Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
17. 2. 2016,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple Tim Cook FBI iPhone računalniška varnost San Bernardino terorizem

Sreda, 17. 2. 2016, 12.18

8 let

Apple noče odkleniti teroristovega telefona

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tehnološko podjetje je zavrnilo ukaz ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI za odklepanje pametnega telefona napadalca iz San Bernardina Syeda Rizwana Farooka.

Zahteva zveznih preiskovalcev je nevaren precedens, je povedal prvi mož Appla Tim Cook ob zahtevi FBI, naj jim Apple omogoči dostop do podatkov v telefonu napadalca iz San Bernardina. "To bi ogrozilo varnost naših potrošnikov in imelo daljnosežne posledice, ki močno presegajo omenjeni pravni primer."

Apple je napovedal pritožbo na zahtevo sodišča, da morajo omogočiti dostop do podatkov na Farookovem iPhonu, kar bi bilo mogoče le z obhodom varnostnih programov in funkcij naprave. FBI: V telefonu so ključni podatki FBI vztraja, da je dostop do teh podatkov zanje nujen za razreševanje tega primera, češ da so v telefonu ključni podatki. Toda od septembra 2014 so vsi podatki na najnovejših Applovih napravah privzeto kriptirani. Dostop do podatkov je ob zaklenjeni napravi mogoč le z vnosom uporabnikovega gesla, po desetih neuspešnih vnosih tega gesla pa naprava samodejno pobriše vse podatke.

Niti zaposleni v Applu nimajo dostopa do podatkov na zaklenjenih napravah, kar so, kot poroča britanska medijska hiša BBC, nastavili po razkritjih Edwarda Snowdna.

Kaj natančno FBI zahteva od Appla? - Spremembo programske zaščite v Farookovem iPhonu, kar bo preiskovalcem omogočilo neomejene poskuse ugibanja gesla brez tveganja, da se bodo podatki samodejno izbrisali zaradi prevelikega števila neuspešnih poskusov.

- Pomoč pri razvoju programske rešitve, ki bi omogočila hitro in samodejno preizkušanje različnih gesel, ne da bi bilo treba vsako posebej vtipkati. Farook naj bi uporabljal štirimestno številčno geslo, kar pomeni, da je mogočih kombinacij deset tisoč. Cook: Nimamo simpatij do teroristov Syed Farook in njegova žena Tashfeen Malik sta decembra v napadu v San Bernardinu v Kaliforniji ubila 14 ljudi, preden jima je policija preprečila nadaljevanje krvavega pohoda in ju ustrelila.

"Nimamo simpatij do teroristov," je še povedal Cook, a je obenem odločen: "Upiramo se zahtevam FBI z najglobljim spoštovanjem do ameriške demokracije in z ljubeznijo do svoje države."

Ne spreglejte