Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 6. 2020,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

Natisni članek

Telekom Slovenije optična omrežja gigabitna omrežja Matjaž Beričič širokopasovni dostop delo od doma šolanje na domu

Torek, 9. 6. 2020, 9.29

3 leta, 10 mesecev

Optično omrežje Telekoma Slovenije preizkuša nove dvosmerne hitrostne rekorde

Bi imeli deset gigabitov v sekundi interneta v obe smeri?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

1

optično omrežje, optični kabel | Iz laboratorija v živo omrežje: nekaj deset uporabnikov optičnega omrežja Telekoma Slovenije bo lahko sodelovalo v pilotnem projektu, v katerem bodo lahko uživali v hitrostih do deset gigabitov v sekundi v vsako smer. | Foto Reuters

Iz laboratorija v živo omrežje: nekaj deset uporabnikov optičnega omrežja Telekoma Slovenije bo lahko sodelovalo v pilotnem projektu, v katerem bodo lahko uživali v hitrostih do deset gigabitov v sekundi v vsako smer.

Foto: Reuters

Telekom Slovenije te dni v svojem optičnem omrežju preizkuša tehnološko rešitev, ki naročnikom interneta na njihovem optičnem omrežju omogoča gigabitne povezave s hitrostjo do deset gigabitov v sekundi tako v smeri do uporabnika kot v smeri od uporabnika v širni internetni svet.

Te hitrosti so kar osemkrat višje od prenosnih hitrosti omrežja, ki jih v stacionarnih širokopasovnih omrežjih omogoča trenutno najbolj razširjena tehnologija GPON (Gigabit Passive Optical Networks).

Na optično širokopasovno omrežje Telekoma Slovenije, največje te vrste pri nas, je priključenih več kot 345 tisoč slovenskih gospodinjstev. Samo lani so v to zmogljivo omrežje priključili 44 tisoč gospodinjstev po vsej državi.

Iskratel
Novice Telekom Slovenije in Iskratel na obrobju Kranja vzpostavila testno omrežje 5G

Iz laboratorijev v resnični svet

Po uspešno končanih preizkusih v laboratorijskem okolju bodo preizkuse nadaljevali v delujočem optičnem omrežju.

Pilotno testiranje bodo opravili pri nekaj deset naročnikih v Ljubljani, Celju in Grosupljem, pri katerih bodo v ta namen zamenjali modem in nadgradil pripadajoče zmogljivosti v omrežju, so sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Luka Koper
Novice Testno omrežje 5G Telekoma Slovenije tudi v Luki Koper

Odpira se pot za video 16K

"Nova tehnologija bo omogočala še več, tudi spremljanje videovsebine z ločljivostjo, ki bo večja od trenutno najbolj priljubljenega formata Full HD – proti 4K in 8K ter tudi 16K," je napovedal član uprave Telekoma Slovenije, odgovoren za tehnologijo, mag. Matjaž Beričič.

Član uprave Telekoma Slovenije, odgovoren za tehnologijo, mag. Matjaž Beričič: "Omrežja bodo še zmogljivejša!" | Foto: Ana Kovač Član uprave Telekoma Slovenije, odgovoren za tehnologijo, mag. Matjaž Beričič: "Omrežja bodo še zmogljivejša!" Foto: Ana Kovač

Nove zmogljivosti so pot tudi do prenosa navidezne in obogatene resničnosti, vedno več povezanih naprav in številnih drugih primerov rabe, ki so vezani predvsem na omrežno zahtevni prenos kakovostnega videa, je še pojasnil.

Epidemija dokazala, kako pomemben nam je domači širokopasovni dostop

Nenačrtovan, a vendarle z odliko opravljen preizkus domačega širokopasovnega omrežja smo imeli v času epidemije, ki je v hipu šolske učilnice prestavila v domove, kjer je bilo mogoče, pa tudi delovna mesta.

Delo in šolanje na domu, pa tudi na dom omejeno gibanje so prinesla eksplozivno rast številnih storitev, povezanih z velikimi količinami podatkov: videokonference, video na zahtevo, igre ter vse preostale oblike pregledovanja in uporabe interneta.

Velenje
Novice Telekom Slovenije in Komunala Velenje ustvarjata prihodnost slovenske komunalne oskrbe

Hitrejši internet ni več luksuz

Zato ne preseneča, da se je v tem obdobju okrepila tudi siceršnja rast zanimanja uporabnikov za nadgrajene, predvsem hitrejše širokopasovne priključke.

Kar je bil še pred kratkim oddaljen luksuz, je zdaj nekaj povsem običajnega in vedno bolj nepogrešljivega, povečanemu povpraševanju pa Telekom Slovenije nenehno sledi s posodobitvami in nadgradnjami svojih omrežij, so še sporočili.

Ne spreglejte