SiolNET. Digisvet Novice
4,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple priznal, kaj je skrivaj počel s telefoni iPhone

4,83

termometer

Med uporabniki je že nekaj časa krožila teorija zarote, da Apple ob izdajah novih iPhonov s posodobitvami programske opreme namenoma upočasnjuje starejše modele pametnih telefonov. Zakaj? Da bi ljudje kupili nove, seveda. Apple je zdaj priznal, da je to res, a ne zaradi omenjenega razloga, temveč zaradi drugega, ki pa je prav tako skrb zbujajoč.

Pravih dokazov, da Apple v zadnjih letih res načrtno zmanjšuje zmogljivost starejših modelov pametnih telefonov iPhone vsakič, ko začne prodajati novega, do zdaj še ni bilo. Obstajali so le govorice, namigovanja in teorije, na katera pa se podjetje Apple ni odzivalo. Pravih dokazov, da Apple v zadnjih letih res načrtno zmanjšuje zmogljivost starejših modelov pametnih telefonov iPhone vsakič, ko začne prodajati novega, do zdaj še ni bilo. Obstajali so le govorice, namigovanja in teorije, na katera pa se podjetje Apple ni odzivalo. Foto: Reuters

Znani razvijalec analitične programske opreme Geekbench je v začetku tega tedna opravil temeljito raziskavo in z javnostjo delil rezultate, ki potrjujejo, da lanski in predlanski modeli pametnih telefonov iPhone danes res ne delujejo več tako hitro kot takrat, ko jih je Apple začel prodajati. 

Raziskava podjetja Geekbench se je po spletu razširila s svetlobno hitrostjo in na Apple očitno dovolj pritiskala, saj je podjetje v sredo za ameriški medij Business Insider priznalo, da je od leta 2016 s programskimi posodobitvami res omejevalo zmogljivost pametnih telefonov iPhone. 

Krive so baterije, ki začnejo hirati že po enem letu

Tega sicer niso počeli zato, ker bi želeli, da uporabniki star iPhone vržejo v smeti in kupijo novega, se branijo pri Applu. Glavni razlog za znižanje hitrosti delovanja iPhonov (modelov SE, 6, 6S in 7) je bila upadajoča zmogljivost njihovih baterij.

Lanski iPhone 7 res ni slovel po odlični bateriji. Britanski znanstveniki so v raziskavi celo ugotovili, da je imel najslabšo baterijo med vsemi primerljivo zmogljivimi pametnimi telefoni. Kliknite na fotografijo za članek. Lanski iPhone 7 res ni slovel po odlični bateriji. Britanski znanstveniki so v raziskavi celo ugotovili, da je imel najslabšo baterijo med vsemi primerljivo zmogljivimi pametnimi telefoni. Kliknite na fotografijo za članek. Foto: Matic Tomšič

Če bi iPhone leto ali dve po izidu še vedno deloval s polno močjo, bi se ob višji obremenitvi baterije začel izklapljati, to pa bi močno poslabšalo uporabniško izkušnjo, so pri Applu pojasnili za Business Insider. Dodali so tudi, da bodo programske posodobitve, ki bo ustrezno zmanjšala moč naprave, v prihodnosti deležni tudi aktualni pametni telefoni iPhone.

"To je nesprejemljivo"

Pri svetovno znanem tehnološkem mediju The Verge obsojajo domnevno kratko življenjsko dobo pametnih telefonov iPhone pri najvišji zmogljivosti. "Da ljudje plačajo od 700 do tisoč dolarjev za iPhone, ki nato pri hitrosti, ki jo od njega pričakujemo, deluje samo eno leto, nato pa ga Apple upočasni zaradi baterije, je nesprejemljivo," so zapisali. Pri svetovno znanem tehnološkem mediju The Verge obsojajo domnevno kratko življenjsko dobo pametnih telefonov iPhone pri najvišji zmogljivosti. "Da ljudje plačajo od 700 do tisoč dolarjev za iPhone, ki nato pri hitrosti, ki jo od njega pričakujemo, deluje samo eno leto, nato pa ga Apple upočasni zaradi baterije, je nesprejemljivo," so zapisali. Foto: Reuters

Applovo priznanje na spletu ni naletelo na najbolj topel odziv. Nekateri podjetje obsojajo, ker uporabnikom niso dali izbire, temveč so pomembno odločitev sprejeli namesto njih. Nekateri menijo, da se akumulatorji oziroma baterije v telefonih iPhone iztrošijo skrb zbujajoče hitro. Nekateri so prepričani tudi, da bi moral Apple težavo reševati s ponujanjem zamenjav za baterije, ko tem upade zmogljivost, ne pa z zaviranjem naprav. 

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 104
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin