SiolNET. Novice Svet
1,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstralija in Nizozemska: Rusi so krivi za sestrelitev malezijskega letala #video

1,64

termometer

Avstralija in Nizozemska sta uradno obtožili Rusijo, da je bila soudeležena pri sestrelitvi malezijskega letala z oznako MH17 pred slabimi štirimi leti nad vzhodno Ukrajino, poročajo agencije. V Avstraliji je novico potrdila zunanja ministrica Julie Bishop, na Nizozemskem pa vlada. Tudi EU in Nato sta medtem pozvala Rusijo, naj prevzame odgovornost za sestrelitev.

Nizozemski zunanji minister je novinarjem povedal, da je Nizozemska od Rusije že zahtevala odškodnino za svojce žrtev, saj je po mednarodnem pravu odgovorna za sestrelitev letala 17. junija 2014. To je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, umrlo pa je vseh 298 ljudi na krovu. Največ je bilo nizozemskih državljanov.

Mednarodni preiskovalci so v četrtek objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 zakrivila strmoglavljenje malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino, iz brigade ruske vojske. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila raketa buk-telar v lasti 53. protiletalske raketne brigade iz Kurska.

Novice Rusija proti preiskavi sestrelitve malezijskega letala nad Ukrajino

Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je še dejal, da je preiskava zdaj v sklepni fazi, a hkrati opozoril, da je "treba končati še nekaj dela". Dodal je, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice.

Novice Malezijsko letalo nad Ukrajino je sestrelila raketa ruske izdelave (video)

Preiskovalci so že v preteklosti ugotovili, da je letalo sestrelila raketa, izstreljena iz ruskega raketnega sistema buk, ki so ga na vzhod Ukrajine pripeljali iz Rusije. Raketa naj bi bila izstreljena z ozemlja v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov, niso pa neposredno povedali, kdo je raketo posedoval.

"Glede na ugotovitve preiskave je edini razumen sklep, da je Rusija neposredno vpletena," pa je v Canberri dejala Bishopova.

malezijsko letalo, Malaysia Airlines, Novice Malezijsko letalo sestrelila raketa, ki so jo pripeljali iz Rusije

Uradna Moskva še vedno zavrača vpletenost v tragedijo. "Niti ena protiletalska raketa Ruske federacije ni do zdaj prečkala rusko-ukrajinske meje," je ugotovitve preiskovalcev v četrtek zavrnilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve. Ob tem je za katastrofo obtožilo Ukrajino. Rusija je namreč že predstavila dokaze, ki "so pokazali vpletenost ukrajinskih enot, ki uporabljajo rakete buk".

Tudi Evropska unija in zveza Nato sta pozvala Rusijo, naj prevzame odgovornost za sestrelitev malezijskega letala z oznako leta MH17 pred slabimi štirimi leti nad vzhodno Ukrajino, poročajo agencije. 

"Evropska unija poziva Rusko federacijo, naj prevzame odgovornost in v polnosti sodeluje pri vseh prizadevanjih za razrešitev primera," je Rusijo pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je v ločenem sporočilu prav tako zapisal: "Rusijo pozivam, naj prevzame odgovornost."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin