Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
27. 10. 2018,
18.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Natisni članek

digizgodbe videoigra

Sobota, 27. 10. 2018, 18.51

5 let, 5 mesecev

Svet presunila izjemna videoigra: opisujejo jo kot najboljšo vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

1

Red Dead Redemption 2 | Videz igre Red Dead Redemption 2 je fenomenalen. Ogromno kritikov in igralcev je enotnih, da gre za enega najlepših in predvsem najbolj dodelanih svetov, kar smo jih do zdaj videli in imeli priložnost raziskovati v videoigrah. | Foto Rockstar Games

Videz igre Red Dead Redemption 2 je fenomenalen. Ogromno kritikov in igralcev je enotnih, da gre za enega najlepših in predvsem najbolj dodelanih svetov, kar smo jih do zdaj videli in imeli priložnost raziskovati v videoigrah.

Foto: Rockstar Games

Če bi ljubitelje videoiger v preteklem mesecu vprašali, prihoda katere igre se veselijo najbolj, bi jih večina najverjetneje kot iz topa izstrelila: Red Dead Redemption 2! Ta izjemna uprizoritev ameriškega Divjega zahoda je po dolgotrajnem razvoju in večkratnem prestavljanju datuma izida vendarle izšla v petek, 26. oktobra, večina najbolj znanih svetovnih kritikov pa že zdaj meni, da gre za eno najboljših, če ne kar za najboljšo videoigro vseh časov. To je vse, kar morate vedeti o RDR 2. 

Kaj je Red Dead Redemption 2?

Red Dead Redemption 2 (v nadaljevanju RDR 2) je s tehničnega vidika nadaljevanje istoimenske videoigre (Red Dead Redemption) iz leta 2010, v pripovednem smislu pa njena predzgodba, saj se dogodki v RDR 2 odvijajo 12 let pred tistimi v izvirniku. 

Glavni lik v Red Dead Redemption 2, ki ga vodi igralec, je "kavboj" in bandit Arthur Morgan. Obrazna mimika likov v RDR 2 je vrhunska.  | Foto: Rockstar Games Glavni lik v Red Dead Redemption 2, ki ga vodi igralec, je "kavboj" in bandit Arthur Morgan. Obrazna mimika likov v RDR 2 je vrhunska. Foto: Rockstar Games

Dogajanje je v času umeščeno v leto 1899, v prostoru pa na ameriški Divji zahod, natančneje na območje, ki pokriva pet zveznih držav z izmišljenimi imeni.

Pokrajina je izjemno raznolika: protagonist, ki ga vodi igralec, se lahko peš ali na konju sprehodi skozi na krilih industrializacije razvijajočega se mesta, klasične "divjezahodne" obcestne vasi ter obširno divjino, v kateri najdemo gozdove, stepe in zasnežena gorovja. 

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Svet RDR2 je videti čudovito, zelo živo in je poln podrobnosti, hkrati pa se odziva na igralčeve poteze in si zapomni nekatere njegove odločitve. Če določeno situacijo reši agresivno, ga bodo pozneje nekje drugje gledali postrani, kar pomeni, da ne bo imel dostopa do določenih ugodnosti oziroma ga bodo celo napadli.

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Tako realističnega vremena, kot ga lahko vidimo in doživimo v RDR 2, do zdaj nismo opazili še v nobeni drugi videoigri:

Sneg je videti vrhunsko. Stopinje in gazi, ki jih v snegu pustijo igralec in računalniško vodeni liki ter bitja, dolgo ne izginejo in igralcu omogočajo sledenje nasprotnikom in potencialnemu plenu:

Liki v igri opazijo tudi, ali ima protagonist umazana oblačila, ali je od glave do peta prekrit s krvjo svojih nasprotnikov, ali je oblečen kot ugleden gospod ali kot razcapan revež, in se na njegov videz tudi odzovejo bodisi s strahom, gnusom ali pa spoštovanjem. 

Kaj je mogoče početi v RDR 2? Glavni lik Arthur Morgan je v prvi vrsti sicer član tolpe, kar pomeni veliko ropov in obračunov tako s pestmi kot strelnim orožjem, a igralec se lahko gre tudi detektiva, lovca, ribiča in opravlja celo vrsto drugih postranskih dejavnosti, ki niso neposredna akcija. 

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

RDR 2 je trenutno na voljo za Sonyjevo igralno konzolo Playstation 4 in njenega Microsoftovega tekmeca Xbox One. Neuradno je v delu tudi različica za osebne računalnike, a razvijalec igre tega še ni potrdil.

Kako je Red Dead Redemption 2 videti v uradnem napovedniku:

Kdo je naredil Red Dead Redemption 2?

Ime razvijalca videoigre je eden od razlogov, zakaj na spletu v teh dneh o njej govori ogromno ljudi, in tako rekoč zagotovilo tako za kakovost kot za prodajno uspešnost igre.

RDR 2 so namreč razvili pri Rockstar Games, ki med drugim izdaja eno najbolj prepoznavnih prodajno najuspešnejših serij videoiger vseh časov, Grand Theft Auto, v kateri igralec prevzame vlogo kriminalca in uganja norčije v velemestu in njegovi okolici.

RDR 2 ima zelo podobne temelje kot Grand Theft Auto, le da je namesto v sodobno urbano okolje umeščen na Divji zahod, igralec pa se namesto s športnimi avtomobili in letali naokrog preganja s konji.  | Foto: Rockstar Games RDR 2 ima zelo podobne temelje kot Grand Theft Auto, le da je namesto v sodobno urbano okolje umeščen na Divji zahod, igralec pa se namesto s športnimi avtomobili in letali naokrog preganja s konji.  Foto: Rockstar Games

Kaj o Red Dead Redemption 2 pravijo kritiki?

Na spletni strani Metacritic, ki prikazuje povprečje ocen, ki so jih posameznim videoigram podali svetovno znani mediji in drugi kritiki, je RDR 2 trenutno najbolje ocenjena videoigra za konzoli Playstation 4 in Xbox One vseh časov in četrta oziroma deveta najbolje ocenjena igra vseh časov ne glede na platformo. 

Ocena RDR 2 namreč znaša 97 (različica za Playstation 4, povprečje 78 uradnih ocen) oziroma celo 98 (različica za Xbox One, povprečje 29 uradnih ocen) od 100 možnih točk. 

Red Dead Redemption 2 | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Popolne ocene, torej sto odstotkov, 10/10 ali pet zvezdic, so RDR 2 podelili številni najbolj znani svetovni mediji s področja videoiger in tehnologije, med drugim Game Informer, IGNGiant Bomb, Digital Spy, Digital Trends, GamesRadar in The Guardian

Po mnenju mnogih kritikov je RDR 2 postavil nove standarde v industriji videoiger, kar zadeva interakcijo igralca z okolico in količino podrobnosti, ki jih je mogoče najti v virtualnem svetu. "Red Dead Redemption 2 je najboljša igra vseh časov z odprtim svetom," so zapisali pri mediju Digital Trends. 

Fortnite
Novice Fortnite: vse o bombastični uspešnici, ki je obnorela planet

Kako dobro se prodaja Red Dead Redemption 2?

Ker je igra izšla šele v petek, prodajne številke še niso znane, a tržni analitiki pričakujejo, da bo RDR 2 ena od najbolje prodajanih, če ne celo najbolje prodajana videoigra leta 2018. 

Znani analitik Michael Pachter je napovedal, da bi lahko število prodanih izvodov igre do konca decembra doseglo tudi 20 milijonov, že prvi konec tedna, torej do nedelje zvečer, pa bi igralci lahko kupili že tri milijone kopij RDR 2. 

Začetni naval kupcev je bil namreč izredno velik. Nekatere slovenske spletne trgovine posebnih različic RDR 2, ki vključujejo tudi fizični zemljevid igralnega sveta, že nimajo več na zalogi, druge, tudi slovenski Goblin, so prodajo igre začele že opolnoči na dan izida:

Analitiki sicer napovedujejo, da bo od priljubljenosti RDR 2, kar zadeva proizvajalca igralnih konzol, na katerih je videoigra na voljo, veliko več iztržil Sony kot pa Microsoft, saj bo po njihovih ocenah prodanih približno dvakrat toliko izvodov igre za Plastation 4 kot pa za Xbox One.

Kot se redno dogaja pri tako opevanih igrah, bo najverjetneje marsikdo eno ali drugo konzolo tudi kupil samo zato, da bo lahko igral RDR 2. 

Scum
Novice Iz Hrvaške prihaja fenomen, ki je o nakupu prepričal ogromno ljudi

Zakaj se pojavljajo tudi pozivi k bojkotu Red Dead Redemption 2?

Zato, ker so se še med nastajanjem RDR 2 pojavila namigovanja o zelo visokem "človeškem" davku, ki naj bi ga terjal razvoj igre. Rockstar Games je razvijalce domnevno silil v opravljanje ogromne količine nadur.

Od avgusta lani, ko je zaradi lovljenja obljubljenega datuma izida Rockstarju voda počasi začela curljati v grlo, saj igra niti približno še ni bila dokončana, so razvijalci tedensko delali najmanj 60 ur, pogosto še več, proste pa so imeli le nedelje, je poročal medij Eurogamer.

Brata Dan (obkrožen desno) in Sam (obkrožen levo) Houser, prva moža Rockstar Games, naj bi razvoj iger glede na pričevanje nekaterih nekdanjih zaposlenih v določenih obdobjih vodila skoraj tiransko. Sama naj bi občasno delala tudi po 100 ur tedensko.  | Foto: Twitter - Voranc Brata Dan (obkrožen desno) in Sam (obkrožen levo) Houser, prva moža Rockstar Games, naj bi razvoj iger glede na pričevanje nekaterih nekdanjih zaposlenih v določenih obdobjih vodila skoraj tiransko. Sama naj bi občasno delala tudi po 100 ur tedensko. Foto: Twitter - Voranc

Medij Kotaku je medtem razkril pričevanja nekdanjih zaposlenih pri Rockstarju, ki naj bi bili primorani v opravljanje 80 in več ur dela tedensko. "Delal sem 80-urne tedne, dokler nisem zapadel v depresijo. Če jih ne bi, bi me odpustili," je povedal eden od nekdanjih razvijalcev pri Rockstarju. 

Razvoj RDR 2 sicer naj še zdaleč ne bi bil tako napet kot pred nekaj leti razvoj Grand Theft Auta V, je medtem na družbenem omrežju Twitter drugo plat dogajanja poskusil pokazati Rockstarjev programer Phil Beveridge.

Še bolj v preteklost je pogledal nekdanji Rockstarjev razvijalec Job J. Stauffer, ki je na Twitterju zapisal, da je bilo delo na Grand Theft Autu IV (izšel je leta 2008), kot "da bi imel na čelo sedem dni na teden prislonjeno pištolo, če bi nehal delati, pa bi nekdo pritisnil na sprožilec."

Oglejte si še nekaj prizorov iz igre Red Dead Redemption 2:

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Red Dead Redemption 2 | Foto: Rockstar Games Foto: Rockstar Games

Preberite tudi:

Filip Miucin
Novice Kakšna napaka urednika znanega medija: bo izgubil sanjsko službo?
Jan Oblak
Novice Jan Oblak postavil nov mejnik za slovenski nogomet
Luka Dončić
Novice Kaj pomeni številka 79, na katero je opozoril Luka Dončić
Novice 36 sekund, ki so obnorele internet
Novice Grozljivi Big Rigs: to je verjetno najslabša računalniška igra vseh časov
Novice Kakšno bi bilo življenje v svetu, kjer veljajo zakoni iz računalniških iger
Novice Ena največjih sodobnih skrivnosti bo razkrita šele leta 2113. Jo poznate?
Novice Po dolgem času se je oglasil legendarni bradač, internet znorel

 

Ne spreglejte