Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

6

Natisni članek

Moja služba Ljubljana taksi Cammeo

Petek, 11. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Je v Ljubljani še prostor za nove ponudnike taksijev?

V taksije le z uniformo: Hrvati v Ljubljani že kupili sto avtov, zaposliti želijo 200 Slovencev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

6

Cammeo Ljubljana taksi | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Hrvaški Cammeo je v Sloveniji že kupil sto novih avtomobilov in želi zaposliti okrog 200 Slovencev za prevoze s taksiji. "Konkurenca je dobra, stranka pa nato izbere najboljšega. Ljubljanski trg taksijev ni zasičen," pravi Denis Vresk, izvršni direktor Cammea v Sloveniji. Težav s tekmeci, ko bodo predvidoma v naslednjem mesecu zapeljali na ulice v Ljubljani, ne pričakujejo.

Posle Cammea v Sloveniji bo vodil tukajšnji izvršni direktor Denis Vresk. Ustanovitelj in lastnik Cammea je Vladimir Minovski. | Foto: Gregor Pavšič Posle Cammea v Sloveniji bo vodil tukajšnji izvršni direktor Denis Vresk. Ustanovitelj in lastnik Cammea je Vladimir Minovski. Foto: Gregor Pavšič Hrvaški taksiji prvič proti Ljubljani

"Zadovoljni smo s prijavami voznikov, vse gre po naših načrtih. Kandidati so v procesu izobraževanja, da lahko nato začnejo delati. Naše izobraževanje traja dva tedna. Avtomobile imamo že pripravljene," pravi Hrvat Denis Vresk, izvršni direktor podjetja Cammeo Slovenija. V hiši sredi Ljubljane imajo trenutno zaposlenih 10 ljudi, ki se pripravljajo za vstop na slovenski trg.

Cammeo je znani ponudnik taksi storitev iz Hrvaške. Tam so svoje poslovanje iz Zagreba že razširili v 10 mest in letno opravijo okrog sedem milijonov prevozov. Zdaj se prvič podajajo v tujino. Kdaj bodo njihovi taksi zapeljali na ljubljanske ulice, natančno ni znano. Predvidoma se bo to zgodilo konec avgusta ali v začetku septembra.

Cammeo je v Ljubljani kupil 100 avtomobilov dacia logan MCV, ki jih poganja avtoplin LPG. | Foto: Gregor Pavšič Cammeo je v Ljubljani kupil 100 avtomobilov dacia logan MCV, ki jih poganja avtoplin LPG. Foto: Gregor Pavšič

Hrvati stavijo na prednosti lastne aplikacije za naročanje, spremljanje in plačilo prevozov. Prek aplikacije uporabniki tudi ocenjujejo voznike. | Foto: Gregor Pavšič Hrvati stavijo na prednosti lastne aplikacije za naročanje, spremljanje in plačilo prevozov. Prek aplikacije uporabniki tudi ocenjujejo voznike. Foto: Gregor Pavšič Večina zainteresiranih voznikov bo prvič vozila taksi

"Na naš razpis se je javilo več kot 620 ljudi, od tega jih je 450 prišlo na naše izobraževanje. Zanimanje je precejšnje, ljudje so naš prihod sprejeli kot nekaj pozitivnega. Kandidatu damo nasvete o komunikaciji s strankami, izobraževanje o poznavanju mesta, prav tako avtomobila. Gre za skupek znanj, ki jih želimo imeti pri vsakem svojem vozniku, da lahko potem tudi stojimo za svojimi storitvami," razlaga Vresk, ki tako Slovencem ponuja novo možnost zaposlitve.

"Na voznike gledamo kot na svoje ambasadorje in le zadovoljen voznik lahko dobro predstavlja našo storitev. Največ zainteresiranih morebitnih voznikov je takih, ki bi taksi vozili prvič v življenju. Vseeno pa obstaja tudi lep del že izkušenih taksistov, ki bi se nam radi pridružili in delali prek sistema franšize. Novi vozniki bodo sicer pri nas stalno zaposleni," razlaga Vresk.

Kako do službe taksista?

Posebnih kriterijev za poklic taksista ni. Vsak mora opraviti njihovo interno usposabljanje. Poznati je treba tudi osnove turističnega vodenja po Ljubljani. Treba je poznati naslove veleposlaništev, različnih ministrstev in podobno. Kdor sprejme delo, dobi obvezno uniformo in prav tako tudi službeni avto. Pri sebi ga bo imel na začetku 24 ur na dan in ga bo lahko uporabljal tudi v manjše (sprejemljive) zasebne namene.

Vresk: "Menim, da bi osemurni delovnik v povprečju lahko zadoščal za dovolj opravljenih voženj in primerno plačo."

Aplikacija za naročanje, pregled in plačilo vožnje

Cammeo podobno kot Uber ali Hopin deluje prek lastne aplikacije. Ta s pomočjo signala GPS določi mesto stranke in poišče proste voznike. Uporabnik spremlja lokacijo taksija, prav tako vidi ime, fotografijo in povprečno oceno voznika. Na voljo mu je okvirna cena vožnje, njen potek lahko spremlja na zemljevidu. Po koncu vožnje lahko plača z gotovino, kreditno kartico ali pa vnaprej naloženimi sredstvi na lasten profil v okviru aplikacije.

Lep posel za Dacio: vseh sto taksijev so kupili v Sloveniji

Cammeo je za poslovanje v Sloveniji že kupil in dobil sto novih avtomobilov. Posel so sklenili s trgovcem Malgaj, pri vseh avtomobilih pa gre za karavansko izvedbo dacie logana MCV in pogonom na avtoplin LPG. V Sloveniji znaša maloprodajna cena takega avtomobila 10.700 evrov (8.770 evrov brez DDV). To je torej pomemben posel tudi za Dacio v Sloveniji, ki je letos v prvem polletju prodala več kot 2.600 vozil in dosega mesto pete najbolje prodajane avtomobilske znamke.

"Kmalu bomo predstavili tudi premium del prevozov. Tam bodo na voljo tudi avtomobili višjega razreda," obljublja Vresk.

Vozniški prostor v avtomobilu Cammea. Mnogi taksisti v njem preživijo tudi 10 in več ur dnevno. Povpraševanje po vožnjah prek dneva navadno ni razporejeno enakomerno. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor v avtomobilu Cammea. Mnogi taksisti v njem preživijo tudi 10 in več ur dnevno. Povpraševanje po vožnjah prek dneva navadno ni razporejeno enakomerno. Foto: Gregor Pavšič

Gostota taksistov v Ljubljani primerljiva z Zagrebom

Ob vsakem prihodu novega ponudnika taksijev v Ljubljano se postavlja vprašanje obstoječega števila taksistov glede na število prebivalcev. Pri Cammeu poudarjajo, da si želijo konkurence in da ta prinaša splošni napredek. Uporabnik je nato tisti, ki izbere zase najboljšega ponudnika taksi storitev.

Po mnenju Vreska v Ljubljani posluje okrog tisoč taksistov (številni sicer le ob koncih tedna), kar pomeni približno enega taksista na 280 prebivalcev Ljubljane. V Zagrebu, ki ima s predmestji oziroma okolico okrog milijon prebivalcev, je taksistov okrog 3.500 (dva tisoč registriranih in okrog 1.500 Uberjevih), ocenjujejo pri Cammeu. To pomeni okrog 285 prebivalcev Zagreba z okolico na enega taksista in tako je razmerje med slovensko in hrvaško prestolnico pravzaprav zelo podobno.

"Več Ljubljančanov želimo navaditi na vožnjo s taksijem"

"Dve leti smo raziskovali trg. Ne strinjamo se, da je taksistov preveč. Vsaka konkurenca je dobra, vsak moderen pristop pa dviga raven prevozov. Pomembno je, da ima uporabnik na trgu dovolj izbire. Trg v Ljubljani ni zasičen, obstaja prostor za nov pristop do taksi prevozov in nove ponudnike. V Ljubljani bi radi povečali navado prevozov s taksijem. Še vedno je precej ljudi, ki takega načina prevoza ne uporabljajo," pravi Vresk.

Kaj je opazil med vožnjami s slovenskimi taksisti? "Večina jih ni uniformiranih, naši vozniki so vsi. Prav tako sem večkrat opazil, da taksist kadi v avtu, da je v njem jedel in da avto ni bil čist. Uniforma prinaša večje zaupanje in občutek varnosti pri uporabnikih. Na Hrvaškem našim voznikom, ki jim lahko v celoti sledijo prek aplikacije, zaupajo tudi popoldansko vožnjo otrok."

Video - Prispevek o Cammeu na Planet TV

Cene prevozov še niso znane, Vresk jih napoveduje kot dostopne. Cilj Cammea je postati taksi prevoznik številka ena v Ljubljani. Cammeo na Hrvaškem deluje v desetih mestih. V Sloveniji bodo najprej delovali v Ljubljani, želijo si tudi prodora v Maribor, Koper in Celje. Število vozil želijo povečati na 400 in zaposliti več kot 800 voznikov. Za zdaj imajo dovoljenje le za opravljanje storitev v Ljubljani. To v praksi pomeni, da stranko iz Ljubljane lahko peljejo v Maribor, ne smejo pa tam v avto sprejeti nove. Enako velja za letališče na Brniku. Iz Ljubljane tja lahko peljejo ljudi, od tam pa se morajo vrniti prazni.

Kako bodo belo-zelene taksije na ulicah sprejeli tekmeci?

Konkurenca taksistov v Sloveniji je precejšnja. Precej takih težav je imel lani ob prihodu v Slovenijo tudi slovaški Hopin. Neuradno smo takrat slišali za grožnje voznikom, prav tako so s sten izginjali njihovi promocijski plakati. Pri Cammeu večjih težav s tekmeci ne pričakujejo.

Med temi tekmeci v Sloveniji še ne bo ameriškega Uberja. Ker poslujejo drugače in voznikov ne zaposlujejo, temveč kot posrednik le ponujajo prevoz (voznik uporablja svoj avto in je zasebni podjetnik), bi se morala za njihov prihod spremeniti slovenska zakonodaja.

"Na Hrvaškem se je Uber razvil. Nismo proti konkurenci, smo za liberalizacijo trga, a da so pogoji za vse enaki. Hrvaški premier in minister za promet sta Uber razglasila za nelegalnega, septembra pričakujemo tudi spremembo zakonodaje. Potem bomo videli, kako bodo poslovali naprej. Še enkrat poudarjam, da konkurenco podpiramo," o Uberju pravi Vresk.  

Slovaški Hopin je imel ob prihodu v Slovenijo precej težav s konkurenco. | Foto: Gregor Pavšič Slovaški Hopin je imel ob prihodu v Slovenijo precej težav s konkurenco. Foto: Gregor Pavšič Odzivi na načrte Cammea v Sloveniji

Hopin Slovenija
"Prihod novega ponudnika taksi storitev v Ljubljani pozdravljamo, saj nova konkurenca dviguje raven storitve. Hopin je v naši prestolnici prisoten eno leto in smo še vedno razmeroma nov ponudnik. V tem obdobju si je našo aplikacijo preneslo več kot 50 tisoč uporabnikov, opravili smo več kot 65 tisoč uspešnih naročil in v sistemu imamo na voljo več kot 50 voznikov. Uporabniki so zelo zadovoljni in radi uporabljajo našo aplikacijo, kar je všeč tudi našim voznikom. Povpraševanja je veliko in zato tudi mi še vedno vabimo nove voznike.”

Uber
"Uber na Hrvaškem posluje v skladu z obstoječo zakonodajo, ki pa je žal zastarela in pomanjkljiva, zaradi česar so razlage različne. Zakon namreč izrecno dovoljuje storitev najema vozila z voznikom, ki jo opravljajo Uberjevi partnerji, pri čemer pa mestom prepušča njeno podrobnejšo ureditev. Tega ni naredilo niti eno mesto na Hrvaškem. Predsednik hrvaške vlade je večkrat že napovedal, da jeseni sprejeta reforma, ki bo liberalizirala trg in omogočila razvoj naprednih storitev, kakršna je tudi Uber. Nihče od ključnih deležnikov nikoli ni omenjal prepovedi Uberja. Nasprotno, hrvaška vlada in z njo vsa politika želi, da bi Hrvaška z naprednimi reformami postala vodilna država v regiji na področju razvoja digitalnih storitev. O vprašanju vstopa na slovenski trg lahko povemo, da nas Ljubljana še vedno zanima, saj želimo biti prisotni v vseh naprednih mestih."

 

 

Ne spreglejte