Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
14. 6. 2016,
16.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

DIGGIT digitalna komunikacija Lidl Slovenija Salesforce

Torek, 14. 6. 2016, 16.06

6 let, 7 mesecev

S konference digitalnih komunikacij Diggit

Logično je, da oglašujete na spletu, pa ste tudi dobičkonosni?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Diggit 2016 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Istvan Viz je predstavnik Salesforca, ki je ena izmed najbolj naprednih in hitro rastočih svetovnih družb, ki razvijajo rešitve za učinkovito povezovanje marketinga in prodaje.

"Pred časom sem moral poslati nekaj poročil in kar naenkrat so stvari izginile. Imel sem nekaj prepisov, a bilo je noro. Dvignil sem telefon, poklical sem podporo strankam. Hotel sem odpovedati pogodbo, ona pa me je mirila in mi rekla, da bodo vse uredili, da bo v dveh urah pri meni agent. Nato pa mi je rekla, da je videla, da sem navijač nogometne lige. In takoj me je vprašala, če bi za nadomestilo za tri mesece želel naročnino na določen program, kjer bi vse to lahko spremljal," je pozitivno izkušnjo s podporo strankam opisal Istvan Viz.

Vse o #diggit2016

"Druga izkušnja pa je bila drugačna. Pozno so mi poslali sporočilo, da imajo težavo z računi. Poklical sem nazaj, povedal mi je, kaj potrebuje, preveril sem zadeve, jim dal podatke in potem me je vprašal "Hvala lepa, kako vam še lahko pomagam?" Odgovoril sem, da jih sicer nisem jaz poklical, a ker je vztrajal, sem ga prosil, naj preveri, ali je pri moji naročnini vse v redu. Odvrnil mi je, da je vse v redu. A teden dni pozneje sem dobil pismo, naj takoj plačam, da sem že dolgo čez rok. To je bila slaba izkušnja," opiše Viz.

Kot je povedal na Diggitu, se kupci ne odločajo več le glede na ceno, odločajo se glede na izkušnjo, ki jo imajo s podjetjem. Vsi pričakujemo več in več, boljši pristop, postali smo veliko bolj sofisticirani.

Telefon bo imel veliko večjo moč od računalnika

Odnos s strankami je najpomembnejši. Vzamemo ga lahko kot izziv. Vsi podatki, ki jih družbe zbirajo od strank, prepogosto kar izginejo, družbe jih enostavno ne analizirajo. In kakšen je rezultat? 70 odstotkov strank ni zavezanih družbam in lahko nakup opravijo tudi drugje. A to je zelo pomembno, saj lahko družbe to bistveno spremenijo.

Transformirati moramo izkušnje, ki jih imamo s strankami s prodajo in servisom. Revolucija v oblakih je najhitreje rastoči segment v naši industriji. Do 2020 bo 90 odstotkov podjetij v Veliki Britaniji podatke hranilo v oblakih.

Istvan Viz | Foto: Bojan Puhek Istvan Viz Foto: Bojan Puhek

Če stranke uporabljajo pametne telefone, morate tudi vi svoj posel voditi s svojega telefona. Telefon bo imel veliko večjo moč od računalnika - do leta 2020 jih bo že 6 milijard.

Podjetja se diferencirajo po podpori strankam. Philips je prek produktov povezan s strankami. Takoj vejo, kaj stranka želi, zelo hitro lahko nudijo podporo, saj ob okvari stranke le pritisnejo na gumb. Uporabljajte družbena omrežja in se povežite s strankami na popolnoma drugačen način.

Prav vsakogar in vsak izdelek naredite še pametnejši. V središču so stranke. Treba jih je bolje razumeti in treba se je razvijati hitro, da lahko stranke zadovoljite.

Kako Lidl nagovarja svoje kupce?

Lidl je med top tremi oglaševalci v Sloveniji. Na prvem mestu je Mercator, na drugem Telekom Slovenije in na tretjem Lidl. Delež digitalnega vlaganja je dvoodstoten. Zelo investirajo v vsebino in to je tisto, kar je zanje najpomembnejše.

Tehnologija se tako razvija, da se je v petih letih delež aplikacij za marketinško pomoč zelo razmahnil in je napredku težko slediti, pravi Valentin Bufolin, vodja marketinga pri podjetju Lidl Slovenija. Uporabljajo integrirano platformo, ki jim pomaga izbirati elemente za marketinški pristop.

Za živila v trgovinah jim je zelo pomemben strateški del - živila želijo ohraniti sveža in jih čim manj zavreči. Sistem jim omogoča tudi, da lahko v trenutku ocenijo prihodke. Podatki se integrirajo v oblak in jih lahko zelo hitro obdelujejo, zelo dobro lahko spremljajo zaloge.

Valentin Bufolin | Foto: Bojan Puhek Valentin Bufolin Foto: Bojan Puhek

"Predstavljajte si, da imate diabetika, ki vzame živilo, ki ima zanj preveč sladkorja. Alarm ga bo na to opozoril. Trenutno še nismo tam, se pa temu počasi približujemo," je povedal Bufolin.

Mobilni svet jim je izredno pomemben. Kroji že kupčevo individualno izkušnjo. Izkušnja mora delovati v vseh smereh in zato so se resno lotili projekta in lansirali aplikacijo za mobilnike. 36 odstotkov ljudi dostopa na njihovo spletno stran prek telefona, je povedala Lidija Rakuša, medijska načrtovalka in direktorica projektov pri podjetju Lidl Slovenija.

Kupcu želijo omogočiti, da čim prej opravi nakup, stremijo k enostavnosti. Radi bi razvili projekt, ki bi bil podoben Amazon Dash gumbom, pa tudi pametni hladilnik in tako naprej. Prepričan je, da je prihodnost v naprednih, pametnih supermarketih.

Najpomembnejši trendi, ki jih opažajo in za katere verjamejo, da bodo najbolj krojili prihodnost, so internet stvari, plačilne metode, mobilno in socialna omrežja, ki predstavljajo ogledalo podjetju.Takoj izvejo, kaj se dogaja in lahko tudi takoj odgovorijo.

"Siol.net je skupaj z Lidlom Slovenija soustvarjal vsebine, povezane z Lidlovo kampanjo Ustvarimo boljši svet. V posebnem zavihku na Trendih smo skupaj pisali vsebine, katerih cilj je bil širjenje ozaveščanja o lepšem, prijaznejšem in bolj zelenem svetu. Iskali smo zanimive zgodbe, ki so bile povezane s takšnim načelom, in iskali domače pobudnike tovrstnih akcij, jih predstavili našim bralcem, Lidl Slovenija pa je številnim izmed njih pomagal z manjšo donacijo. V akcijo smo vključili tudi številne znane Slovence, njihova dobrosrčna dejanja smo združili v simpatični akciji VIP-štafeta. To so bile številne domače zgodbe, povezane z nesebičnimi dejanji, veliko navdihujočih zgodb iz tujine in ogromno praktičnih in preprostih nasvetov, s katerimi lahko z majhnimi koraki naredimo boljši svet." Tina Boh, urednica oglasnih vsebin na Siol.net

 

Ne spreglejte