SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo telefonom iPhone mogoče slediti, tudi ko bodo izklopljeni?

4

termometer

Apple je registriral patent, ki bo njegovim pametnim telefonom omogočil, da bodo ob izklopu še naprej oddajali podatke o lokaciji. Šlo naj bi za dodaten varnostni mehanizem, ne vohunsko spletko.

Tehnologija, ki jo je Apple pri ameriškem patentnem uradu registriral že aprila lani, odobritev patenta pa prejel konec januarja letos, bo pametnim telefonom iPhone omogočila, da se bodo po pritisku gumba za izklop vedli kot zombiji. Ne bodo namreč aktivni, ne pa tudi zares izklopljeni. Ob minimalnem električnem toku bodo namreč še naprej lahko izvajali določene procese, kot je oddajanje informacij o lokaciji.

S storitvijo Najdi moj iPhone si ne moremo pomagati, če ga tat izklopi Zelo uporabna prvina Applovih pametnih telefonov, Find my iPhone (Najdi moj iPhone), omogoča sledenje lokaciji oziroma premikanju izgubljene ali ukradene naprave. A njena glavna težava je, da signal GPS preneha oddajati takoj, ko nekdo telefon izklopi ali pa se iztroši baterija. Apple želi z novim patentom to prepreko zaobiti, poroča The Independent. Kako bi oziroma bo predlagana tehnologija delovala? Uporabnika naj bi telefon ob izklopu pozval, naj vpiše posebno kodo PIN. Če bi bila napačna, bi iPhone preklopil v način navidezne izklopljenosti, v katerem bi še vedno delovale lokacijske storitve. Mogoče naj bi bilo tudi nastavljanje samodejnega kontaktiranja lastnika naprave prek sporočil SMS (na telefonske številke zaupanja vrednih stikov – prijateljev, sorodnikov) in elektronske pošte, še piše Independent. Patent, ki je Apple drago stal Medtem ko Applova razvojna ekipa že poskuša uvesti zgoraj opisano tehnologijo, se pravniki podjetja ukvarjajo z drugimi patenti, ki so podjetju v zadnjih dneh povzročili nemalo preglavic. Apple je s programsko opremo iTunes namreč kršil tri patente podjetja Smartflash LLC, vrhovni sodnik ameriške zvezne države Teksas pa je v torek odločil, da mora Jabolko poravnati odškodnino v višini 533 milijonov ameriških dolarjev oziroma 468 milijonov evrov, piše Business Insider. Podjetje Smartflash LLC je od Appla sprva sicer zahtevalo kar 852 milijonov dolarjev oziroma skoraj 750 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin