SiolNET. Digisvet Vtisi
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prvi vtisi: pametni telefon Noa Element H10le

Noa Element H10le: desetjedrski zmogljivi sosed z nepremagljivim jamstvom

2,08

termometer

Noa Element H10le, vtisi, pametni telefon
Foto: Srdjan Cvjetović

Kako na zasičenem trgu pametnih telefonov, kjer prevladujejo veliki (približno trije) na eni in poceni kitajski proizvajalci na drugi strani, najti svoje mesto pod soncem z novo evropsko blagovno znamko? Odgovor imajo naši sosedje.

Mobilni telefoni Noa v Sloveniji morda (še) niso zelo znani, čeprav je podjetje Hangar 18, ki stoji za to znamko, doma nedaleč od slovenske meje. Ne v Avstriji in ne v Italiji, kot bi morda najprej pomislili, temveč na Hrvaškem – natančneje v Koprivnici. V svoji domovini so tretja najbolj prodajana blagovna znamka pametnih telefonov s približno 15-odstotnim tržnim deležem.

Poleg zaslona AMOLED ima pametni telefon Noa Element H10le kar nekaj presežnikov, s katerimi se lahko pohvali. Eden izmed njih je desetjedrni procesor, ki deluje s taktom do 2,6 gigaherca. Poleg zaslona AMOLED ima pametni telefon Noa Element H10le kar nekaj presežnikov, s katerimi se lahko pohvali. Eden izmed njih je desetjedrni procesor, ki deluje s taktom do 2,6 gigaherca. Foto: Srdjan Cvjetović Znamka Noa, ki je tako ne le hrvaška, temveč tudi evropska znamka, obsega nekaj več kot 20 različnih modelov pametnih in običajnih mobilnih telefonov za različne zahtevnostne stopnje, a je H10le (le pomeni Limited Edition) iz serije Element najmočnejše, s čimer se lahko sosedje (upravičeno) ponašajo.

Prvič so ga pokazali in napovedali na letošnjem dogodku Mobile World Congress v Barceloni, nato pa uradno predstavili konec maja. Kot ime nakazuje, je nadgradnja njihovega do takrat najvišjega modela Noa Element H10.

Največja razlika od predhodnika je v šestih črkah

Noa Element H10le je na voljo v nenavadni, a vendarle zanimivi in privlačni matadorsko rdeči barvi (v tej barvi je bil naš preizkušanec) in tradicionalni črni. Pri obeh je sprednja stran črna, pri rdečki izvedbi pa ta barvna kombinacija ustvari zanimiv in privlačen vtis.

Poleg barvnega nabora pa je najbolj opazna novost omejene serije H10le zaslon AMOLED z vsemi svojimi prednostmi – predvsem veliko bolj zvesto črno barvo in močnejšimi kontrasti ter energetsko varčnostjo.

Omenjeni 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon AMOLED proizvajalca Sharp z velikostjo 1080 x 1920 pik, kar pri tej velikosti zaslona znese dobrih 400 pik na palec (ppi), je glavni razlog, da je H10le za 70 evrov dražji od predhodnika H10. Oba sta, enako kot vsi drugi telefoni Noa, za kupce (tudi iz Slovenije) na voljo v njihovi spletni trgovini.

Za povezovanje z računalnikom, zunanjimi ključki USB in polnilnikom skrbi vmesnik USB-C. Za povezovanje z računalnikom, zunanjimi ključki USB in polnilnikom skrbi vmesnik USB-C. Foto: Srdjan Cvjetović

Evropska znamka pomeni nič uvoznih dajatev v Sloveniji

Za H10le je treba odšteti 419 evrov, a ker gre za hrvaško in hkrati evropsko blagovno znamko (pa tudi naročilo dobavljajo iz Hrvaške), je to tudi končni strošek – uvoznih dajatev za telefone Noa ni. Za naročila iz Evropske unije, torej tudi Slovenije, ni niti dodatnih stroškov dostave.

Vse to je treba upoštevati pri morebitnih cenovnih primerjavah za zelo podobne telefone kitajskih blagovnih znamk, kot je npr. Umi Z. Res je, telefone Noa proizvajajo na Kitajskem, a tam izdelujejo na primer tudi telefone Apple (in še marsikaj drugega), pa je ta vseeno ameriška znamka – zakaj potem Noa ne bi bila upravičeno hrvaška in evropska znamka?

Debelina telefona Noa Element H10le je le malo več kot sedem milimetrov. Debelina telefona Noa Element H10le je le malo več kot sedem milimetrov. Foto: Noa Mobile

Razlita tekočina? Krije jamstvo!

Vmesnik za fotografiranje ponuja več različnih programov za tiste, ki najraje samo pritisnejo na sprožilec, v načinu Pro Photo pa je mogoče po želji nastavljati razne parametre. Vmesnik za fotografiranje ponuja več različnih programov za tiste, ki najraje samo pritisnejo na sprožilec, v načinu Pro Photo pa je mogoče po želji nastavljati razne parametre. Foto: Srdjan Cvjetović Ena izmed največjih prednosti vseh telefonov serije NOA Element, tako tudi paradnega H10le, pa ni v sami škatli in je nismo zasledili pri nobenem drugem proizvajalcu pametnih telefonov: dvoletno jamstvo Premium Care, ki ne pokriva samo stvarnih napak, temveč tudi krajo, padce, naravne nesreče, razlitje tekočin in še marsikaj drugega, celo tisto, kar bi bilo po krivdi uporabnika. Jamstvo krije škodo do višine kupnine brez davka na dodano vrednost.

Jamstvo sicer velja samo za kupce iz štirih držav, a je Slovenija med njimi. Preostale tri so Hrvaška, Češka in Slovaška.

Obstajajo sicer redke izjeme, kot so trajni vplivi (npr. korozija) ali nadaljevanje uporabe po ugotovljeni pomanjkljivosti ali poškodbi, a še vedno gre za zelo široko jamstvo, ki je do zdaj edino, ki pokriva tudi takšne vzroke, kot so razlitje tekočine in druge uporabniške malomarnosti.

Servis je zagotovljen v vseh evropskih državah, kjer je telefone Noa mogoče kupiti prek njihove spletne prodajalne.

Aluminijasto ohišje je monolitno, "črti" pa nista le oblikovni izraz, temveč sta dom za antene in senzorje, ki jih Noa Element H10le potrebuje za komunikacijo z zunanjim svetom. Aluminijasto ohišje je monolitno, "črti" pa nista le oblikovni izraz, temveč sta dom za antene in senzorje, ki jih Noa Element H10le potrebuje za komunikacijo z zunanjim svetom. Foto: Srdjan Cvjetović

Prepričljivi presežniki

Razširjeno jamstvo tega telefona krije celo mnogo primerov uporabniške malomarbosti, kot sta razlitje tekočine in padec na tla. Razširjeno jamstvo tega telefona krije celo mnogo primerov uporabniške malomarbosti, kot sta razlitje tekočine in padec na tla. Foto: Srdjan Cvjetović Ravno v času, ko so nastajale te vrstice, je združenje EISA (European Imaging and Sound Association), ki že 35 let združuje evropske tiskane medije s področja fotografije, avdia, videa, mobilnih komunikacij in zabavne elektronike, podelilo svoje letošnje nagrade za številne kategorije izdelkov računalništva, komunikacij in zabavne elektronike.

Noa element H10le je prejel nagrado za najboljši nakup pametnega telefona (Best Buy Smartphone 2017-2018). Nagrado v tej kategoriji vsako leto podeljujejo pametnemu telefonu, ki je po mnenju ocenjevalcev najboljši glede razmerja komponent, funkcionalnosti, delovanja in cene.

In res, "hrvat" ima (poleg omenjenega zaslona AMOLED) kar nekaj presežnikov, s katerimi se lahko pohvali. Za začetek je tu desetjedrski procesor Mediatek Helio X27 s taktom do 2,6 gigaherca – predhodnik H10 je bil prvi pametni telefon na svetu, ki se je lahko pohvalil s tem desetjedrskim procesorjem.

Silak v aluminijastem ohišju

Seznam se nadaljuje s 64 gigabajti shrambnega prostora, od tega jih približno 12 zasedejo operacijski sistem in prednastavljeni programi (do njih še pridemo). Količino prostora je mogoče nadgraditi s pomnilniško kartico microSD, a kot smo vajeni že pri mnogo modelih, se je ob tem treba odpovedati hkratni uporabi dveh kartic SIM (Dual SIM).

Na zadnji strani takoj opazimo dvojno kamero z ločljivostma po 13 milijonov pik, samodejnim ostrenjem in samodejnim uravnavanjem barvne toplote, spredaj pa je še ena z enako ločljivostjo.

Vse dobrote tega telefona so lično spravljene v zelo tenko aluminijasto ohišje, katerega debelina meri 7,1 milimetra. Njegova monolitna zasnova telefon reši pred marsikaterim padcem.

1 / 11
2 / 11
3 / 11
4 / 11
5 / 11
6 / 11
7 / 11
8 / 11
9 / 11
10 / 11
11 / 11
Fotografije, posnete s privzetimi nastavitvami pametnega telefona Noa Elemet H10le.

Najmanj en dan zagona in pogona brez težav

Od 64 gigabajtov shrambnega prostora je uporabniku na voljo nekaj čez 51 gigabjtov - razlika gre na račun operacijskega sistema in prednastavljenih programov. Od 64 gigabajtov shrambnega prostora je uporabniku na voljo nekaj čez 51 gigabjtov - razlika gre na račun operacijskega sistema in prednastavljenih programov. Foto: Srdjan Cvjetović V skoraj 155 gramih tega pametnega telefona je nameščen operacijski sistem Android 7, ki se najpozneje po morebitni nadgradnji postavi na svojo najnovejšo različico 7.1.1.

Telefon poganja akumulator z zmogljivostjo 3.800 miliamperskih ur, ki mu en dan celo nekoliko intenzivnejše uporabe ob stalno vključenem Wi-Fi-ju ni posrkal več kot kakšnih 65 ali 70 odstotkov moči. Ob zmernejši rabi bi ena polnitev gotovo trajala celo do drugega večera, pa še vedno ne bi začel jokati, da je padel pod kritično mejo.

Ko akumulator le opeša, bo za njegovo okrepitev poskrbel priloženi hitri polnilnik, ki se s telefonom stika prek vmesnika USB-C.

V ličnem črnem zavojčku s telefonom in polnilnikom so priložene še navadne slušalke z dobrim starim 3,5-milimetrskim vtičem zanje, dodatna tenka prevleka za zaščito zaslona, zelo osnovna tiskana navodila in pripomoček za dostop do ležajev za kartici (dve nanoSIM ali ena nanoSIM in ena microSD).

Zaslon AMOLED je gotovo ena od največjih novosti pametnega telefona Noa Element H10le v primerjavi z njegovim predhodnikom H10. Zaslon AMOLED je gotovo ena od največjih novosti pametnega telefona Noa Element H10le v primerjavi z njegovim predhodnikom H10. Foto: Srdjan Cvjetović

Uporabniški priročnik v obliki datoteke PDF je na voljo v hrvaščini in angleščini. Uporabniški priročnik v obliki datoteke PDF je na voljo v hrvaščini in angleščini. Foto: Srdjan Cvjetović Čitalnik prstnih odtisov na spodnjem delu sprednje strani zagotavlja dodatno varnost, njegova učinkovitost in zanesljivost branja pa ne dosega najboljših, a ni slabša od tiste, ki smo jo doživeli celo pri vrhunskih modelih zelo znanih proizvajalcev.

Hkrati je to tipka, ki ob krajšem dotiku odpre domači zaslon, ob daljšem pa seznam oken odprtih aplikacij – aranžma, ki smo ga vajeni tudi drugje.

Težko mu očitamo kaj resnejšega

Pravzaprav bi pri matadorsko rdečem preizkušancu (ali njegovem črnem bratcu) zelo težko našli kakšen resnejši očitek.

Prav, nima brezstične funkcionalnosti (NFC), zato nanj ne moremo naložiti virtualne Urbane in z njo plačevati ljubljanskega mestnega prevoza in še česa po slovenski prestolnici.

Pri zelo dinamičnih ali oddaljenih motivih bi za še boljše fotografije radi videli optično stabilizacijo, a nas je morda še najbolj zmotilo nekaj prednastavljenih programov – po redni poti jih sicer ni mogoče odstraniti, a smo jih vsaj onemogočili.

Med prednastavljenimi programi so Amazonova programa Shopping in Prime Video, Uber in OfficeSuite, ki posiljuje in moti z zelo vsiljivimi oglasi. Med prednastavljenimi programi so Amazonova programa Shopping in Prime Video, Uber in OfficeSuite, ki posiljuje in moti z zelo vsiljivimi oglasi. Foto: Srdjan Cvjetović

Prednastavljeni program OfficeSuite posiljuje s pogostimi in zavajajočimi oglasi - tega res ni treba v odličnem telefonu. Prednastavljeni program OfficeSuite posiljuje s pogostimi in zavajajočimi oglasi - tega res ni treba v odličnem telefonu. Foto: Srdjan Cvjetović Ko vsiljivec zmoti sicer odličen vtis

Med sistemske programe so namreč namestili Amazonovi aplikaciji za njihovo trgovino in Prime Video, prav tako tudi Uber, ki ga v Sloveniji (še) ni, na Hrvaškem pa bi "tradicionalni" taksisti najraje videli, da ga ne bi bilo.

Edini, ki nas je zares razjezil, je bil pisarniški paket OfficeSuite, ki dobesedno posiljuje z oglasi, tudi takšnimi, ki s svojimi pojavnimi okni preplavijo in skoraj zadušijo telefon.

Škoda, da sicer dober program na odličnem telefonu zaradi obilice zares vsiljivih oglasov pokvari vtis. Še enkrat dobra novica: vsaj onemogočiti se ga da zelo preprosto.

Zakaj smo ta nadležen pisarniški program sploh odprli? Želeli smo prebrati uporabniški priročnik, ki je nameščen na telefonu kot datoteka PDF – spisan je v hrvaščini in angleščini.

Matadorsko rdeča je ena od dveh barv pametnega telefona Noa Element H10le, pri obeh pa je sprednja stran črna. Matadorsko rdeča je ena od dveh barv pametnega telefona Noa Element H10le, pri obeh pa je sprednja stran črna. Foto: Srdjan Cvjetović

Mirna vest je gotovo nekaj vredna

Pametni telefon Noa Element H10le deluje hitro in zanesljivo tudi ob velikem številu sočasno odprtih aplikacij. Pametni telefon Noa Element H10le deluje hitro in zanesljivo tudi ob velikem številu sočasno odprtih aplikacij. Foto: Srdjan Cvjetović Toda pri ustvarjanju skupne ocene je gotovo veliko bolj pomembno, da H10le deluje hitro, zanesljivo, odzivno, tudi ko ga obremenimo z veliko odprtimi aplikacijami. Zmogljive komponente upravičujejo svoj namen in svojo nalogo opravijo usklajeno in brez spodrsljajev.

Nismo posebej omenili sprejemnika GPS, povezljivosti Bluetooth, radijskega sprejema in še marsičesa, kar pri vseh aktualnih mobilnih telefonih že jemljemo za samoumevno – H10le prepriča z lastnostmi, ki jih nima vsak (če spomnimo le na desetjedrni procesor).

Pametni telefon Noa Element H10le je najprestižnejši v družini Element in celotni blagovni znamki Noa, katere lastniki stavijo na to, da je evropska in da s tem evropskim uporabnikom prinaša pomembne prednosti, ki jih kitajski proizvajalci v kitajskih spletnih trgovinah ne morejo zagotoviti. Pametni telefon Noa Element H10le je najprestižnejši v družini Element in celotni blagovni znamki Noa, katere lastniki stavijo na to, da je evropska in da s tem evropskim uporabnikom prinaša pomembne prednosti, ki jih kitajski proizvajalci v kitajskih spletnih trgovinah ne morejo zagotoviti. Foto: Noa Mobile

Telefon, ki se ga gotovo ne bi branili niti (naj)bolj zahtevni uporabniki, ima ceno, ki morda ne more konkurirati vsem podobnim kitajskim tekmecem, a zato ima Noa Element H10le evropsko znamko, evropsko podporo in edinstveno razširjeno jamstvo, ki pokriva celo uporabniško malomarnost v veliki večini primerov – če se pa nekaj zares zgodi in je treba oddati napravo v servis ali uveljaviti jamstvo, je že to vredno vsakega evra morebitne razlike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin