Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
30. 5. 2019,
18.56

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Evropska unija banka nasvet mobilno plačevanje MasterCard

Četrtek, 30. 5. 2019, 18.56

4 leta, 11 mesecev

Kaj je PSD2 in kakšne spremembe se tudi v Sloveniji obetajo septembra

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
PSD2 | Prenovljena direktiva EU o plačilnih storitvah velja od 13. januarja 2018, 14. septembra letos pa se izteče rok za uveljavitev tehničnih standardov, ki jih narekuje direktiva. | Foto Matic Tomšič / Reuters

Prenovljena direktiva EU o plačilnih storitvah velja od 13. januarja 2018, 14. septembra letos pa se izteče rok za uveljavitev tehničnih standardov, ki jih narekuje direktiva.

Foto: Matic Tomšič / Reuters

Po 14. septembru 2019 morajo vsa podjetja in finančne institucije v državah članicah EU začeti upoštevati regulativne tehnične standarde (RTS) prenovljene direktive EU o plačilnih storitvah (PSD2), ki velja od januarja lani. Kako se bo izkušnja plačevanja za izdelke in storitve prek spleta s tem spremenila za državljana EU?

Kaj je PSD2?

PSD2 oziroma direktiva EU o plačilnih storitvah, ki velja od 13. januarja 2018, prinaša dve veliki osrednji novosti, in sicer storitev odreditve plačil (PIS) ter zagotavljanje informacij o računih (AIS)

Storitev odreditve plačil (PIS) pri spletnih nakupih ali drugih spletih plačilih ukinja potrebo po uporabi plačilnih kartic ali položnic (obrazcev UPN). Plačnik ima namreč možnost, da ponudniku plačilne storitve, to je lahko tudi spletni trgovec, s soglasjem in potrditvijo identitete dovoli neposredno bremenitev njegovega bančnega računa brez posrednikov, kot sta plačilni procesor, na primer Bankart, in kartični sistem.

PSD2 je po mnenju nekaterih strokovnjakov za državljane EU podobnega pomena kot GDPR. V prvi vrsti jim prinaša hitrejšo, bolj zanesljivo in varnejšo storitev ter boljšo preglednost osebnih finančnih podatkov. | Foto: Ana Kovač PSD2 je po mnenju nekaterih strokovnjakov za državljane EU podobnega pomena kot GDPR. V prvi vrsti jim prinaša hitrejšo, bolj zanesljivo in varnejšo storitev ter boljšo preglednost osebnih finančnih podatkov. Foto: Ana Kovač

Kickstarter
Novice Slovenski bančni velikan razčistil polemike o obstoju "črnega seznama"

Zagotavljanje informacij o računih (AIS) medtem ukinja monopol bank nad podatki o komitentih, saj jih bodo, če bo komitent s tem soglašal, morale deliti s tretjimi ponudniki storitev, ki bodo plačniku oziroma uporabniku v svojih aplikacijah ponujali celovit pregled nad informacijami o njihovih plačilnih računih pri različnih bankah. Če ima posameznik danes odprt račun pri štirih bankah, na primer, bo za pregled vseh podatkov medtem potreboval štiri različne aplikacije. 

Spremembe, ki jih prinaša PSD2, bodo v polnosti zaživele po 14. septembru 2019, ko začenja veljati še zadnji element direktive in sicer regulativni tehnični standardi (RTS), ki podjetjem in finančnim institucijam narekujejo izvedbo novosti s tehničnega vidika. 

O trendih in izzivih ter pripravljenosti slovenskih plačnikov na novosti, ki jih septembra letos prinaša PSD2, so v organizaciji družbe Mastercard danes razpravljali na Gospodarski zbornici Slovenije. Na fotografiji od leve proti desni Vodja poslovnega razvoja in prodaje za srednjo in vzhodno Evropo Tibor Berkes, vodja poslovnega razvoja pri Mastercardu Ferenc Szasz, direktor javnih politik za Madžarsko in Slovenijo Boris Martinović, direktor Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek in moderatorka Anja Hlača Ferjančič. | Foto: Ana Kovač O trendih in izzivih ter pripravljenosti slovenskih plačnikov na novosti, ki jih septembra letos prinaša PSD2, so v organizaciji družbe Mastercard danes razpravljali na Gospodarski zbornici Slovenije. Na fotografiji od leve proti desni Vodja poslovnega razvoja in prodaje za srednjo in vzhodno Evropo Tibor Berkes, vodja poslovnega razvoja pri Mastercardu Ferenc Szasz, direktor javnih politik za Madžarsko in Slovenijo Boris Martinović, direktor Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek in moderatorka Anja Hlača Ferjančič. Foto: Ana Kovač

Brezstična kartica, plačevanje
Novice Na blagajnah trgovin še ni dolgo, pa vendar smo Slovenci nanj nori

Ob plačilih prek spleta bodo zaradi izboljšanja varnosti od nas vse pogosteje zahtevali prstni odtis ali pogled v kamero pametnega telefona

Za povprečnega uporabnika oziroma plačnika bo eden od najpomembnejših tehničnih temeljev PSD2, s katerim se bo pri plačevanju prek spleta tudi srečeval najpogosteje, najverjetneje močna avtentikacija imetnikov kartic (SCA).

Ta od ponudnikov plačilnih storitev zahteva, da se o identiteti plačnika ob izvedbi plačila prek spleta obvezno prepriča na vsaj dva od treh obstoječih načinov za overjanje identitete. Ti so določeni po načelu:

- nekaj, kar veš (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje),

- nekaj, kar imaš (pametni telefon ali druga mobilna naprava),

- nekaj, kar si (biometrični podatki, kot so prstni odtis, roženica, obraz, glas). 

Po napovedih strokovnjakov bo ključno vlogo pri spletnih plačilnih v prihodnosti imela predvsem biometrika, saj omogoča najvišjo stopnjo varnosti. 

Nekateri ponudniki plačilnih storitev že zdaj omogočajo potrjevanje transakcij s prstnimi odtisi. V prihodnje jih bo to vsaj v EU najverjetneje omogočala večina. | Foto: YouTube Nekateri ponudniki plačilnih storitev že zdaj omogočajo potrjevanje transakcij s prstnimi odtisi. V prihodnje jih bo to vsaj v EU najverjetneje omogočala večina. Foto: YouTube

mBills, Mastercard, Garmin Pay, nosljivo plačevanje
Novice Gotovina ali kartica? Ne, ura!

Slovenci pri plačevanju prek spleta svojo identiteto najpogosteje še vedno dokazujemo s kodo, prejeto v sporočilu SMS

Sodeč po raziskavi, ki jo je v Sloveniji opravila družba Mastercard, je novim načinom preverjanja identitete pred izvedbo spletnih plačil, predvsem biometriji, naklonjena več kot polovica Slovencev, in sicer 51 odstotkov.

Uporabnikov biometričnih načinov preverjanja identitete, na primer potrjevanja nakupa aplikacij za pametni telefon s prstnim odtisom, je v Sloveniji sicer več kot trikrat manj (14 odstotkov).

"Ta podatek kaže na velik potencial, saj je delež potrošnikov, ki so naklonjeni preverjanju osebnih podatkov s prstnim odtisom ali pa prek čitalnika roženice, trikrat večji, kot je dejanska baza trenutnih uporabnikov biometrične avtentikacije," je bil na današnji razpravi o spremembah, ki jih prinaša PSD2, optimističen poslovni direktor Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek. Pri izbiri plačilne metode je za Slovence po njegovih besedah odločilen dejavnik varnost bančnega računa in osebnih podatkov. | Foto: Ana Kovač "Ta podatek kaže na velik potencial, saj je delež potrošnikov, ki so naklonjeni preverjanju osebnih podatkov s prstnim odtisom ali pa prek čitalnika roženice, trikrat večji, kot je dejanska baza trenutnih uporabnikov biometrične avtentikacije," je bil na današnji razpravi o spremembah, ki jih prinaša PSD2, optimističen poslovni direktor Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek. Pri izbiri plačilne metode je za Slovence po njegovih besedah odločilen dejavnik varnost bančnega računa in osebnih podatkov. Foto: Ana Kovač

Po ugotovitvah Mastercarda Slovenci svojo identiteto pri spletnih nakupih danes sicer najpogosteje izkazujejo s kodo, ki jo prejmejo v sporočilu SMS. To je v skladu z drugimi državami EU, kjer je ta način potrjevanja identitete prav tako v večini najbolj priljubljen. 

S pametnim telefonom, ki bo v prihodnosti postal osrednji način rabe spletnih plačilnih storitev, danes plačuje okrog polovica Slovencev (51 odstotkov), si pa tega želi kar 72 odstotkov vprašanih, a zaradi takšnih ali drugačnih omejitev ali zadržkov trenutno ne morejo. 

Tibor Berkes, vodja poslovnega razvoja ter prodaje za srednjo in vzhodno Evropo pri družbi Mastercard, je poudaril, da letošnji september z uvedbo tehničnih standardov nove plačilne direktive prinaša tudi napredne možnosti nadzora, a ne v negativnem smislu, temveč kot prednost za dodatno varnost in preglednost plačil.  | Foto: Ana Kovač Tibor Berkes, vodja poslovnega razvoja ter prodaje za srednjo in vzhodno Evropo pri družbi Mastercard, je poudaril, da letošnji september z uvedbo tehničnih standardov nove plačilne direktive prinaša tudi napredne možnosti nadzora, a ne v negativnem smislu, temveč kot prednost za dodatno varnost in preglednost plačil.  Foto: Ana Kovač

58 odstotkov Slovencev je napovedalo tudi, da bodo plačila prek spleta enako pogosto kot zdaj ali pa še pogosteje opravljali tudi po uveljavitvi SCA (močne avtentikacije imetnikov kartic), kar se sklada z ugotovitvami družbe Mastercard, da bo izboljšana varnost tehnologije v prihodnjih letih botrovala še več spletnim plačilom. 

Preberite tudi:

Šipa Facebook
Novice Grožnje zaradi razbite šipe, ki je močno razburila številne Slovence
Žarnice, LED, sijalke LED
Novice Novo opozorilo: ne kupujte teh žarnic, če si nočete uničiti oči
Google, prijava, geslo, varnost
Novice Bralec prejel skrb vzbujajoče obvestilo: kako ukrepati, če ste ga tudi vi #video
FB prevara
Novice Kakšno je ozadje obljub, ki jim še kar verjame ogromno Slovencev
Finale lige prvakov Kijev
Sportal Ne le Čeferin, izjemne časti bo v finalu lige prvakov deležen še en Slovenec!
Ne spreglejte