Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
14. 6. 2016,
4.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

DIGGIT digitalna komunikacija James Chandler

Torek, 14. 6. 2016, 4.44

6 let, 6 mesecev

Razvoju je treba slediti hitro, sicer si hitro pozabljen

Če ne boste sledili razvoju mobilnega, boste kmalu pozabljeni kot Motorola

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Diggit 2016 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Digitalno in mobilno spreminjata svet z nezadržno hitrostjo, ki si je niti ne predstavljamo. Še znate brskati po enciklopedijah, ali še kdaj napišete ljubezensko pismo na roke? Najbrž tega ne počnete tako pogosto, kot komunicirate z emotikoni. Razvoju je treba slediti hitro, sicer si hitro pozabljen, meni strokovnjak za digitalni marketing in globalni direktor mobilnosti podjetja Mindshare James Chandler.

James Chandler je digitalni specialist v londonski pisarni globalnega medijskega podjetja in marketinške agencije Mindshare in je v zadnjih štirih letih skrbel za velike blagovne znamke, kot so Ford, Nike in Unilever. Pri tem je ugotovil, da so se nekatere znamke pri svoji digitalni komunikaciji začele vedno bolj usmerjati na mobilne platforme, zato se je pred štirimi leti osredotočil na svojo novo vlogo direktorja mobilnega poslovanja za Veliko Britanijo. Družba Mindshare je predlani prvič uvedla položaj globalnega direktorja mobilnosti, ki ga je zasedel Chandler.

Mobilno je nekaj zelo motečega, a po pozitivni plati

"Veliko slišimo, da prihaja leto mobilnega. Ni tako in tudi še nekaj časa ne bo tako. Vsakič, ko to slišim, umre delček mene. Te stvari nikoli nimajo "leta" in ni potrebe, da bi tako govorili," pravi James Chandler.

Najbolj zanimiv mu je razvoj. Pred pametnimi telefoni je bilo "mobilno" pisanje besedil, klicanje, zdaj pa ta izraz pomeni pametni telefon, govorimo o nečem, kar je vedno v vašem zadnjem žepu.

Kratek pogovor v angleščini z Jamesom Chandlerjem:

Tehnologija se močno vmešava v naše življenje - je zadnje, preden zaspimo in prvo ko vstanemo. Rast uporabe pametnih telefonov je skokovita in do leta 2018 bo pametne telefone uporabljala že polovica svetovnega prebivalstva.

"Mobile first" ali mobilno na prvem mestu je drugi termin, o katerem se veliko govori. Namen tega je zelo pozitiven, a včasih je zelo težko temu slediti. To ni samo kreiranje vsebine na telefonu. Gre veliko dlje od zgolj uporabe Facebooka na telefonu in kdor tega ni ujel, je blizu propadu.

Kdor gradi za termin "mobile first", gleda v prihodnost in že ve, kaj prihaja, v nasprotnem primeru se zgodi Motorola. Deset let je bila to najboljša znamka, danes ne obstaja več. In težko si predstavljamo, kaj se bo zgodilo že v naslednjih dveh letih, kaj šele kasneje, hitrost razvoja je fenomen, je na Diggitu poudaril Chandler. | Foto: Bojan Puhek Kdor gradi za termin "mobile first", gleda v prihodnost in že ve, kaj prihaja, v nasprotnem primeru se zgodi Motorola. Deset let je bila to najboljša znamka, danes ne obstaja več. In težko si predstavljamo, kaj se bo zgodilo že v naslednjih dveh letih, kaj šele kasneje, hitrost razvoja je fenomen, je na Diggitu poudaril Chandler. Foto: Bojan Puhek

Katere so najbolj očitne spremembe?

Nadomeščanje starega

Vse nadomešča pametni telefon. "Tudi dame se ličijo s pomočjo telefona in Tom Cruse je nazadnje rekel, da se ne spomni, kdaj ga je nekdo nazadnje vprašal za avtogram, saj se vsak želi z njim le fotografirati.

Kodak je bil pred leti v samem vrhu fotografije, zdaj pa je najboljši fotoaparat tisti, ki ga nosimo ves čas s sabo.

Enciklopedije ostajajo na policah. Če si hotel prej kaj izvedeti, si moral pobrskati po njih - danes je to nepredstavljivo. Wikipedio imamo vsak dan v svojem žepu in več napak so našli v enciklopediji, kot v Wikipedii.

In kako smo včasih pošiljali ljubezenska pisma? Pisali smo sporočilca in najhuj bi bilo, če bi učiteljica to prestregla in prebrala. Zdaj z aplikacijo Snapchat pošljemo sliko, ki izgine v desetih sekundah.

Vse o #diggit2016

Nova vedenja

Ko smo bili še pred nekaj leti pred televizijo, smo bili popolnoma zatopljeni v program, zdaj pa delamo druge stvari, poleg preverjamo Facebook in drugo dogajanje.

Danes lahko gremo v trgovino, lahko govorimo z aststentom, lahko pogledamo, kje bomo kupili ceneje - vse prek naših naprav in spleta. ttrend se celo tako obrača, da trgovci ponujajo posebne ponudbe v primeru nakupa na lokaciji. Tudi potrošnik ima zdaj veliko večjo moč, kot jo je imel, vsestransko je obveščen o ponudbi.

Fotografiramo se na pogrebih. Iznašli smo najrazličnejše načine, kako dokumentirati življenje. Zdaj lahko uživamo v predvajanju najljubšega koncerta v živo in celo glasbeniki so začeli pozivati, naj ljudje ne prinašajo naprav na koncert, da bodo lahko zares uživali, je zbrani puliki na Diggitu povedal james Chandler. | Foto: Bojan Puhek Fotografiramo se na pogrebih. Iznašli smo najrazličnejše načine, kako dokumentirati življenje. Zdaj lahko uživamo v predvajanju najljubšega koncerta v živo in celo glasbeniki so začeli pozivati, naj ljudje ne prinašajo naprav na koncert, da bodo lahko zares uživali, je zbrani puliki na Diggitu povedal james Chandler. Foto: Bojan Puhek

Čas, ki mine, je mrtev čas

Ves čas imamo to malo stvar v rokah. Ljudje imajo mikromomente svojih življenj shranjene na napravah. Danes že marsikje ustvarjajo prostore, kjer naprave ne delujejo, samo zato, da se odmaknemo od naprav. Tam nam nič ne ponujajo, ne prodajajo, ponujajo nam zgolj čas, da se umirimo.

Če so bili milenijci digitalna generacija, bo generacija Z mobilna generacija. Če hočeš nekomu razložiti, kaj je miš, je že težko, saj so zrasli v svetu na dotik.

 

Štirinajstletnica je že nekaj let nazaj na Facebooku objavila "Vse, kar želim, je postelja in internet", pet let kasneje je napisala "Grem s Facebooka na Twitter, s Twitterja na Instagram, z Instagrama naprej - nimam življenja!" in kako pogosto objavlja danes? Samo še z emotikoni in brez besed.

Generacija Z komunicira drugače in razmišlja drugače. Ne bodite presenečeni, a prav zato imate zgolj 5 sekund njihove pozornosti.

James Chandler: Zasloni pametnih telefonov so majhni le, če na njih poskusimo prilagoditi vsebine z velikih zaslonov

 

Ne spreglejte