Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
28. 9. 2016,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

preiskava Rusija Ukrajina letalo

Sreda, 28. 9. 2016, 13.03

6 let, 6 mesecev

Malezijsko letalo sestrelila raketa, ki so jo pripeljali iz Rusije

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

malezijsko letalo, Malaysia Airlines, | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna preiskovalna komisija je ugotovila, da je malezijsko letalo nad Ukrajino sestrelila raketa, ki je priletela z ozemlja pod nadzorom proruskih upornikov.

 

Komisija, ki jo sestavljajo nizozemski, avstralski, belgijski, malezijski in ukrajinski preiskovalci, je na današnji novinarski konferenci sporočila, da je malezijsko letalo sestrelila raketa buk ruske izdelave. "Izstreljena je bila z ozemlja, ki so jo nadzorovali proruski uporniki. Do takšne ugotovitve smo prišli po temeljiti forenzični preiskavi in pričevanju očividcev," je dejal nizozemski član preiskovalne komisije Wilbert Paulissen.

Raketo so uporniki pripeljali iz Rusije, po sestrelitvi pa so mobilni izstrelitveni sistem odpeljali nazaj v Rusijo. Ta vsakršno odgovornost za sestrelitev zavrača. Nizozemski preiskovalci so sicer že oktobra lani ugotovili, da je letalo sestrelila raketa buk ruske izdelave.

Komisija je ob tem identificirala več kot 100 ljudi, ki so bili tako ali drugače povezani s prevozom protiletalskega sistema iz Rusije. Svojci žrtev so bili o izsledkih preiskave obveščeni že pred današnjo tiskovno konferenco.

Pri preiskavi je sodelovalo več kot 100 preiskovalcev, ki so pregledali pol milijona posnetkov in zaslišali več kot 200 prič.

V strmoglavljenju letala 17. julija leta 2014 na vzhodu Ukrajine je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi so bili večinoma nizozemski državljani. Letalo, ki je poletelo z amsterdamskega letališča Schipol, je bilo namenjeno v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur.

Kijev zadovoljen, Moskva razočarana

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu poudarilo, da so te informacije nov dokaz o neposredni vpletenosti Rusije v sestrelitev letala.

Rusija vpletenost v incident vseskozi zanika. Preiskovalci sicer Rusije niso neposredno obtožili, da je priskrbela raketo in transportni sistem zanjo.

Moskva je danes objavljene ugotovitve preiskovalcev označila za pristranske in politično motivirane ter izrazila razočaranje. "Rusija je razočarana, da se zadeve glede preiskave tragedije ne spreminjajo," je v sporočilu izpostavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova. "Zaključki potrjujejo, da je preiskava pristranska in politično motivirana," je dodala.

Preiskovalno komisijo pa je Zaharova obtožila, da je "samovoljno določila krivca ter si izmislila želene rezultate". Rusija preiskovalcem tudi očita, da so jo izločili iz sodelovanja v preiskavi, Ukrajini pa dali priložnost, da je poneverila dokaze in primer obrnila v svojo korist.

"Rusija je praktično edina, ki pošilja prave informacije in razkriva vse več podatkov," še piše v sporočilu ruskega zunanjega ministrstva, ki dodaja, da je vse dokaze, ki so jih upoštevali mednarodni preiskovalci, priskrbela Ukrajina.

Proruski uporniki pa so sporočili, da niso izstrelili rakete, ki je sestrelila letalo. "Sile ljudske republike Doneck niso mogle streljati na letalo s sistemom buk, ker nimamo tovrstnega orožja," je za AFP dejal general Edvard Basurin.

Malezija je medtem v odzivu obljubila odločno ukrepanje proti odgovornim za sestrelitev malezijskega potniškega letala. "Na podlagi ugotovitve, da je letalo zadela raketa ruske izdelave in da je bila izstreljena z območja pod nadzorom upornikov, zahtevamo odločno ukrepanje. To smo dolžni družinam, ki želijo pravico," je dejal malezijski premier Najib Razak.

STA

 

 

Nizozemski preiskovalci so danes prvič v okviru mednarodne preiskave sestrelitve malezijskega potniškega letala imenovali dve osebi, ki ju iščejo v povezavi s sestrelitvijo. Gre za dva rusko govoreča moška, so sporočili nekaj ur po tem, ko so objavili prve izsledke preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so dejali, iščejo dodatne informacije o moških, ki sta uporabljala psevdonim Orion in Delfin in so ju identificirali kot Andreja Ivanoviča in Nikolaja Fjodoroviča, je objavila nizozemska policija na svoji spletni strani.

Ne spreglejte