Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
23. 9. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

4

Natisni članek

pametni telefon iPhone iPhone 8 Plus iPhone 8 Apple

Sobota, 23. 9. 2017, 4.06

6 let, 7 mesecev

To je novi najhitrejši pametni telefon, k nam prihaja 29. septembra

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

4

Pri podjetju Apple 12. septembra na predstavitvi novih pametnih telefonov iPhone s hvalisanjem, da je njihov novi procesor A11 Bionic najhitrejši mobilni čip ta hip, očitno niso pretiravali. Prvi testi kredibilnih tehnoloških medijev z dolgo zgodovino preizkušanja elektronskih naprav kažejo, da je generacija iPhona 8 konkretno hitrejša od vseh drugih pametnih telefonov na trgu. 

Apple je pametna telefona iPhone 8 (desno) in iPhone 8 Plus (levo) na izbranih trgih začel prodajati včeraj. Čakalnih vrst pred večino Applovih trgovin, tudi tistih najbolj obiskanih, skoraj ni bilo, saj Apple vse bolj spodbuja naročanje novih izdelkov prek spleta.  | Foto: Reuters Apple je pametna telefona iPhone 8 (desno) in iPhone 8 Plus (levo) na izbranih trgih začel prodajati včeraj. Čakalnih vrst pred večino Applovih trgovin, tudi tistih najbolj obiskanih, skoraj ni bilo, saj Apple vse bolj spodbuja naročanje novih izdelkov prek spleta. Foto: Reuters

Na spletu v teh dneh odmeva analiza medija Tom's Guide, ki se s testi tehnoloških naprav ukvarja že dve desetletji. Njihov preizkus hitrosti pametnega telefona iPhone 8 in večjega iPhone 8 Plus, oba poganja isti procesor, Applova novinca postavlja daleč pred tekmece.

iPhone 8 je v programu Geekbench 4, ki je namenjen preizkušanju gole zmogljivosti strojnih komponent naprave, dosegel rezultat 10.170 (več je bolje), iPhone 8 Plus pa 10.472.

Applov mobilni procesor A11 Bionic, ki poganja pametne telefone iPhone 8, iPhone 8 Plus in novembra prihajajoči iPhone X, je sestavljen iz šestih jeder. Dve jedri skrbita za opravljanje najzahtevnejših nalog, štiri pa so namenjena delovanju pri manjši obremenitvi.  | Foto: Apple Applov mobilni procesor A11 Bionic, ki poganja pametne telefone iPhone 8, iPhone 8 Plus in novembra prihajajoči iPhone X, je sestavljen iz šestih jeder. Dve jedri skrbita za opravljanje najzahtevnejših nalog, štiri pa so namenjena delovanju pri manjši obremenitvi.  Foto: Apple

Za primerjavo: Samsung Galaxy Note 8, trenutno najbrž najzmogljivejši pametni telefon z operacijskim sistemom Android, je na istem testu medija Tom's Guide dosegel rezultat 6.564, Samsung Galaxy S8 pa 6.295. Telefon OnePlus 5, eden od najboljših kitajcev, je prilezel do rezultata 6.542.

iPhone 8 | Foto: Tom's Guide Foto: Tom's Guide

Pametna telefona iPhone 8 in iPhone 8 Plus sta celo tako hitra, da v preizkusu s programom Geekbench 4 prehitita prenosna računalnika Apple MacBook Pro z Intelovim procesorjem Core i5 in Dellovo "raketo" XPS 13, so še ugotovili pri Tom's Guidu. 

iPhone 8 se je veliko bolje od tekmecev odrezal tudi v preizkusu grafičnih zmogljivosti v programu 3DMark:

iPhone 8 | Foto: Tom's Guide Foto: Tom's Guide

Zelo podobne številke je pokazala analiza iPhona 8 in iPhona 8 Plus, ki so jo neodvisno od testa medija Tom's Guide opravili v podjetju Geekbench, ki razvija istoimenski program za merjenje zmogljivosti tehnoloških naprav.

Test ni enako vsakodnevni uporabi, toda ...

Tovrstni testi pogosto sicer niso odraz vsakodnevne uporabe pametnega telefona v resničnem svetu in ne v preizkuševalskem balončku, kar s podatkom, da bistvene razlike med hitrostjo odpiranja aplikacij pri novih iPhonih ali Samsungih in druščini ni, priznavajo tudi pri Tom's Guidu.

A obenem pri mediju menijo, da velika razlika v rezultatih testa vendarle ni bila naključje in da imajo novi iPhoni tudi zares prednost v hitrosti.

 Ali je iPhone v primerjavi s tekmeci res tako hiter, kot pravijo testi, se bo pokazalo v prihodnjih mesecih, ko bo svoje vtise o iPhonu 8 in 8 Plus (ter pozneje iPhonu X, na fotografiji) na spletu delilo in primerjalo veliko več uporabnikov.  | Foto: Reuters  Ali je iPhone v primerjavi s tekmeci res tako hiter, kot pravijo testi, se bo pokazalo v prihodnjih mesecih, ko bo svoje vtise o iPhonu 8 in 8 Plus (ter pozneje iPhonu X, na fotografiji) na spletu delilo in primerjalo veliko več uporabnikov.  Foto: Reuters

iPhone 8 je (za zdaj) tudi najboljši telefonski fotograf

DxOMark, eden od vodilnih spletnih portalov na področju digitalne fotografije, je iPhone 8 in iPhone 8 Plus medtem uvrstil na vrh seznama pametnih telefonov z najboljšimi fotoaparati

Nova iPhona sta se z rezultatoma 92 (iPhone 8) oziroma 94 točk (iPhone 8 Plus) tako znašla pred dokazano odličnimi telefonskimi fotografi HTC U11 (90), Samsung Galaxy S8 (88) in Huawei P10 (87). Seznam na desni ni lestvica pametnih telefonov z najboljšimi fotoaparati po izboru DxOMark, temveč kronološki pregled telefonov, ki jih je spletni portal testiral nazadnje. Med njimi so tudi nekateri starejši modeli, ki jih zaradi sprememb v programski opremi pri DxOMark pogosto preizkusijo znova.  |  Foto: posnetek zaslona | Foto: Nova iPhona sta se z rezultatoma 92 (iPhone 8) oziroma 94 točk (iPhone 8 Plus) tako znašla pred dokazano odličnimi telefonskimi fotografi HTC U11 (90), Samsung Galaxy S8 (88) in Huawei P10 (87). Seznam na desni ni lestvica pametnih telefonov z najboljšimi fotoaparati po izboru DxOMark, temveč kronološki pregled telefonov, ki jih je spletni portal testiral nazadnje. Med njimi so tudi nekateri starejši modeli, ki jih zaradi sprememb v programski opremi pri DxOMark pogosto preizkusijo znova.  | Foto: posnetek zaslona

Boj za najboljši fotoaparat na pametnem telefonu po izboru medija DxOMark sicer še ostaja odprt, saj še niso preizkusili Samsunga Galaxy Note 8, ki ima boljše fotografske sposobnosti od katerega koli Samsunga do zdaj. 

iPhone | Foto: Reuters Foto: Reuters
Kako dobra sta iPhone 8 in iPhone 8 Plus v resnici, bomo pri nas izvedeli po 29. septembru, ko se v Sloveniji uradno začne prodaja obeh pametnih telefonov. iPhone X, ki prinaša zaslon brez robov in še boljši fotoaparat, bo pri Telekomu Slovenije medtem na voljo novembra.


Preberite tudi:

Enajst velikih NE-jev fotografiranja s pametnim telefonom

Gboard - aplikacija, brez katere ne moremo več

Ne spreglejte