Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
19.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

phablet Samsung DeX Station Samsung Samsung Galaxy Note 8 Android prvi vtisi Vtisi Vtisi mobilne naprave pametni telefon ocenili smo

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 19.59

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: pametni telefon Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8: kljub vedno bližjim tekmecem znova razred zase

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Samsung Galaxy Note 8 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Meje med phableti in preostalimi premijski telefoni so vedno manj ostre. Samsung Galaxy Note 8 je zdaj nedvomno najzmogljivejša in najbolj funkcionalna mobilna naprava, a je njen morebitni največji tekmec prav precej podoben (in nekoliko cenejši) sestrski Samsung Galaxy S8 Plus.

Samsungov digitalni pomočnik Bixby se še najbolje znajde znotraj aplikacij pametnega telefona, a je pot do njegove polne zanesljivosti (enako kot pri tekmecih) še dolga. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsungov digitalni pomočnik Bixby se še najbolje znajde znotraj aplikacij pametnega telefona, a je pot do njegove polne zanesljivosti (enako kot pri tekmecih) še dolga. Foto: Srdjan Cvjetović Samsungovi phableti Note so od nekdaj veljali za velike mobilne naprave. Ko se je Note pred šestimi leti prvič pojavil na trgu, je bil zaradi svoje velikosti tako poseben, da smo dobili novo skovanko: phablet, križanec med telefonom (phone) in tablico (tablet), je bil vsak pametni telefon, katerega premer zaslona je presegel pet palcev (12,7 centimetra).

Danes na trgu mrgoli mobilnih naprav s pet- do petinpolpalčnimi zasloni (12,7 do 14,0 centimetra), zaradi česar pojem phablet počasi izgublja smisel in pomen. Za ohranitev tega svojega slovesa velikosti mora Note stopiti še v večje dimenzije. In tudi je: premer zaslona je 6,3 palca (16 centimetrov).

Za dovolj veliko roko ne bo prevelik

S to svojo velikostjo, ki omogoča do oči prijazno velik zaslon, Notu 8 morda ne bo uspelo priti v vsak žep (zlasti, če mu privoščimo še zaščitni ovitek), pa tudi kakšni manjši (predvsem ženski) roki bo morda prevelik, da bi ga upravljali brez pomoči druge roke – a smo najbrž imeli dovolj velik žep in dovolj veliko roko, da te težave sami nismo opazili.

Lega čitalnika prstnih odtisov neposredno ob kamerah nas ni najbolj navdušila, a smo se sčasoma tudi na to navadili. | Foto: Bojan Puhek Lega čitalnika prstnih odtisov neposredno ob kamerah nas ni najbolj navdušila, a smo se sčasoma tudi na to navadili. Foto: Bojan Puhek

Najvišja ločljivost, ki jo premore zaslon Super AMOLED na pametnem telefonu Samsung Galaxy Note 8, ni privzeta, temveč jo je treba izbrati v nastavitvah. | Foto: Srdjan Cvjetović Najvišja ločljivost, ki jo premore zaslon Super AMOLED na pametnem telefonu Samsung Galaxy Note 8, ni privzeta, temveč jo je treba izbrati v nastavitvah. Foto: Srdjan Cvjetović Res pa je, da smo se nekaj časa učili, preden smo se navadili, kje je čitalnik prstnih odtisov. Samsung ga je potisnil na zadnjo stran telefona – razumljivo, s tem je pridobil kar nekaj dragocenega zaslonskega prostora na sprednji strani, a je postavitev tik ob fotoaparatu sprva kar malce nerodna.

Dokler nismo usvojili občutka, kje to je, smo s prsti kar precej pretipali zadnjo stran in tudi bližnja "očesa" dveh kamer na hrbtni strani, ki smo jima zato morali privoščiti kakšno čiščenje več.

Verjetno bi bilo nam uporabnikom lažje, da je ta čitalnik pod kamerama kot pa neposredno ob njima.

Sicer pa prepoznavanje prstnega odtisa ni edini način avtentikacije. Note 8 razpoznava tudi obraz, kar sicer kljub stalnim izboljšavam še vedno ni najbolj varen način, in tudi šarenico, kar je že veliko bolj zanesljivo, če vas ne moti, da morate ob tem telefon zelo približati obrazu.

Zaslona ne zmanjka kar tako

Prikaz zaslona s pridom izkorišča vso razpoložljivo površino sprednje strani telefona – "brezkončni prikaz" smo srečali že pri pametnem telefonu Samsung Galaxy S8.

Pravzaprav sta si še v marsičem, razen v omenjenem polnem izkoriščanju sprednje strani, S8 in Note 8 podobna, začenši s prvim vtisom oblike prek večine specifikacij glavnih komponent (vključno z osemjedrnim procesorjem), do odpornosti na vodo in prah po standardu IP68 (osmica je pravzaprav prvi Note, ki se lahko pohvali s tem) in virtualne tipke domov na majhnem sredinskem delu spodnjega roba zaslona, ki je občutljiv na dotik.

Žive barve, dobra svetilnost, resnično črna barva, močni kontrasti – vse to opisuje, kaj vidimo na zaslonu novinca Note 8. | Foto: Srdjan Cvjetović Žive barve, dobra svetilnost, resnično črna barva, močni kontrasti – vse to opisuje, kaj vidimo na zaslonu novinca Note 8. Foto: Srdjan Cvjetović

Digitalnemu pomočniku Bixby, ki za zdaj razume (le) ameriško angleščino in korejščino, so namenili posebno tipko na levi strani telefona. | Foto: Srdjan Cvjetović Digitalnemu pomočniku Bixby, ki za zdaj razume (le) ameriško angleščino in korejščino, so namenili posebno tipko na levi strani telefona. Foto: Srdjan Cvjetović A nekaj razlik vendarle je – ne samo v omenjenih velikostih zaslonov in zelenem evrskem stotaku, kolikor znaša razlika v njunih priporočenih rednih maloprodajnih cenah. Za začetek: Note 8 ima šest gigabajtov delovnega pomnilnika.

Razmerje stranic (18,5:9) zaslona Super AMOLED na phabletu Note 8 je izjemno privlačno za gledanje (pretočnih) videovsebin ali sočasno izvajanje dveh aplikacij v načinu deljenega zaslona. Žive barve, dobra svetilnost, resnično črna barva, močni kontrasti – vse to opisuje, kaj vidimo na zaslonu novinca Note 8. Najvišja ločljivost je 2.960 x 1.440 pik, a ta (zagotovo zaradi varčevanja z energijo) ni privzeto vključena in jo je treba izbrati v nastavitvah.

Hiter zapisek tudi ob zaklenjenem zaslonu

Najvidnejša razlika med S8 in Note 8 je gotovo pisalo S-Pen, ki je neločljivi del podobe Samsungovih phabletov Note in največ, kar Note že v osnovi loči od vedno večjega navala velikih pametnih telefonov. Ob tehničnih izboljšavah (predvsem pri odzivnosti) so mu pri Samsungu dodali še nekaj novih možnosti in zmogljivosti.

Izbirnik s funkcijami, ki jih omogoča S-Pen, se prikaže takoj, ko pisalo potegnemo iz njegovega domovanja. To se zgodi brez zatikanja ali kakšnih drugih mehanskih težav.

Ena od najbolj privlačnih novih funkcij pisala S-Pen je možnost ustvarjanja hitrih zapiskov kar na zaklenjenem zaslonu. | Foto: Bojan Puhek Ena od najbolj privlačnih novih funkcij pisala S-Pen je možnost ustvarjanja hitrih zapiskov kar na zaklenjenem zaslonu. Foto: Bojan Puhek

Ko potegmeno pisalo S-Pen iz njegovega doma v spodnjem desnem delu pametnega telefona Note 8, se na zaslonu takoj pojavi izbirnik z različnimi možnostmi uporabe tega pisala. | Foto: Srdjan Cvjetović Ko potegmeno pisalo S-Pen iz njegovega doma v spodnjem desnem delu pametnega telefona Note 8, se na zaslonu takoj pojavi izbirnik z različnimi možnostmi uporabe tega pisala. Foto: Srdjan Cvjetović

Tako je zdaj s pisalom S-Pen mogoče zapisati kakšno hitro opombo ali narediti sličico na zaslonu tudi, ko je ta zaklenjen.

Zapis ostane v prikazu Always On Display, to je tisto belo na črni podlagi, kar se ves čas prikazuje na zaklenjenem zaslonu in ob tem porablja zelo malo dragocene energije.

Ta zapis je mogoče pozneje shraniti med običajne zapiske (Notes). Tega nismo preverili, a je, kot pravijo specifikacije, tako mogoče spraviti do sto zaslonov sporočil.

Lahko pa izberete funkcijo Live Message, pri kateri bo ta zapisek shranjen v obliki animirane datoteke GIF s kakšnim preprostim grafičnim učinkom.

Tako ustvarjeno sporočilce smo lahko delili prek e-poštnega programa  in družbenih omrežij, ne pa prek programov za hipno sporočanje, ki takšnih animiranih datotek ne podpirajo.

Pisalo S-Pen je varno in neopazno spravljeno v spodnjem desnem delu telefona Note 8 - le glejte, da ga po vsaki uporabi nemudoma pospravite tja! | Foto: Bojan Puhek Pisalo S-Pen je varno in neopazno spravljeno v spodnjem desnem delu telefona Note 8 - le glejte, da ga po vsaki uporabi nemudoma pospravite tja! Foto: Bojan Puhek

S pisalom S-Pen je mogoče krmariti po zaslonu telefona bolj natančno kot s prstom – če so večje roke (in prsti) prednost pri enoročnem ravnanju s telefonom, so pri opravilih na zaslonu lahko minus.

Tam potem pomaga S-Pen, a je treba paziti, da ga ne izgubite. Treba se je navaditi na njegovo dosledno vračanje v njegov dom v spodnjem desnem delu telefona.

Uporabljate stare dobre slušalke? Brez strahu, vtičnica za 3,5-milimetrski vtič je še vedno tu: na spodnji strani telefona, ravno nasproti domovanja za pisalo S-Pen.

S pisalom S-Pen je po zaslonu telefona mogoče krmariti natančneje kot s prstom. | Foto: Srdjan Cvjetović S pisalom S-Pen je po zaslonu telefona mogoče krmariti natančneje kot s prstom. Foto: Srdjan Cvjetović

Dvakrat je pač dvakrat

Na hrbtni strani je dvojna kamera, obe z ločljivostjo 12 milijonov pik. Na eni je običajna širokokotna leča, ki smo je vajeni pri vseh pametnih telefonih, družbo ji pa dela kamera s telefoto lečo, ki je nalašč za povečave (optično do dvakrat) bližnjih motivov.

Obe kameri imata optično stabilizacijo, kar ju loči od podobnega sistema na Applovem pametnem telefonu iPhone 7 Plus, kjer kamera z lečo telefoto nima optične stabilizacije.

Video, posnet s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 8 s privzetimi nastavitvami in skozi šipo vozečega ljubljanskega mestnega avtobusa

Ta postavitev omogoča kar nekaj ustvarjalnega igranja z ostrenjem, prav tako pa lahko izberemo način, ki v istem trenutku posname dve fotografiji: pri eni bo ostrenje prepuščeno širokokotni kameri, pri drugi pa kameri z lečo telefoto. Včasih želimo poudariti ospredje, včasih nam je enako pomembna cela slika.

Glavna kamera ne skopari z možnostmi za nastavitve, a tudi samodejni način poskrbi za odlične fotografije (razen v posebnih okoliščinah ali ko imamo posebne želje za fotografije).

Fotogalerija
1 / 16
Fotografije, narejene s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 8 v privzetem načinu in brez posebnih nastavitev

Širokokotna kamera, povsem primerljiva tisti na pametnem telefonu Samsung Galaxy S8, vendarle ima boljše lastnosti od svoje telefoto sosede in te razlike med njima se zlasti vidijo pri snemanju v pomanjkljivi svetlobi. Saj ne, da bi bila kamera telefoto slaba, a v zahtevnejših razmerah je standardna širokokotna kamera pač preprosto boljša.

Samsung Galaxy Note 8 v originalnem zaščitnem ovitku, ki je na prodaj posebej. | Foto: Bojan Puhek Samsung Galaxy Note 8 v originalnem zaščitnem ovitku, ki je na prodaj posebej. Foto: Bojan Puhek

Prazni se počasi, polni pa hitro – tudi brezžično

Note 8 iz škatle prihaja z operacijskim sistemom Android 7.1.1, oplemenitenim s Samsungovim uporabniškim vmesnikom (in brez plazu prednameščenih in načeloma neodstranljivih aplikacij, ki so nas pri prejšnjih generacijah Samsungovih mobilnih naprav bolj jezile, kot so nam pomagale), a ni nobenega dvoma, da ga bodo nadgradili na Oreo.

Kar smo s pisalom S-Pen zapisali na zaklenjenem zaslonu, lahko naknadno spravimo med zapiske (Notes). | Foto: Srdjan Cvjetović Kar smo s pisalom S-Pen zapisali na zaklenjenem zaslonu, lahko naknadno spravimo med zapiske (Notes). Foto: Srdjan Cvjetović

Na hitrost delovanja Note 8 nimamo pripomb, prav tako napravi ni nobena težava preživeti aktivni del dneva ob zmerno intenzivni uporabi brez sprehoda do vtičnice.

Nekoliko skromnejši akumulator (3.300 miliamperskih ur) ni pomanjkljivost temveč previdnost in posledica lanske lekcije. Ko pa po kakšnem poldrugem dnevu ali še malo pozneje le omaga, je zelo dobrodošla tudi podpora hitremu brezžičnemu polnjenju – ob ustrezni polnilni postaji, seveda, ki pa je na prodaj posebej.

Toda vedeti je treba, da je hitro žično polnjenje (s priloženim ustreznim polnilcem z vmesnikom USB-C) veliko hitrejše od hitrega brezžičnega polnjenja.

