Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
14. 6. 2016,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

DIGGIT Ian Hurlock digitalna komunikacija

Torek, 14. 6. 2016, 11.10

6 let, 6 mesecev

Kako na družbenih omrežjih z lastno vsebino postanete bolj učinkoviti?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Diggit 2016 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ian Hurlock, ki je na LinkedInu že štiri leta vodja prodaje, je na Diggitu predstavil nekaj ključnih točk, kako lahko podjetje postane bolj učinkovito in kako lahko pri tem pomaga orodje, kot je LinkedIn. Izpostavil je štiri ključne točke, kako lahko vsebino, ki ni pritegnila pozornosti, ponovno uporabimo.

LinkedIn ni samo zaposlitvena platforma, uporabniki lahko tam dobijo veliko več. In s tem postanejo zmagovalci tudi podjetja, če se osredotočijo na vsebino. Pomembno je, da ponudimo relevantno vsebino glede na industrijo, v kateri smo, in demografske značilnosti našega ciljnega občinstva.

Ko se želite povezati s profesionalci, ko gre za komunikacijo med podjetji ali pa za komunikacijo med podjetji in strankami, je treba vedeti, kako razmišljajo in delujejo. V poslu je to drugače kot v zasebnem življenju. Če ste na platformi zgolj zasebno, ji namenite veliko več časa, raziskujete, kaj se dogaja prijateljem in znancem. Če ste na platformi s poslovnega vidika, pa ste tam z določenim ciljem. In tako eno kot drugo je zelo pomembno, ko ugotavljamo, kdo je naše ciljno občinstvo. Pomembno je, kaj ljudje pričakujejo od nas, ko pridejo na naš profil ali na našo platformo.

Vse o #diggit2016

Naučite jih nečesa, česar še ne vedo

Razmislite, kako jih lahko naučite nečesa, kar je pomembno zanje, in čeprav ste poslovno orientirani, ostanite človeški – še vedno se obračate na ljudi, zato pokažite čustveno plat. Postanite mobilni – vedeti morate, da 57 odstotkov ljudi na platformo dostopa prek mobilnih naprav.

Funkcija slide share uporabnikom omogoča, da jim ni treba zapustiti aplikacije pri preklapljanju med delom. Pulse novice so pomembne, ker so personalizirane – ustvarjajo dnevne novice glede na področje, ki vas zanima.

Kot uporabniki lahko objavljate različne vsebine. Pri tem je pomembno, da se osredotočite na to, kar zares dobro poznate. Pomembno je tudi, da ste prisotni v pogovorih, kjer ste najpomembnejši. Treba je zgraditi zaupanje in to lahko naredite, če gradite dobro vsebino.

Vedeti je treba, da so tudi vaši zaposleni vir zelo dobrih vsebin, ki imajo velik potencial in so lahko zelo deljene.

"Navsezadnje tudi sam, ko pošljem poročilo, želim, da ga z drugimi delijo moji zaposleni. To ustvarja zaupanje. Dovolite jim, da povejo, kar menijo. Niso nujno sporočila podjetja tista, ki dobijo veliko pozornosti, največ pozornosti običajno prinesejo človeške zgodbe, s katerimi se lahko poistovetijo tudi drugi," je na Diggitu poudaril Ian Hurlock. | Foto: Bojan Puhek "Navsezadnje tudi sam, ko pošljem poročilo, želim, da ga z drugimi delijo moji zaposleni. To ustvarja zaupanje. Dovolite jim, da povejo, kar menijo. Niso nujno sporočila podjetja tista, ki dobijo veliko pozornosti, največ pozornosti običajno prinesejo človeške zgodbe, s katerimi se lahko poistovetijo tudi drugi," je na Diggitu poudaril Ian Hurlock. Foto: Bojan Puhek

Kaj narediti s skalo, ki se ni nikamor zakotalila?

Vsak od nas je bil v neki točki osredotočen samo na en prispevek, na eno vsebino. In ko ste jo po dolgem času objavili, ni dobila veliko pozornosti, zato ste jo zapustili. Ni pa nujno, da je tako. Od nje lahko dobite več. Kako?

Kako dobra vsebina zate dela najboljše?

1. Slediti načrtu

Kontekst je zelo pomemben – ne zavrzite vsebine. Prepričani bodite v to, koga želite nagovoriti in kaj hočete povedati. Bodite jedrnati. Z novinarskega stališča morate v nagovoru vse povedati v eni vrstici. Ljudje morajo razumeti, kakšno korist bodo imeli od prebranega, kaj dobrega bo njim prinesla vsebina.

2. Dobra vsebina ve, koga želi doseči

Ljudje so k nam prišli zaradi naših podatkov. Dosežeš lahko prav vsakogar, a zelo pomembno pri tem je, da profil ostane ažuren.

Ko naslavljamo določeno ciljno občinstvo, moramo biti pozorni tako na njihove demografske lastnosti kot na njihovo obnašanje, s katerim jih povežemo.

3. Kakšno vsebino jim ponuditi?

Lahko pogledate seznam vsebin, ki jih najbolj zanimajo, pišete o tem. Mogoče je pripraviti podatke in lestvice najbolj spremljanih vsebin vašega ciljnega občinstva. In vedeti moramo, v kakšni obliki jih bomo oddali. Lahko je video, lahko so druge vsebine. Razmislite o različnih možnostih, naj bo dinamično.

4. Vsaka vsebina lahko spet služi svojemu namenu – ponovno jo uporabite in preizkusite.

"To vam lahko najlažje prikažem s primerom. Napisali smo debelo knjigo z naslovom Sofisticirani vodnik ustvarjanja vsebin. Zelo redko je kdo prebral kaj več kot samo prvo poglavje. A iz tega ogromnega kosa smo pozneje naredili intervjuje, podkaste, vsebino, ki se hitro deli. Ne smemo prehitro obupati nad vsebino."

Personalizirano pritegne več pozornosti, sporočila naj bodo kratka in udarna. Neverjetno je, kaj lahko dosežete, če rahlo spremenite vsebino. Že majhna sprememba lahko občutno poveča pozornost.

"Poiščite tisto veliko skalo. Zakotalite jo še enkrat. In bodite najprej občinstvo vi, uporabite jo torej še enkrat in jo preizkusite," svetuje Ian Hurlock.

Kaj je o učenju od največkrat nagrajenih digitalnih komunikacijskih akcij dejal Mark Tungate? Pogovor je v angleščini.

 

Ne spreglejte