Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
2. 3. 2016,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bugatti Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 2. 3. 2016, 12.54

8 let

Bugatti chiron – je dvotonski hitrostni rekorder res razočaral milijonarje?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bugatti chiron je brez sence dvoma in ne glede na 2,4-milijonsko ceno, ter z njo povezano nedosegljivostjo, največji zvezdnik tokratnega avtomobilskega salona. Toda vseh milijonarjev ni prepričal ...

Enormne zmogljivosti imajo pač svoj neustavljiv šarm.

Že njegov predhodnik je bil tehnični dragulj, ki je v trenutku premiere, leta 2004, avtomobilsko javnost potisnil v šok, od katerega si ni opomogla več let. Tudi chiron jemlje dih. Njegova hitrost je elektronsko omejena na 420 kilometrov na uro, Bugatti pa je v samozavestnem slogu tudi že napovedal podrtje hitrostnega rekorda predhodnika (427,6 kilometra na uro).

Šestnajstvaljni motor je vsa štiri kolesa sposoben med 2000 in 6000 motornimi vrtljaji obremeniti s kar 1.600 njutonmetri največjega navora (bojna patria slovenske vojske jih ima "le" 500 več). Oblikovno se je z nezgrešljivo izstopajočo hrbtenico poklonil najslavnejšemu avtomobilu, ki je kdajkoli nadel značko bugatti – atlanticu 57.

Njegovo prilagodljivo podvozje naj bi bilo razvito na novo, a je verjetno "le" konkretno optimiziran sistem, ki je pomagal že veyronu (chiron naj bi bil še udobnejši), njegove zavorne kolute (spredaj 420 milimetrov, zadaj 400 milimetrov) spredaj grabijo osembatne, zadaj pa šestbatne čeljusti. Glavni gradnik potniške celice so ogljikova vlakna.

Zakaj so s chironom nezadovoljni tudi številni potencialni kupci?

Ampak, je zares najbolj ekskluziven, kot trdi Bugatti? Če bi imeli 2,4 milijona evrov na voljo za avtomobil, bi jih v Ženevi pustili pri Bugattiju? Bojda je prodana že tretjina od omejene serije 500 vozil, kar pomeni, da argument o (številčni) ekskluzivnosti zletel skozi okno, še preden se je dobro prijel.

Pagani, Koenigsegg in podobni svoje mega športnike izdelujejo v mnogo manjših številkah, tehnično pa so s svojim pogosto hibridnim pristopom (ne pozabite na McLarna P1, Ferrarija LaFerrari in porscheja 918 spyder) in aktivno aerodinamiko celo tehnično še bolj drzni.

Iz druge, a skrajno zanesljive roke, govorili smo s prodajalcem vozil Bugatti iz Arabskih emiratov, ki želi ostati neimenovan, pa so s chironom v veliki meri nezadovoljni tudi potencialni kupci, večina lastnikov veyronov. Ko je podoba novinca, vključno z njegovimi sicer impresivnimi tehničnimi podatki namreč obkrožila svet, je bila največkrat uporabljena beseda "facelift".

"Dejstvo je, da so kupci tako dragih vozil izjemno zahtevni in tudi absurdni podatki o moči osemlitrskega motorja ne skrijejo dejstva, da je praktično enak motor poganjal že veyrona," pravi prodajalec, katerega stranke so po desetih letih čakanja (upravičeno in ponovno) pričakovale šok.

Naslednik pač ni tako revolucionaren kot je bil original

Štirje novi in večji turbinski polnilniki, optimizirana elektronska podpora, sicer povsem nov sistem vbrizga goriva z 32 posameznimi injektorji, izpuh iz titana in šest katalizatorjev, kar pet voznih programov, tudi takšen, ki omogoča "driftanje", so zanimivi, ne pa revolucionarni, kot je bil skoraj v celoti izvirnik, ki je pred desetletjem vse kar smo do zdaj vedeli ali pričakovali od serijskih superšportnih avtomobilov postavil na glavo.

Ne spreglejte