Uporabljate stare dobre slušalke? Brez strahu, vtičnica za 3,5-milimetrski vtič je še vedno tu: na spodnji strani telefona, ravno nasproti domovanja za pisalo S-Pen. | Foto: Bojan Puhek Uporabljate stare dobre slušalke? Brez strahu, vtičnica za 3,5-milimetrski vtič je še vedno tu: na spodnji strani telefona, ravno nasproti domovanja za pisalo S-Pen. Foto: Bojan Puhek

Bixby: napredek je znaten, pot pa še dolga

Primeri ukazov, ki jih Bixby lahko razume in izvede. Pri tem, kar je povezano z upravljanjem telefona, je načeloma več možnosti, da mu bo uspelo. | Foto: Srdjan Cvjetović Primeri ukazov, ki jih Bixby lahko razume in izvede. Pri tem, kar je povezano z upravljanjem telefona, je načeloma več možnosti, da mu bo uspelo. Foto: Srdjan Cvjetović In tu je spet Bixby, Samsungov digitalni pomočnik, ki so mu namenili posebno tipko – nekaj, kar ne bo navdušilo tistih, ki ga ne bodo uporabljali. Bixby pravi, da se je izboljšal.

Verjamemo mu, zlasti v tistem delu, ki se nanaša na upravljanje Samsungovih aplikacij in telefona, saj nam je kar nekaj dvodelnih ukazov uspelo narediti v prvem poskusu. Predvsem precej splošnih, bolj kot so bili specifični, bolj se je mučil.

Toda vsi ti glasovni pomočniki so še daleč od zanesljive uporabnosti, pri čemer Bixby niti ni nujno slabši od tekmecev. Kdor ima čas in voljo, lahko sam preveri, saj ima Note 8 poleg Bixbyja tudi Googlovega pomočnika Google Assistant.

Kot smo že zapisali v dozdajšnjih srečanjih z Bixbyjem, so obeti res privlačni, a je pot do uresničitve še zelo dolga. Zdaj malo bližja, a še vedno dolga.

Več glasbe za več denarja

Slab teden, kolikor smo imeli sposojenega najnovejšega Samsungovega silaka, je odločno premalo, da bi ga spoznali do potankosti.

Številne lastnosti ima zelo podobne ali celo enake kot Samsung Galaxy S8, a je tudi marsikaj izboljšanega ali ekskluzivno njegovega, zato ni dvoma, da je to trenutno najbolj zmogljiv in vsestranski pametni telefon na trgu.

Deljeni zaslon z dvema aplikacijama? S tako velikim zaslonom nič lažjega. | Foto: Bojan Puhek Deljeni zaslon z dvema aplikacijama? S tako velikim zaslonom nič lažjega. Foto: Bojan Puhek

Vse to neizogibno spremlja tudi cena v superlativu, ki bo gotovo marsikomu nekoliko oklestila navdušenost za nakup. Tisti, ki imajo S8, se zagotovo ne bodo odločili za nadgradnjo, a tisti, ki že dve leti čakajo nov Note in so privrženci njegovega pisala S-Pen, nimajo kaj veliko za razmišljati.

Vsi preostali, ki tudi sicer razmišljajo o menjavi telefona, pa morajo sami presoditi, ali jim na primer zadošča že Samsung Galaxy S8, ki bi se lahko izkazal za Notovega največjega tekmeca, ali so pripravljeni odšteti še nekaj več za Note 8 in bi tako dobili vse tisto, kar jim lahko ponudi samo on.

Razlika v priporočenih maloprodajnih cenah med S8 Plus in Note 8 je sto evrov, v ponudbi mobilnih operaterjev in ob vezavi naročniškega razmerja pa je ta razlika lahko še manjša.

Pisalo S-Pen je ena od največjih razlik, ki Note 8 (še) loči od pametnega telefona Samsung Galaxy S8+. | Foto: Bojan Puhek Pisalo S-Pen je ena od največjih razlik, ki Note 8 (še) loči od pametnega telefona Samsung Galaxy S8+. Foto: Bojan Puhek

Všeč nam je:

- izjemno lep, pregleden, velik zaslon,
- hitro in zanesljivo delovanje,
- bolj občutljivo pisalo S-Pen z možnostjo ustvarjanja zapiskov tudi ob zaklenjenem zaslonu,
- akumulator zlahka zdrži en dan celo ob malo intenzivnejši rabi,
- zanesljivo največji silak med (Samsungovimi) pametnimi telefoni.
Ni nas navdušilo:

- cena,
- položaj čitalnika prstnih odtisov zahteva nekaj navajanja za uporabo,
- Note se še nikoli ni tako malo razlikoval od najnovejšega telefona serije Samsung Galaxy S (čeprav opazne razlike vendarle so).
Ne spreglejte