Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
15. 5. 2016,
13.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

prenosnik računalnik

Nedelja, 15. 5. 2016, 13.59

6 let, 6 mesecev

Kaj storiti, če računalnik polijemo z vodo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Voda, računalnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poln kozarec vode imate nevarno blizu prenosnega računalnika. En napačen gib in voda se razlije po tipkovnici. Brez panike – če boste sledili našim navodilom, lahko rešite prenosnik ali pa vsaj podatke.

Prenosni računalnik takoj izklopite. Pritisnite na gumb za vklop in ga držite nekaj sekund, da se računalnik izklopi. Če uporabljate Windowse, ne zapravljajte časa z iskanjem gumba Start in nato Zaustavitev računalnika.

Izvlecite kabel za polnjenje baterije oziroma polnilnik izklopite iz električne vtičnice. Nato, če je to mogoče, odstranite baterijo. S tem se boste zavarovali pred morebitnim električnim šokom.

Računalnik na hitro obrišite, ga razprite do konca in obrnite na glavo. Zakoni fizike (gravitacija) naj delajo za vas, ne proti vam. S tem boste tekočini preprečili, morda vsaj delno, da doseže glavnino komponent pod tipkovnico (matično ploščo, procesor, disk(e).

Tri zgoraj opisane korake morate storiti čim hitreje. Prej ko izklopite računalnik, prekinete dovajanje elektrike in ga obrnete okrog, manj bo možnosti za resnejše okvare komponent.

Odstranite vso periferijo (kable miške, tipkovnice, zunanjih optičnih pogonov, ključke USB, slušalke). Če je mogoče, z izvijačem odstranite pokrov na spodnji strani računalnika in pazljivo izvlecite vse komponente, ki to dovoljujejo – pomnilnik RAM in disk, na primer.

Nato računalnik položite na brisačo in ga tako pustite nekaj ur, da izteče vsa polita tekočina. Odprite ga, kolikor je mogoče.

Idealno je, da sta zgornji del (zaslon) in spodnji del (tipkovnica) v isti ravnini. | Foto: Matic Tomšič Idealno je, da sta zgornji del (zaslon) in spodnji del (tipkovnica) v isti ravnini. Foto: Matic Tomšič

Ko se dodobra osuši, računalnik sestavite nazaj skupaj, pritisnite gumb za vklop in držite pesti, da bo deloval. A tudi če deluje kot prej, to ni zagotovilo, da bo tako tudi ostalo. Čim prej naredite varnostno kopijo vseh podatkov (na zunanji trdi disk, ključ USB ali v oblak, na primer).

Računalnik vseeno odnesite nekam, kjer jih znajo popravljati

Četudi bo prenosnik po razlitju znova deloval, priporočamo, da ga odnesete na servis in jim pojasnite, kaj se je zgodilo. Tam ga bodo namreč znali zelo temeljito očistiti z odstranitvijo vseh komponent, tudi procesorja.

Po računalnikih ponavadi namreč ne razlivamo destilirane vode, temveč tekočine, ki za sabo, ko se posušijo, pustijo usedline, ki lahko na komponente delujejo korozivno.

Prenosnik, ki po incidentu z vodo ob upoštevanju zgornjih nasvetov že čez nekaj ur deluje brez težav, lahko namreč odpove čez en teden ali šele en mesec.   | Foto: Prenosnik, ki po incidentu z vodo ob upoštevanju zgornjih nasvetov že čez nekaj ur deluje brez težav, lahko namreč odpove čez en teden ali šele en mesec.

Ne spreglejte