Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 10. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

4

Natisni članek

Anna Frank digizgodbe

Torek, 10. 10. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Bo končno razrešena ena od največjih skrivnosti 20. stoletja?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

4

Upokojeni agent ameriške obveščevalne agencije FBI, ekipa dvajsetih preiskovalcev in forenzikov, nizozemska policija ter umetna inteligenca se bodo skupaj lotili odkrivanja imena osebe, ki je nacistom leta 1944 izdala skrivališče judovske deklice Anne Frank in njene družine. 

Anna Frank v šoli leta 1940. Dnevnik je začela pisati julija 1942, ko se je z družino v domači hiši skrila pred nacističnimi oblastmi.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Anna Frank v šoli leta 1940. Dnevnik je začela pisati julija 1942, ko se je z družino v domači hiši skrila pred nacističnimi oblastmi. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Vincent Pankoke, nekdanji agent FBI in vodja projekta, ne dvomi, da bodo identificirali osebo, ki je pogubila Anno Frank in njeno družino. Rezultate raziskave bodo javnosti razkrili 4. avgusta 2019 ob 75. obletnici usodnega dneva, ko so nacisti še zadnjič vstopili skozi vrata gospodinjstva Frank v Amsterdamu.

Anna Frank se je z družino več kot dve leti skrivala v majhnem prostoru za knjižno polico. Njeno tragično zgodbo, po aretaciji je pri komaj 15 letih najverjetneje marca 1945 umrla v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen, so razkrili njeni svetovno znani dnevniški zapisi, ki jih je leta 1947 javno objavil Annin oče Otto, edini član družine Frank, ki je preživel holokavst. 

Annin oče Otto Frank je živel do leta 1980. Velik del svojega življenja po koncu druge svetovne vojne je posvetil popularizaciji dnevnika svoje hčere, ki je postal ena od največkrat prebranih in prevedenih knjig vseh časov.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Annin oče Otto Frank je živel do leta 1980. Velik del svojega življenja po koncu druge svetovne vojne je posvetil popularizaciji dnevnika svoje hčere, ki je postal ena od največkrat prebranih in prevedenih knjig vseh časov. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kdo je izdal Anno Frank?

Dnevniki Anne Frank so zgodovinarjem ponudili edinstven vpogled v ogibanje Judov pred grozotami nacističnega režima, nikoli pa niso odgovorili na pomembno vprašanje; kdo je nacistom povedal, kje se skriva družina Frank. 

V zadnjih desetletjih se je s tem vprašanjem ukvarjalo precej posameznikov in organizacij, seznam osumljencev pa obsega okrog 30 oseb. Med njimi so Joseph Jensen, nekdanji zaposleni v podjetju Otta Franka, ki se je z njim na smrt sprl leta 1941, čistilka Lena Hartog van Bladeren, znanec družine Frank Tonny Ahlers, tudi Judinja Ans van Dijk, ki je po tem, ko so ji zagrozili z deportacijo v koncentracijsko taborišče, postala agentka nacistične policije Gestapo. 

Ans van Dijk je bila edina Nizozemka, ki so jo po koncu druge svetovne vojne zaradi kolaboracije z nacisti obsodili na smrtno kazen. Izvršena je bila leta 1948. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Ans van Dijk je bila edina Nizozemka, ki so jo po koncu druge svetovne vojne zaradi kolaboracije z nacisti obsodili na smrtno kazen. Izvršena je bila leta 1948. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Lahko računalnik stori to, česar ljudje ne morejo že sedem desetletij?

Vincent Pankoke je prepričan, da bo odgovor našla umetna inteligenca, ki se bo skozi gore dokumentov, ki opisujejo dogajanje v okupiranem Amsterdamu med letoma 1942 in 1944, ne le prebila hitreje kot ljudje, temveč izluščene informacije tudi znala smiselno povezati.

Umetno inteligenco bo razvilo amsterdamsko podjetje Xomnia, ki sicer razvija računalniške rešitve za tako imenovani big data, upravljanje velikanskih količin podatkov. Z informacijami bo umetno inteligenco zalagala številčna ekipa forenzikov, policistov in preiskovalcev, ki jih je k projektu pritegnil Pankoke. 

Iskanje odgovora na vprašanje, kdo je izdal Anno Frank, ne bo poceni

Pankoke ocenjuje, da bo končna cena projekta okrog pet milijonov ameriških dolarjev oziroma 4,25 milijona evrov.

Toliko denarja za zdaj še nimajo, ker pa želijo biti čim bolj neodvisni od morebitnih sponzorjev, ki bi morda celo želeli vplivati na končni rezultat raziskave, so se s prošnjo za donacije obrnili na svetovni splet.

Kampanjo za množično financiranje preiskovalcev izdaje Anne Frank je tukaj mogoče podpreti z najmanj 10 in največ tisoč evri. 

 

Ne spreglejte