Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
11. 5. 2019,
19.59

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Natisni članek

Harry Potter pametni telefon Harry Potter: Wizards Unite Pokemon Go digizgodbe

Sobota, 11. 5. 2019, 19.59

4 leta, 11 mesecev

Prihaja naslednik megahita iz leta 2016, na naših ulicah spet norišnica?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Pokemon Go Kongresni trg | Takšni prizori so bili pred skoraj tremi leti na vrhuncu priljubljenosti Pokemon Go tako rekoč od jutra do večera stalnica v skoraj vseh slovenskih mestih. Se lahko zgodba letos ponovi? | Foto Bojan Puhek

Takšni prizori so bili pred skoraj tremi leti na vrhuncu priljubljenosti Pokemon Go tako rekoč od jutra do večera stalnica v skoraj vseh slovenskih mestih. Se lahko zgodba letos ponovi?

Foto: Bojan Puhek

Uporabniki pametnih telefonov v Avstraliji in na Novi Zelandiji so kot poskusni zajčki že dobili možnost prenosa mobilne igre Harry Potter: Wizards Unite. Gre za težko pričakovano naslednico izjemno uspešne igre Pokemon Go iz leta 2016, ki bo zgrajena na podobnih temeljih, a se igralec v njej namesto z lovljenjem pokemonov ukvarja s čarovnijami vseh vrst. Glede na to, kako prepoznavna in uspešna je medijska franšiza Harry Potter, je prav mogoče, da bodo ulice v začetku poletja, ko naj bi Wizards Unite postal na voljo vsem, znova preplavile horde igralcev. 

Mobilna igra Pokemon Go je ob izidu 6. julija 2016 zaigrala na vse prave note: temeljila je na najuspešnejši medijski franšizi v zgodovini, Pokemon, brezplačno jo je lahko namestil vsak, ki je imel pametni telefon, igralna mehanika je bila zelo preprosta, obenem pa je virtualni svet združila z resničnim, ker so igralci domišljijska bitja oziroma pokemone iskali na pravem zemljevidu svoje okolice.

Fenomen igre Pokemon Go je leta 2016 dosegel in prevzel tudi Slovenijo. Takrat smo lahko opazovali izjemno družbeno preobrazbo, ki se je zgodila v manj kot mesecu dni. Ljudje, predvsem mlajši, so se zaradi igre veliko več gibali na prostem in sklepali prijateljstva s popolnimi neznanci. Tale prizor smo posneli konec julija 2016 v Celju - tisti dan je močno deževalo, a lovcev na Pokemone to ni motilo niti malo.  | Foto: Matic Tomšič Fenomen igre Pokemon Go je leta 2016 dosegel in prevzel tudi Slovenijo. Takrat smo lahko opazovali izjemno družbeno preobrazbo, ki se je zgodila v manj kot mesecu dni. Ljudje, predvsem mlajši, so se zaradi igre veliko več gibali na prostem in sklepali prijateljstva s popolnimi neznanci. Tale prizor smo posneli konec julija 2016 v Celju - tisti dan je močno deževalo, a lovcev na Pokemone to ni motilo niti malo. Foto: Matic Tomšič

Novice "Kaj delate pod mostom, smrkavci? Se drogirate?" "Ne, iščemo Pokemone." #fotozgodba

Igro, ki jo je do danes na svoje pametne telefone prenesla že milijarda ljudi, na trgu mobilnih aplikacij pa je podrla tako rekoč vse rekorde, so sicer pestili tudi veliki poporodni krči ter predvsem trma razvijalca Niantic, ki ni upošteval upravičenih pripomb in kritik skupnosti igralcev. 

Zaradi tega se je začetno navdušenje nad Pokemon Go tudi hitro poleglo in do pomladi je število igralcev v večini regij, kjer je bila igra prej najbolj priljubljena, upadlo tudi za 80 odstotkov. Pokemon Go je pozneje sicer doživel preporod in lani spomladi dosegel največje število igralcev po izidu poleti 2016. 

Pokemon Go | Foto: Reuters Foto: Reuters

Avtomoto Pokemon Go: fenomen, ki je v ZDA povzročil zmešnjavo na cestah

Kakšen bo "harrypotterjevski" Pokemon Go?

