Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 2. 2016,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

astronavt prevara Matic Tomšič

Torek, 16. 2. 2016, 14.53

8 let

Bi pomagali nigerijskemu astronavtu, ki je ujet na vesoljski postaji?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Verjetno poznate prevarantsko e-pošto, v kateri nigerijski princ v zameno za polovico kraljestva prosi za denarno pomoč. Ste že slišali za podobno zgodbico, v kateri nastopa nigerijski astronavt?

Nigerijski princ, ki naslovnika prosi za denar, je tema enega najbolj znanih prevarantskih e-poštnih sporočil v internetni zgodovini. Gre za poskus iztrženja denarja od uporabnika spleta, ki bi v zameno za pomoč pri prenosu kapitala v tujino prejel več milijonov ameriških dolarjev. Vse, kar bi moral storiti, je, da bi nigerijskemu princu najprej nakazal nekaj stotakov za bančne stroške.

Britanska spletna stran Anorak.co.uk je pred časom objavila podobno, a precej manjkrat slišano e-poštno sporočilo. V njem nastopa nigerijski astronavt, ki si želi vrnitve na Zemljo, uporabniku pa v zameno za pomoč obljublja bajno plačilo.

Prvi afriški astronavt v vesolju že od leta 1990 (ali morda 1991?) Posrečena e-poštna prevarantska zgodbica gre takole:

Leta 1979 je v vesolje na krovu sovjetske rakete na skrivaj poletel prvi afriški astronavt, Nigerijec Abacha Tunde. Deset let pozneje je v vesolje poletel še enkrat, obiskal je skrivno sovjetsko vojaško vesoljsko postajo Sojuz T-16Z. Ko je Sovjetska zveza razpadla, je bil Tunde še vedno na skrivni vesoljski postaji. Na Zemljo se zaradi skrivnostnosti misije ni mogel vrniti, ponj ni prišel nihče. Zdaj je ujet v vesolju. Občasno ga z zalogo hrane in drugih potrebščin obišče vesoljsko plovilo Progrez.

Tunde je na vesoljski postaji že 14 let (e-poštno sporočilo je začelo krožiti leta 2004, v njem je bilo napačno navedeno, da je SZ razpadla leta 1990 in ne 1991). V tem času je redno prejemal plačo, tako da se je do danes na njegovem računu nabralo že 15 milijonov dolarjev. Hrani jih banka v Lagosu (prestolnica Nigerije).

S tem denarjem lahko ruski vesoljski agenciji plačamo (e-pošto domnevno razpošilja Bakare Tunde, bratranec v vesolju ujetega astronavta) za prevoz astronavta Abacheja nazaj na Zemljo. To bo predvidoma stalo tri milijone ameriških dolarjev. Denar ni težava, a za dostop do sredstev potrebujemo vašo pomoč.

V nadaljevanju sporočila je nato navedeno, da Bakare Tunde od uporabnika, ki je prejel e-poštno sporočilo, potrebuje nekaj sto evrov za pokritje bančnih stroškov. V zameno mu obljublja 20 odstotkov akumulirane plače astronavta Tundeja oziroma okrog tri milijone ameriških dolarjev.

Ne spreglejte