Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 5. 2016,
16.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

DIGGIT digitalna komunikacija Mark Tungate digitalne kompetence

Petek, 20. 5. 2016, 16.55

6 let, 7 mesecev

Mark Tungate: Ob tem oglasu sem jokal in nemudoma sem želel tudi sam zaigrati to igro s svojim sinom.

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Mark Tungate

Tehnična očarljivost je nujna za uspešno digitalno kampanjo, a brez čustvenega dejavnika ne gre, je prepričan dolgoletni britanski novinar s področja oglaševanja in komunikacij Mark Tungate, ki sodeluje pri iskanju najboljšega in najustvarjalnejšega v oglaševanju.

Mark Tungate je svojo poklicno pot začel pred dobrimi tremi desetletji kot novinar zahodnoangleškega krajevnega časnika, a je po kratki epizodi v londonski agenciji za odnose z javnostmi spoznal, da ga komunikacijska panoga navdušuje. Tako zelo, da je med svojo intenzivnim pisanjem za časnike in revije spisal šest knjig o blagovnih znamkah v raznih panogah, med drugim tudi v modi in medijih.

S tem je, kot pravi, postal ambasador ustvarjalnosti v komunikacijah, kot mnogi pa je z osmozo postal tudi digitalni državljan. Na letošnjem, petem po vrsti, dogodku DIGGIT, ki bo v Ljubljani potekal 14. junija, bo na svojem predavanju Digitalna viroza 2015 predstavil, kaj se lahko naučimo od največkrat nagrajenih digitalnih komunikacijskih akcij prejšnjega leta.

Kako bi šestletnem otroku pojasnili pojem digitalna prisotnost?

Imam petletnega otroka in mu digitalnega ni treba razlagati. On to razume, on je resničen in pristen digitalni domorodec. On dobro ve, kako bo gledal videe na portalu YouTube na vseh mojih različnih napravah, in, kar me kar malo straši, tudi kako bo ob tem preskočil oglase. Pravzaprav ga v petih letih njegovega bivanja na tem planetu nisem nikoli videl sedeti pred televizijskim zaslonom in gledati klasičen televizijski program. Najbližje, kar je prišel nekdanjem nepovezanem svetu, so mediji DVD, vse ostalo pa opravlja prek spleta. Prav zato njemu in njemu podobnim lahko oglašujemo. Ko skupaj hodiva po mestu, on prepoznava vse filmske plakate, je vedno na tekočem, in si želi ogledati najnovejše, kar ga zanima – trenutno so to Jezni ptiči in Knjiga o džungli.

Kaj so značilnosti uspešne digitalne kampanje? Kaj mora imeti vsaka uspešna digitalna kampanja?

Med delom z nagradami Epica smo ugotovili, da imajo najuspešnejše digitalne kampanje neke vrste čustvene komponente. Ni dovolj, da je kampanja tehnično očarljiva – nujen je človeški dejavnik, ki ljudi pritegne.

Mark Tungate že deset let sodeluje pri izvedbi nagrade Epica Awards – po njegovih besedah je to edina nagrada za ustvarjalnost, ki jo podeljujejo novinarji s področja oglaševanja in komunikacij. | Foto: Mark Tungate že deset let sodeluje pri izvedbi nagrade Epica Awards – po njegovih besedah je to edina nagrada za ustvarjalnost, ki jo podeljujejo novinarji s področja oglaševanja in komunikacij.

Kakšen primer?

Dober primer je lanski Digital Grand Prix, ki smo ga podelili majhnemu prevajalskemu spletnemu mestu ElaN, ki je želelo dokazati, da so njihovi prevodi boljši od tistih na Googlovem prevajalniku (Google Translate). V ta namen so vzeli recept v japonščini, vrhunskemu kuharskemu mojstru pa so dali dva prevoda tega recepta v angleščino, enega s spletnega mesta ElaN, drugega pa s spletnega mesta Google Translate. Pripravil je oba in ju preizkusil na svojih strankah – ElaNov recept je bil okusen, Googlov pa neužiten. To je postal viralen film, ki je bil hkrati zabaven in relevanten, saj se je lahko vsak prepoznal v tej zgodbi in s težavami, ki jih izpostavlja.

Nekoč pa smo nagradili Googlovo kampanjo Night Walk in Marseille (Nočni sprehod v Marseillu). Naredili so spletno mesto, prilagojeno mobilnim napravam, ki uporabnikom s čudovitimi tridimenzionalnimi posnetki omogoča virtualno spoznavanje in raziskovanje intrigantnega francoskega mesta Marseille. To je lep primer, kako nas digitalno lahko popelje na kraje, ki jih sicer morda ne bi mogli obiskati v živo. Ko smo že pri tem, lani smo postali prva nagrada na svetu, ki je vpeljala kategorijo virtualne resničnosti. Danes lahko rečem, da mora biti vsaka dobra kampanja digitalna.

Udeležite se največjega digitalnega izobraževanja v Sloveniji: Preverite program letošnjega digitalnega dogodka. Z nami bodo strokovna imena iz Uberja, LinkedIna, Salesforca, MIndshare, Epica Awards, IAB Europe ... Prijavite se in investirajte v svoje digitalno znanje. Naj bo Diggit vaš digitalni dan. Dobimo se 14. 6. v Ljubljani.  
Diggit | Foto:

Ali je ustvarjanje uspešne digitalne kampanje znanost ali umetnost?

Oboje. Osebno me sicer zanima umetniški učinek. Nimam najmanjše želje odkriti, kako deluje digitalna kampanja, a me zanima in skrbi, kako se zaradi digitalne kampanje počutim. Nedavno sem zaznal  kampanjo Memories of a Sea Hero (Spomini morskega junaka), ki jo je pripravil Deutsche Telekom. Tema je demenca. Sidro, oprostite mi za besedno igro, je film o fantiču, ki je s svojim očetom preplul sedem morij. S časom je stari mornar izgubil svoje spomine, a je njegov sin našel način, kako jih rešiti s tehnologijo. Ta ideja je tudi temelj za mobilno spletno igro Sea Quest. Ob tem oglasu sem jokal in nemudoma sem želel tudi sam zaigrati to igro s svojim sinom. Vse so to zelo vredne izkušnje, zato je, če mene vprašate, ta kampanja zmagovalna.

Kaj pravzaprav nagrajujete z nagradami Epica Awards?

Na zelo temeljni ravni, Epica Awards novinarjem omogoča nagrajevati oglaševalsko ustvarjalnost. To je pomembneje, kot se sliši, kajti oglaševanje plačuje stroške brezplačnim medijem. Čeprav bi mnogi moji novinarski kolegi najraje prezrli to dejstvo, naše plače načeloma prihajajo iz oglaševanja. Rad pišem in berem članke, a v največ primerih si to lahko privoščim le zato, ker te medije vzdržuje oglaševalski denar. Pri nagradah Epica iščemo izvirne in osupljive rešitve, izpeljane na sijajen način.

Ali so nagrajenci Epica izboljšali svet?

Nekateri zagotovo so, predvsem tisti v kategorijah, povezanih z javnimi storitvami: zdravje in varnost, družba in okolje. Toda naš lanski zmagovalec Film Grand Prix je bil film japonske znamke lepotilnih izdelkov Shiseido, ki je odprla nov, nepričakovan in zabaven pogled na vedno aktualno vprašanje spolov in spolnosti.

Ne spreglejte