittank: Najslavnejša pogrešana oseba, za katero še niste slišali

Klatež, ki je bil tako slaven, da so po njem posneli film

Kliknite na to fotografijo in si oglejte še eno fotografijo Chrisa McCandlessa, morda zadnjo, na kateri ga lahko vidimo živega. | Foto: Wikimedia Commons Kliknite na to fotografijo in si oglejte še eno fotografijo Chrisa McCandlessa, morda zadnjo, na kateri ga lahko vidimo živega. Foto: Wikimedia Commons

1992, datum neznan: Chris McCandless je po končani fakulteti prodal vse svoje imetje, prepotoval celotno Severno Ameriko in aprila 1992 nazadnje končal na Aljaski, kjer je nekaj časa sredi največje divjine živel v zapuščenem avtobusu. Tam je tudi nastala spodnja fotografija, avtoportret, ki ga je McCandless posnel sam z najdeno kamero, na njem pa je videti kot najbolj brezskrben človek na svetu. Nedolgo zatem je umrl zaradi posledic podhranjenosti in uživanja strupenih rastlin. Ko so naključni popotniki naleteli na njegovo truplo, je tehtalo samo 30 kilogramov. Po zgodbi McCandlessa so leta 2007 posneli film V divjino

Trojčki, Sundance Digisvet Genialni trojčki, ki so razkrili temačno skrivnost avstrijskega znanstvenika

John Lennon daje enega od zadnjih avtogramov v življenju

John Lennon, Mark Chapman | Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

8. december 1980: John Lennon (levo), ustanovni član britanske glasbene skupine The Beatles, daje avtogram 25-letnemu oboževalcu. To je bil Mark Chapman (desno), s katerim se je John Lennon približno pet ur pozneje srečal še enkrat. Chapman je v svetovno znanega pevca nameril revolver in petkrat pritisnil na sprožilec. Nato je na kraju dejanja počakal na policijo, Lennon pa je umrl nekaj deset minut pozneje med prevozom v bolnišnico. 

Sabrina Pasterski Digisvet Najpametnejše dekle na svetu? Pravijo ji naslednji Einstein.

Tako je videti naše letalo. Saj veste, za vsak slučaj, če izgine.

MH17 | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

17. julij 2014: Nizozemec Cor Pan je pred vkrcanjem na let objavil fotografijo potniškega letala boeing 777-200ER in pripisal: "Takole je videti, da boste vedeli, če slučajno izgine." Šlo je za let MH17 iz Kuala Lumpurja v Maleziji v nizozemski Amsterdam. Letalo je bilo nato po nesreči sestreljeno nad Ukrajino, kjer so ravno takrat potekali vojaški spopadi. Umrlo je vseh 298 potnikov in članov posadke.

Novice Najhujše letalske nesreče: kako varno je danes potovati z letalom

Prijateljstvo, ki se je končalo zelo klavrno

Fotografija umor | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

3. januar 2013: Kar je videti kot prikupna fotografija prijateljic Rachel Schoaf in Shelie Eddy, je v resnici prisluškovalna akcija, saj Rachel (dekle na levi) nosi snemalno napravo in vohuni za Shelie. Dekleti sta nekaj mesecev prej namreč umorili tretjo prijateljico Skylar Neese, po dolgotrajnem prikrivanju umora pa se je Schoafova zlomila in vse priznala oblastem. V zameno za milejšo kazen je kriminalistom s prisluškovanjem nato pomagala zbirati dokaze o krivdi svoje prijateljice. 

D. B. Cooper Digisvet Najslavnejši nikoli ujeti kriminalec vseh časov: iščejo ga že 46 let

Najprej so se smejali, nato pa je počilo

Strela, Michael McQuilken, lasje | Foto: YouTube Foto: YouTube

20. avgust 1975: družina McQuilken se je odpravila na planinski pohod, na katerem so se dvema bratoma in njuni sestri lasje kar naenkrat postavili pokonci. Nekaj minut pozneje je vanje in v nekaj drugih pohodnikov udarila strela. Družina jo je odnesla brez resnejših posledic, eden od planincev pa je zaradi udara strele umrl. Več o tej zgodbi preberite s klikom tukaj. 

Preberite tudi:

Minamitorišimo Digisvet Sredi oceana odkrili izjemen zaklad, do katerega pa ne more nihče

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin