Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
28. 9. 2016,
6.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

polnilec baterija pametni telefon pametni telefoni nasveti

Sreda, 28. 9. 2016, 6.01

6 let, 7 mesecev

Trije nasveti za podaljšanje življenjske dobe polnilnikov baterij

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Polnjenje baterij | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pisali smo že o tem, kako ravnati z baterijo pametnega telefona, tablice ali prenosnega računalnika, da bo čim bolj učinkovito delovala čim dlje. A obenem je dobro, če lepo skrbimo tudi za njihove polnilnike. S poškodovanim ali uničenim polnilnikom bo baterija, z njo pa tudi naprava, zelo hitro neuporabna. 

Nasvet 1: Polnilnika iz vtičnice nikoli ne odstranjujte z vlečenjem za kabel

Pri polnilnikih za pametne telefone to tako ali tako ne bo preveč učinkovito, ker se kabel USB iztakne iz električnega priključka. A če boste vlekli pod kotom, se lahko po določenem času začnejo rahljati električni kontakti oziroma priklop USB. 

Pri polnilnikih s fiksnim kablom, na primer tistih od prenosnih računalnikov, pa lahko sila ob vlečenju za "rep" čez čas povzroči notranje poškodbe električnih žičk in drugega vezja. 

Nasvet 2: Polnilnika ne izpostavljajte toploti in velikim temperaturnim spremembam

Elektronika se z visokimi temperaturami ne razume najbolje, zato polnilnika ne puščajte na soncu, ob radiatorju, na prenosnem računalniku. 

Prav tako ga nikoli ne začnite uporabljati, ko je zunaj mrzlo, vi pa ste ga pravkar prinesli iz nekajurnega bivanja v zaledenelem avtomobilu.

 V notranjosti polnilnika se bo ob prihodu na toplo začel nabirati kondenz (voda), ki ga električna vezja ne marajo.  | Foto: Thinkstock V notranjosti polnilnika se bo ob prihodu na toplo začel nabirati kondenz (voda), ki ga električna vezja ne marajo.  Foto: Thinkstock

Nasvet 3: Polnilnik priključite in uporabljajte tam, kjer vam ne bo napoti

Slabo načrtovanje postavitve polnilnih točk v prostoru lahko povzroči spotikanje ob kable. Pri tem se kabli polnilnikov pogosto iztrgajo iz vtičnic ali pa s sabo potegnejo telefone, tablice, računalnike.

Pride lahko bodisi do poškodb komponent polnilnika (strgan kabel, polomljeni kontakti) bodisi do poškodb elektronike (počeni zasloni). Če je še posebej neroden, pa se lahko poškoduje tudi uporabnik.  | Foto: Thinkstock Pride lahko bodisi do poškodb komponent polnilnika (strgan kabel, polomljeni kontakti) bodisi do poškodb elektronike (počeni zasloni). Če je še posebej neroden, pa se lahko poškoduje tudi uporabnik.  Foto: Thinkstock

Ni nujno, se pa lahko izkaže za zelo uporabno: Polnilnik priklopite v prenapetostno zaščito

Preprosta prenapetostna zaščita za večino hišne elektronike je videti kot klasičen električni podaljšek, a ima vgrajen mehanizem, ki priklopljene naprave varuje pred poškodbami ali uničenjem zaradi električnega udara (nenaden sunek napetosti ali toka), na primer med nevihto. 

Prenapetostna zaščita je lahko poceni zavarovanje pred uničenjem elektronskih naprav. V slovenskih spletnih trgovinah lahko različne modele kupimo že za deset evrov.

Ne spreglejte