Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
25. 1. 2018,
19.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Barcelona LG Noa Mobile Huawei Samsung pametni telefoni MWC 2018 MWC Mobile World Congress

Četrtek, 25. 1. 2018, 19.00

6 let, 2 meseca

Bliža se letošnji Mobile World Congress

Ali bodo barcelonski žarometi letos namenjeni samo enemu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

MWC, MWC 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čez en mesec se bo v Barceloni začela letošnja izdaja največjega svetovnega dogodka mobilnih komunikacij – Mobile World Congress. Kaj lahko pričakujejo potrošniki?

Mobile World Congress je gotovo najpomembnejši in največji svetovni dogodek s področja mobilnih komunikacij ter vsega, kar gre zraven. Nekoč je bil ta dogodek znan pod imenom 3GSM World Congress in potekal v letovišču Cannes na francoski Azurni obali.

Ker smo drugo in tretjo generacijo mobilne telefonije že zdavnaj prerasli in ker mobilne komunikacije danes presegajo zgolj omrežja in z njimi povezane neposredne storitve, se je ustrezno spremenilo tudi ime.

Osvežila se je tudi lokacija, tako Mobile World Congress poteka v Barceloni.

Priložnost, ki je ne gre zamuditi

Mobile World Congress je namenjen predvsem strokovni javnosti, a mnogi proizvajalci telekomunikacijske opreme ga vendarle izkoristijo, da na njem ali ob njem predstavijo svoje novosti, velikokrat tiste v razredu najpomembnejših (izjema je bila in še vedno je Apple, ki ne sodeluje na zunanjih dogodkih).

Gotovo bo tudi letos tako, a v tem trenutku še težko napovemo, kdo vse bo pripravil svoje predstavitve. Za kakšne manjše znamke in/ali manj znane znamke alternative skorajda ni, preprosto si ne morejo privoščiti, da ne bi izkoristile priložnosti za vidnost, ki jim jo ponuja Mobile World Congress.

Najzmogljivejši novinec hrvaške znamke Noa Mobile, ki ga bodo predstavili letos v Barceloni, bo imel oznako N10. | Foto: Noa Mobile Najzmogljivejši novinec hrvaške znamke Noa Mobile, ki ga bodo predstavili letos v Barceloni, bo imel oznako N10. Foto: Noa Mobile

Sosedi bodo imeli več novih modelov

Ena od teh je tudi Noa, hrvaška znamka pametnih telefonov. Proizvajajo jih na Kitajskem z uporabniškim vmesnikom, ki ima, kot zatrjujejo, veliko lastnega znanja.

Lani, ko so prvič razstavljali v Barceloni, so stavili predvsem na svoj takrat novi telefon najvišjega razreda (ne pa tudi najvišje cene) Noa Element H10.

Za letošnjo Barcelono med drugim napovedujejo tri nove telefone serije N.

Na dnu cenovne lestvice je model N1, ki bo, kot pravijo, edini z razpoznavo obraza v svojem cenovnem razredu (priporočena maloprodajna cena je 139 evrov).

Najzmogljivejši letošnji barcelonski novinec znamke Noa bo model N10, za katerega pravijo, da bo imel "Mediatekov procesor P40, ki ga bodo veliki dobili šele pozneje v tem letu".

Od Samsunga pričakujemo nadaljevanje tradicije

Čeprav uradnih vabil še ni, lahko upravičeno pričakujemo, da bo Samsung nadaljeval svojo tradicijo in na predvečer odprtja MWC nekje drugje v Barceloni pripravil svoj dogodek za predstavitev novinca iz serije Galaxy S.

Letos tako pričakujemo devetko, za katero namigi in špekulacije segajo od tega, da ne bo prinesla skoraj nič novega, do najbrž netočnih namigov o deljenem oziroma dvojnem zaslonu.

Iz Samsungovega skopega "dražilnika" (teaserja) lahko sklepamo, da bo predstavitveni dogodek tudi tokrat res v pričakovanem nedeljskem večernem terminu in da bo poudarek nove devetke predvsem na dodatnih izboljšavah pri fotografiranju.

Nič čudnega, tudi Samsungov največji tekmec Apple je pri svoji nedavni desetki izpostavil prav kamero, zato Samsung gotovo čuti potrebo, da pokaže svoje dosežke na tem področju.

Samsung, kot vedno, skopo odmerja informacije, a datum ni več vprašanje, devetka in spremljajoče besedilo pa tudi povesta svoje. | Foto: Samsung Samsung, kot vedno, skopo odmerja informacije, a datum ni več vprašanje, devetka in spremljajoče besedilo pa tudi povesta svoje. Foto: Samsung

Huawei: taktiziranje utegne ukiniti tradicijo

Huawei ima v svetu mobilnih telefonov za seboj odlično leto. Po številu prodanih telefonov se je prebil na drugo mesto (kar sicer ne pomeni tudi drugega mesta po prihodkih), tako P10, predstavljen na začetku lanskega leta, kot Mate 10, predstavljen oktobra lani, pa se prav tako dobro prodajata. (Ne sicer tudi v ZDA, ki so precej močno zaprle vrata zanj.)

Čeprav bi pričakovali, da bodo imeli letošnji Huaweievi novinci najvišjega razreda oznako 11, vse kaže, da bodo raje poskočili na 20. A novega P20 morda le še ne bo na ogled v Barceloni.

Nekateri mediji so namreč poročali, da tako Huawei kot LG, ki sta oba vsakič na Mobile World Congressu predstavila svoj novi telefon najvišjega razreda, letos tega ne bosta naredila.

Po nekaterih zapisih naj bi eden celo izpostavil predstavitev Samsungovega Galaxyja S9 kot razlog za prekinitev tradicije.

Kaj pa, če je to samo trik za ustvarjanje večjega presenečenja?

Za LG nas ta odločitev niti ne bi močno presenetila, saj so pred kratkim napovedali, da novih telefonov ne bodo več objavljali po nareku koledarja, temveč takrat, ko bodo presodili, da je pravi trenutek.

Huawei pa podrobnosti okrog novega P20 vsaj za zdaj še zelo dobro skriva. Vse, kar se nam za zdaj dozdeva, je, da ga bodo predstavili enkrat v spomladanskem času na svojem posebnem predstavitvenem dogodku.

Morda pa se bo tudi njim v Barceloni jezik malo razvozlal in bomo lahko izvedeli kaj več. Natanko čez en mesec bomo vedeli, ali je ta domneva upravičena, še vedno pa ne moremo izključiti dejavnika presenečenja in tega, da bo Barcelona vendarle gostila predstavitev "dvajsetke".

Ne spreglejte