Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
11. 2. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

2

Natisni članek

chiron Bugatti Zgodbe strojev

Sobota, 11. 2. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

Tako izdelujejo superšportni bugatti chiron za 2,4 milijona evrov #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

2

Bugatti chiron tovarna | Foto Bugatti

Foto: Bugatti

Bugatti chiron velja za enega najbolj ekskluzivnih avtomobilov na svetu, ki bo predvidoma tudi nosilec naziva najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu. Poganja ga šestnajstvaljni motor s 1.500 "konji" in 1.600 njutonmetri navora. Proizvodnja poteka izključno ročno in brez pomoči robotov. Avtomobil stane vsaj 2,4 milijona evrov.

Poudarki:

-    Bugatti trenutno izdeluje 12 superšportnih chironov.
-    Prvi ga bodo vozili v prvem četrtletju 2017, letos jih bodo izdelali 70.
-    Šest mesecev traja od začetka do konca proizvodnje chirona.
-    Vsak avtomobil sestavlja okrog 1.800 delov.
-    Chirona v tovarni Atelier v celoto sestavi 20 ljudi.

Naslednik legendarnega veyrona

Novi bugatti chiron ima odgovorno in težko nalogo. V svetu superšportnih avtomobilov, kjer največ pomenijo vrhunske zmogljivosti in popolna prilagoditev petičnim kupcev, mora naslediti hitrostnega rekorderja veyrona. Bugatti je avtomobil predstavil pred enim letom na avtomobilskem salonu v Ženevi, zdaj pa v svoji tovarni v Molshelmu v Franciji že izdelujejo serijske primerke. Letos nameravajo izdelati prvih 70 chironov.

Proizvodna hala se imenuje Atelier in je velika več kot tisoč kvadratnih metrov. Ponaša se z ovalno obliko, ki simbolizira Bugattijev ovalni logotip.  | Foto: Bugatti Proizvodna hala se imenuje Atelier in je velika več kot tisoč kvadratnih metrov. Ponaša se z ovalno obliko, ki simbolizira Bugattijev ovalni logotip. Foto: Bugatti

Avtomobil v povprečju nastaja devet mesecev, glavna prioriteta je popolna prilagoditev željam naročnika

Vsak kupec opravi potrebne dogovore z Bugattijevim oblikovalcem in skonfigurira svoj avtomobil. Na voljo ima 23 barv zunanjosti, osem različic dodatkov iz karbona, 31 različnih barv usnjenega oblazinjenja, osem barv alkantare, 30 različnih načinov šivanja, 18 preprog, 11 različnih barv varnostih pasov. Kot poudarjajo pri Bugattiju, niti eden med njimi ne bo enak drugemu. Poosebitev je glavna prioriteta superšportnika, ki stane vsaj 2,4 milijona evrov.

Lastniku lahko izdelajo tudi torbico, ki se ujame s chironom, ali pa mu pod spojler vgravirajo njegove začetnice. Možnosti so skoraj neomejene. Šele ko kupec potrdi konfiguracijo, se začne proizvodnja avtomobila. V povprečju od začetka dogovarjanj s kupcem do dokončane proizvodnje mine devet mesecev.

Tehnična izkaznica - Bugatti chiron

Mere: 4.544 mm (dolžina), 2.038 mm (širina), 1.212 mm (višina),2.711 mm (medosna razdalja)
Masa: 1.996 kg
Motor: 8.0-litrski motor W16, sredinsko postavljeni; moč: 1.103 kW (1.500 "konjev"), navor: 1.600 Nm
Menjalnik: 7-stopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik, štirikolesni pogon
Najvišja hitrost: 420 km/h (elektronsko omejena)
Pospešek do 200 km/h: 6,5 sekunde
Pospešek do 300 km/h: 13,6 sekunde
Proizvodnja: 500 modelov
Osnovna cena: 2,4 milijone evrov

Pri Bugattiju trdijo, da tako dovršenega dinamometra nima nihče med avtomobilskimi tekmeci. | Foto: Bugatti Pri Bugattiju trdijo, da tako dovršenega dinamometra nima nihče med avtomobilskimi tekmeci. Foto: Bugatti

V proizvodni hali bi zaman iskali robote

Samo nanosi barv trajajo tri tedne. Vse opravijo ročno in brez pomoči avtomatiziranih strojev in robotov. Karbonski dodatki imajo šest plasti barve, zunanja karoserija pa lahko tudi osem.

Proizvodna hala se imenuje Atelier in je velika več kot tisoč kvadratnih metrov. Ponaša se z ovalno obliko, ki simbolizira Bugattijev ovalni logotip. Odprli so jo leta 2005 in tu so desetletje nastajali veyroni s 16,4-litrskim motorjem. Za proizvodnjo chirona so morali proizvodno halo nekoliko prilagoditi in vanjo umestiti tudi novi dinamometer, ki je namenjen preizkušanju chironovega motorja s 1.500 "konji".

Tla v proizvodnji so prekrita s epoksidnim tlakom, ki je odporen proti mehanskim poškodbam in preprečuje elektrostatično napetost. Poudarek notranjosti je na beli barvi in čistoči, kar je pravo okolje za sestavljanje tako vrhunskih avtomobilov.

V času testiranja je chiron oblečen v zaščitno folijo. Zgolj nameščanje in odstranjevanje traja cel dan. | Foto: Bugatti V času testiranja je chiron oblečen v zaščitno folijo. Zgolj nameščanje in odstranjevanje traja cel dan. Foto: Bugatti

Bugatti chiron tovarna | Foto: Bugatti Foto: Bugatti Sestavljanje vsakega chirona poteka na 12 različnih postajah:

Na prvi postaji pripravijo motor, ki ga izdelujejo v Volkswagnovi tovarni v Salzgitterju. Motor ima 1.500 »konjev«. Dvosklopčni sedemstopenjski menjalnik v chironu mora biti kos tudi 1.600 njutonmetrov navora.

Motor in pogonski sklop namestijo na šasijo. Zahvaljujoč uporabi karbona je masa motorja le 628 kilogramov, zato ni težji od motorja v veyronu. V tovarni sta dve postaji za sestavljanje šasije. Na vsaki to delo en teden opravljajo trije zaposleni.

Okrog motorja začnejo graditi zadnji del avtomobila. Istočasno združijo monokok vozila s sprednjim delom. Namestijo tudi že številne kable in cevi. Med temi so zelo pomembne cevi hladilnega sistema. Chiron ima tri vodne črpalke.

Na chironu je več kot 1.800 vijačnih sklopov. Pravilno silo zategovanja določijo s pomočjo elektronske naprave. Za združitev monokoka in zadnjega dela je zaslužnih 14 vijakov iz titana, vsak tehta le 34 gramov.

Pred predajo avtomobila sledi tudi test pri višjih hitrostih na bližnjem letališču. | Foto: Bugatti Pred predajo avtomobila sledi tudi test pri višjih hitrostih na bližnjem letališču. Foto: Bugatti

Bugatti chiron tovarna | Foto: Bugatti Foto: Bugatti Na avtomobil namestijo štiri kolesa in ga zapeljejo do naslednje postaje. Tam mu dodajo vse ključne tekočine za delovanje vozila. To so olje motorja in menjalnika, zavorne ter hidravlične tekočine … Ko dodajo hladilno tekočino, tudi prvič zaženejo 16-valjni motor in ga preizkusijo na novem dinamometru. Ta je v zaprti sobi, ki ima svoj sistem prezračevanja za nadzor hlajenja vozila in ravni škodljivih izpustov. Tu inženirji preizkusijo hitrosti do 200 kilometrov na uro ter pospeševanje pri polni moči izkoristka vseh 1.500 "konjev". Test lahko traja tudi do tri ure, v tem času pa chiron že prevozi prvih 60 kilometrov.

Avtomobilu nato namestijo vse dodatne zunanje dele, ki jih predhodno pripravijo v posebnem oddelku tovarne. Vsi zunanji deli so izdelani iz karbona.

Sledi test neprepustnosti vode. Chirona prepustijo simulaciji monsunskega deževja, ki traja 30 minut.

Naslednje tri dneve sestavljajo notranjost vozila. Ko je ta proces končan, celoten avtomobil oblečejo v zaščitno folijo. To lahko traja tudi ves dan, enako velja za poznejše odstranjevanje folije. Na vrsti je namreč prva testna vožnja, ki je dolga okrog 200 kilometrov. Iz tovarne se zapeljejo do letališča v Volmarju, kjer ga preizkusijo tudi pri hitrostih okrog 250 kilometrov na uro. Če avtomobil dobi zeleno luč, testna kolesa in zaščito podvozja zamenjajo s pravim. Zamenjajo tudi olje menjalnika, sledi pa le še zadnjih 50 kilometrov testne vožnje.

V zadnji fazi izdelave avtomobila je veliko pozornosti namenjene preverjanju kakovosti izdelave. Šele ko pristojni pri Bugattiju potrdijo skladnost z željami naročnika, tega obvestijo in povabijo na predajo. Mnogo kupcev sicer že predhodno obišče tovarno, pri Bugattiju pa jim omogočajo tudi aktivno sodelovanje pri sestavljanju vozila.
Ne spreglejte