Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
28. 9. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

Natisni članek

nakupni nasveti iPhone X iPhone 8 Plus iPhone 8 iPhone pametni telefon

Četrtek, 28. 9. 2017, 18.18

6 let, 6 mesecev

Največje telefonsko vprašanje letošnje jeseni: iPhone 8 ali iPhone X?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

3

V Sloveniji se je danes začela prodaja Applovih novih pametnih telefonov iPhone 8 in iPhone 8 Plus. Letos se bo prvič zgodilo, da jima na trgu premijskih telefonov ne bodo konkurirali le Samsungi, Sonyji in Huaweii, temveč tudi tekmec z logotipom Appla - iPhone X. Ta tehnološko najnaprednejši in tudi najdražji iPhone do zdaj izide novembra. Pa bo v primerjavi z generacijo iPhone 8 tudi vreden nakupa? Poiskali smo nekaj razlogov za nakup iPhona X in proti njemu.

Od leve proti desni: iPhone 8 Plus, iPhone X in iPhone 8 | Foto: Reuters Od leve proti desni: iPhone 8 Plus, iPhone X in iPhone 8 Foto: Reuters

Cena

Proti: iPhone X bo občutno dražji od iPhona 8 in iPhona 8 Plus.

Cena je v kontekstu tega članka zelo pomemben dejavnik, saj so si pametni telefoni v notranjosti oziroma po zmogljivostih precej podobni, razlike v cenovnih postavkah, predvsem med iPhone 8/iPhone 8 Plus in iPhonom X, pa so nezanemarljive. 

Najdražji iPhone 8 Plus v ZDA stane 949 dolarjev (prodaja brez vezave), pri nas bo 1.099 evrov. Najcenejši X bo v ZDA medtem na voljo šele za 999 dolarjev, pri nas pa bo verjetno prav tako sorazmerno dražji od najzmogljivejšega iPhona 8 Plus. 

Za: Kdor bi kupil iPhone 8 ali iPhone 8 Plus, si verjetno lahko privošči tudi še boljši iPhone X.

iPhone X bo kljub visoki ceni po pričakovanju analitikov zelo verjetno postal prodajna uspešnica, saj od dvojice iPhonov 8 ni toliko dražji, da si večina kupcev ne bi mogla privoščili prgišča evrov višjega mesečnega obroka.

Za nekoga, ki pametne telefone nakupuje izključno v premijskem razredu, skok z 800 na 1.100 evrov (na primer) ne bo tako velik kot preskok z dvestoevrskega na petstoevrski telefon. Na fotografiji iPhone X, ki bo tako kot iPhone 8 in 8 Plus na voljo s 64 oziroma 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov.  | Foto: Apple Za nekoga, ki pametne telefone nakupuje izključno v premijskem razredu, skok z 800 na 1.100 evrov (na primer) ne bo tako velik kot preskok z dvestoevrskega na petstoevrski telefon. Na fotografiji iPhone X, ki bo tako kot iPhone 8 in 8 Plus na voljo s 64 oziroma 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Foto: Apple

Zmogljivost

Proti: iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X so enako hitri.

Vse tri pametne telefone poganja isti procesor (na testih odlični Applov čip Bionic A11), opremljeni so z enako količino delovnega pomnilnika in imajo enako prostorne module za shranjevanje podatkov. Kdor upa, da bo z nakupom iPhona X pridobil hitrost, se bo uštel.

Za: Kupec iPhona X bo v isti zmogljivosti užival na boljšem zaslonu in v bolj elegantnem ohišju. 

To bo zagotovo pomembna lastnost za uporabnike, ki jim je zelo pomemben videz telefona. A o tem malce nižje. 


Uporabniška izkušnja

Proti: iPhone X za odklepanje in zaklepanje nima čitalnika prstnih odtisov, temveč tehnologijo, ki bi občasno lahko bila nepraktična. 

iPhone X bo mogoče odklepati s tehnologijo prepoznavanja obraza FaceID. To bo ob kodi PIN tudi edini način zaklepanja in odklepanja telefona iPhone X, dokazani in priljubljeni TouchID, Applov čitalnik prstnih odtisov, pa ostaja na iPhonu 8 in 8 Plus.

Malce nas skrbi, da bo FaceID med vsakdanjo uporabo postal nadležen, saj od uporabnika zahteva, da za vsako odklepanje pogleda naravnost v sprednjo kamero pametnega telefona. Pri uporabi čitalnika prstnih odtisov na senzor preprosto postavimo prst, telefon je lahko pri tem tudi pod mizo.  | Foto: Apple Malce nas skrbi, da bo FaceID med vsakdanjo uporabo postal nadležen, saj od uporabnika zahteva, da za vsako odklepanje pogleda naravnost v sprednjo kamero pametnega telefona. Pri uporabi čitalnika prstnih odtisov na senzor preprosto postavimo prst, telefon je lahko pri tem tudi pod mizo.  Foto: Apple

Za: X-ovo prepoznavanje obraza je najzanesljivejša biometrična zaščita pri pametnih telefonih, trdi Apple. 

FaceID dobi plus z vidika varnosti, saj Apple zagotavlja, da bo pri prepoznavanju obrazov praktično nezmotljiv, zaobiti pa ga bo veliko težje kot čitalnik prstnih odtisov TouchID. Ali je to res, bomo sicer videli šele ob novembrskem izidu iPhona X. Nekateri raziskovalci informacijske varnosti že napovedujejo, da bo mogoče FaceID pretentati s 3D-tiskalniki, s katerimi bodo naredili kopije lastnih glav. 

Proti: Tako iPhone 8 kot iPhone X podpirata hitro in brezžično polnjenje baterije.

Zakaj proti? Zato, ker je to ena od novih lastnosti letošnjih iPhonov, ki je lahko za določene kupce tudi celo edini razlog za zamenjavo starega iPhona z letnikom 2017, a dobili so jo vsi trije novinci, od najcenejšega iPhona 8 do najdražjega iPhona X. Tu je ključni dejavnik znova cena, ki smo jo omenili uvodoma. 

Apple bo ob novih pametnih telefonih prodajal tudi različno zmogljive polnilne naprave za brezžično polnjenje iPhonov.  | Foto: Apple Apple bo ob novih pametnih telefonih prodajal tudi različno zmogljive polnilne naprave za brezžično polnjenje iPhonov. Foto: Apple

Fotografija

Proti: Razlika v kakovosti fotografiranja med iPhonom 8 Plus in iPhonom X bo najverjetneje minimalna.

iPhone 8 Plus ima boljši in s funkcijami bogatejši fotoaparat od iPhona 8, obenem pa po do zdaj znanih tehničnih podatkih za zmogljivostmi fotoaparata na iPhonu X ne bo bistveno zaostajal. X bo imel na papirju namreč minimalno prednost (optična stabilizacija obeh objektivov in širša zaslonka pri eni od kamer).

X bo prvi iPhone z navpično postavljenim dvojnim fotoaparatom.  | Foto: Apple X bo prvi iPhone z navpično postavljenim dvojnim fotoaparatom. Foto: Apple

iPhone 8 Plus ima po podatkih DxOMark, znane in neodvisne spletne strani s področja digitalne fotografije, trenutno najbolje ocenjeni fotoaparat med vsemi pametnimi telefoni, je pa res, da še niso preizkusili odličnega Samsunga Galaxy Note 8

iPhone 8 Plus (levo) ima tudi dvojni fotoaparat, a je tako kot pri predhodniku postavljen vodoravno, iPhone 8 (desno) pa ima takega z eno samo lečo.  | Foto: Apple iPhone 8 Plus (levo) ima tudi dvojni fotoaparat, a je tako kot pri predhodniku postavljen vodoravno, iPhone 8 (desno) pa ima takega z eno samo lečo. Foto: Apple

Za: Kdor zahteva absolutno najboljši telefonski fotoaparat, bo verjetno počakal, da vidi, kaj zmore tisti na iPhonu X. 

Kdor je ljubitelj znamke Apple, zahteva absolutno najboljši telefonski fotoaparat (pa čeprav do zdaj le na papirju) in je zanj pripravljen odšteti štirimestni evrski znesek, bo najverjetneje počakal na iPhone X. Apple sicer obljublja, da bo imel X najboljši fotoaparat med vsemi pametnimi telefoni na planetu, še posebej naj bi blestel v portretni fotografiji. 


Videz

Proti: Estetska črna pika iPhona X, ki buri duhove.

Pika je pravzaprav črn pašček, na katerem so senzorji in fotoaparat, ki se zajeda v zgornji rob zaslona ter kazi sicer zelo sodoben in eleganten videz iPhona X. 

Oviro pri vdelavi senzorjev in sprednjega fotoaparata na pročelje pametnega telefona, ki ima sicer zelo tanke robove, sta Samsung in LG, na primer, obšla z malce debelejšim zgornjim in spodnjim robom. Takšna rešitev videz njunih telefonov kazi manj kot Applova (obkroženo z belo).  | Foto: Reuters Oviro pri vdelavi senzorjev in sprednjega fotoaparata na pročelje pametnega telefona, ki ima sicer zelo tanke robove, sta Samsung in LG, na primer, obšla z malce debelejšim zgornjim in spodnjim robom. Takšna rešitev videz njunih telefonov kazi manj kot Applova (obkroženo z belo). Foto: Reuters

Za: Zastarel videz iPhona 8 in iPhona 8 Plus. 

iPhone X je v primerjavi z iPhonom 8 in iPhonom 8 Plus, ki sta obdržala obliko (tudi široke obzaslonske robove) in materiale predhodnikov, kot futuristična tehnološka ploščica, ki s svojim v celoti steklenim ohišjem kar kliče po tem, da jo zgrabimo v dlan. 

Za: iPhone X ima boljši zaslon. 

iPhone X je prvi Applov pametni telefon z zaslonom, ki je osvetljen s pomočjo tehnologije Super AMOLED - tiste, ki sliko riše tudi na zaslone Samsungovih pametnih telefonov.

Da ima iPhone X podoben zaslon kot Samsungovi pametni telefoni, ni naključje, saj je zaslon zanj izdelal prav Samsung.  | Foto: Apple Da ima iPhone X podoben zaslon kot Samsungovi pametni telefoni, ni naključje, saj je zaslon zanj izdelal prav Samsung.  Foto: Apple

Začetni vložek

Proti: Če že imate iPhone 7 ali 7 Plus, vam ne bo treba kupiti novega (zaščitnega) etuija.

To je razlog proti za pikolovce, a vendarle. Ker sta istih dimenzij kot iPhone 7 in iPhone 7 Plus, se bodo osmici in malo večji osmici prilegali tudi njuni etuiji. Dozdajšnji uporabniki iPhona 7 ali 7 Plus bodo medtem morali kupiti nov ovitek. Poudarek na morali zato, ker iPhone X s steklenim ohišjem ne kliče le po tem, da ga občudujemo v dlani, temveč tudi po padcu po tleh in preobrazbi v razbitino. 


Nakup

Proti: iPhone 8 takoj zdaj, iPhone X morda šele kot božično darilo.

iPhone 8 in iPhone 8 Plus bosta v Sloveniji na voljo od 29. septembra, če bo začetna zaloga pošla hitro, Telekom Slovenije za prihodnji teden obljublja že novo pošiljko telefonov. 

Najcenejši iPhone 8 ob začetku prodaje v Sloveniji brez sklenitve naročniškega razmerja stane 799 evrov (iPhone 8 64 GB), najcenejši iPhone 8 Plus pa 899 evrov (64 GB model). | Foto: Apple Najcenejši iPhone 8 ob začetku prodaje v Sloveniji brez sklenitve naročniškega razmerja stane 799 evrov (iPhone 8 64 GB), najcenejši iPhone 8 Plus pa 899 evrov (64 GB model). Foto: Apple

iPhone X bo na izbranih trgih medtem na voljo šele v začetku novembra, a za mnoge kupce bo takojšnje lastništvo naprave verjetno pobožna želja, saj je po podatkih Appla naval prednaročil neznanski. Glede na to, da se serijska proizvodnja iPhona X začne šele sredi oktobra, polno kapaciteto pa bo dosegla šele v začetku decembra (vir), bo ogromno kupcev nanj čakalo tudi do božiča, morda še dlje. 

Ne spreglejte