Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
14.18

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
aretacija novinar Rusija pokol Buča Ukrajina

Natisni članek

Petek, 26. 4. 2024, 14.18

3 mesece

V Rusiji zaradi objav o pokolu v Buči aretirali novinarja Forbesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,50
Buča - opomnik | Ruske sile so v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale Bučo, predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov. | Foto Guliverimage

Ruske sile so v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale Bučo, predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov.

Foto: Guliverimage

V Rusiji so pridržali novinarja Sergeja Mingazova, ki je poročal za rusko izdajo revije Forbes, ker naj bi po trditvah tožilstva širil lažne informacije o zločinih ruske vojske v Ukrajini, je danes sporočil njegov odvetnik. Obtožbe se nanašajo na njegove objave na družbenem omrežju o ruskem pokolu v Buči ob začetku invazije leta 2022.

Mingazova so aretirali zaradi ponovnih objav o dogodkih v Buči na kanalu Telegram, je na Facebooku sporočil njegov odvetnik Konstantin Bubon.

Kot je povedal, je Mingazov zaprt v Habarovsku na ruskem Daljnem vzhodu v centru za pridržanje. Grozi mu do deset let zapora zaradi obtožbe širjenja lažnih informacij, je dejal Bubon.

Forbes Rusija je danes sporočil, da ni mogel stopiti v stik z Mingazovom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poboji v Buči za ruske oblasti lažne novice

Na njegovem kanalu na Telegramu Habarovska Mingazeta, ki ima približno 430 sledilcev, so številne ponovne objave iz aprila 2022 o tem, da naj bi ruske enote pobile civiliste v Buči.

Ruske sile so namreč v začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 mesec dni nadzirale to predmestje Kijeva. Po umiku so v javnost prišli posnetki številnih trupel civilistov, kar je sprožilo ogorčenje mednarodne javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov.

V Rusiji je bilo zaradi obtožb v povezavi s poročanjem o domnevnih ruskih vojnih zločinih, tudi v Buči, obsojenih več ljudi. Prejšnji mesec je bil zaradi članka o Buči na sedem let zapora obsojen drugi ruski novinar, opozicijski politik Ilja Jašin pa prestaja osemletno zaporno kazen, ker je delil novice o domnevnih zločinih ruskih sil v Buči.

Ruske oblasti so prepovedale kritiko njene invazije na Ukrajino in neodvisno poročanje o posebni vojaški operaciji, kot so jo poimenovale, razglasile za nezakonito.

predelan ruski tank t-72
Novice Rusi na fronti v Ukrajini kot po tekočem traku predelujejo vojaška vozila
Dron
Novice Ukrajinski dron v Zaporožju ubil dva civilista. "Njuni štirje otroci so ostali sirote."
televizijski stolp Harkov
Novice V ruskem obstreljevanju uničen televizijski stolp v Harkovu #video
Novinarji
Novice Sprejet zakon za večjo zaščito novinarjev in aktivistov
Branko Soban
Novice Slovenski novinarji opozarjajo na pokol kolegov v Gazi
Ne spreglejte