Pri mobilni igri Harry Potter: Wizards Unite razvijalec Niantic, ki igro razvija skupaj s filmarji pri Warner Bros., natančneje z njihovo podružnico, ki se ukvarja z videoigrami, izvirnega recepta Pokemon Go ne bo bistveno spreminjal. 

Namesto na Pokemone bodo igralci na resničnem zemljevidu sveta, torej v svoji okolici, naleteli na čarobne anomalije, ki jih bo mogoče zbirati, z nekaterimi pa bo treba tudi obračunati z uroki, ki bodo nadomestili metanje žoge za lovljenje Pokemonov. 

Takole bo videti zemljevid igralčeve okolice v igri Harry Potter: Wizards Unite:

Podobno kot v igri Pokemon Go se bo igralec lahko tudi pridružil enemu od treh klanov, ki bodo ponujali vsak svoje prednosti. V Pokemon Go so bili zamaskirani v ekipe (modra, rumena, rdeča), v Harry Potter: Wizards Unite pa bo šlo za čarovniške poklice.

Oglejte si, kako je Harry Potter: Wizards Unite videti v gibanju:

Kdaj bomo lahko Harry Potter: Wizards Unite igrali tudi pri nas?

Uporabniki v Avstraliji in na Novi Zelandiji lahko Harry Potter: Wizards Unite igrajo že malce več kot en teden, povsod drugje pa bomo morali na izid igre najverjetneje počakati do začetka poletja.

Harry Potter | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Kdor ima pametni telefon z operacijskim sistemom Android, lahko s klikom na gumb Pre-register na uradni spletni strani aplikacije Harry Potter: Wizards Unite sicer že danes zahteva obvestilo o dostopnosti, ki ga bo prejel takoj, ko bo igra na voljo za prenos. 

Če kdo, potem lahko norijo spet zakrivi Harry Potter

Harry Potter in kamen modrosti, prvi naslov v sagi, je peta najbolje prodajana posamična knjiga vseh časov.  | Foto: Reuters Harry Potter in kamen modrosti, prvi naslov v sagi, je peta najbolje prodajana posamična knjiga vseh časov. Foto: Reuters

Harry Potter je s 500 milijoni izvodov najbolje prodajana serija knjig vseh časov, tako imenovani Svet čarovništva, ki ga knjižna saga tvori skupaj s filmsko, pa je podobno kot Pokemon ena od najbolj dobičkonosnih medijskih franšiz.

To je odlična podlaga za nastanek še ene uspešnice: Pokemon Go je takšno norišnico namreč povzročil predvsem zato, ker ogromno ljudi pozna domišljijska bitja Pokemon na čelu s Pikachujem.

Harry Potter ima s tega vidika morda še zajetnejši potencial, ker je imel v obdobju vrhunca priljubljenosti knjig in filmov še precej večjo pozornost javnosti kot franšiza Pokemon. 

Avtorica knjig o mladem čarovniku z brazgotino v obliki strele, Joanne Rowling oziroma J. K. Rowling, je na krilih prodaje knjig in filmskih pravic postala ena od najbogatejših Britank. Zanimivo je, da je bila nekaj časa uvrščena tudi na lestvico svetovnih milijarderjev, a je z nje padla zaradi obilnih donacij dobrodelnim organizacijam in visokega britanskega davka na dobiček.  | Foto: Reuters Avtorica knjig o mladem čarovniku z brazgotino v obliki strele, Joanne Rowling oziroma J. K. Rowling, je na krilih prodaje knjig in filmskih pravic postala ena od najbogatejših Britank. Zanimivo je, da je bila nekaj časa uvrščena tudi na lestvico svetovnih milijarderjev, a je z nje padla zaradi obilnih donacij dobrodelnim organizacijam in visokega britanskega davka na dobiček.  Foto: Reuters

Preberite tudi:

Mordhau
Novice Slovensko uspešnico hvalijo po vsem svetu: tako se dela! #video
Nevarna vožnja
Novice Pri početju, ki ogroža naše ceste, smo ujeli celo Luko Dončića
Harry Potter
Novice Poljski duhovnik se je opravičil za sežig knjig o Harryju Potterju
Asmr
Novice Kaj je ASMR, eden od najbolj nenavadnih pojavov na internetu
McDonalds
Novice Ukanila sta McDonald's: prizor, ki mu ploska ves splet
Most Poljska
Novice Med obnovo znanega mostu naleteli na izjemen zaklad
Ne spreglejte