Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 2. 2017,
3.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

vlada Škoda Volkswagen Renault državni službeni avtomobili

Petek, 17. 2. 2017, 3.59

6 let, 6 mesecev

Država ima 3.900 službenih vozil, so ta prepogosto parkirana in zato predraga?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Različne državne službe in ministrstva imajo več kot 3.900 službenih vozil. Polovica teh služb s svojimi avtomobili dnevno v povprečju ne opravi več kot 55 kilometrov. So državna vozila zato prepogosto parkirana, preslabo izkoriščena in zato za državo predraga?

Katera vozila imajo slovenske državne službe in koliko kilometrov z njimi povprečno prevozijo? Fotografija je simbolična. | Foto: STA , Katera vozila imajo slovenske državne službe in koliko kilometrov z njimi povprečno prevozijo? Fotografija je simbolična. Foto: STA ,

V uradnem voznem parku slovenskih ministrstev, različnih javnih uprav, uradov in agencij je trenutno več kot 3.900 vozil. Najstarejša med njimi so bila izdelana že leta 1999. Precejšnji delež vozil je starih šele nekaj let ali pa so ta celo nova. V povprečju s temi avtomobili njihovi upravitelji ne naredijo veliko kilometrov.

Lani so na primer med ministrstvi s svojimi avtomobili še največ vozili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer v povprečju 28 tisoč kilometrov na vozilo. Urad za Slovence po svetu jih na vozilo lani nabral 35 tisoč, kar je bilo sploh največ med vsemi državnimi službami.

Napovedujemo: Slovenski ministri bodo kmalu vozili nove tesle

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ima 31 službenih vozil, ki so po njegovih besedah v povprečju stara deset let. Koprivnikar je prvi zaposlenim na ministrstvu vsaj za eno leto namenil udeležbo v sistemu souporabe električnih vozil. | Foto: Bor Slana/STA Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ima 31 službenih vozil, ki so po njegovih besedah v povprečju stara deset let. Koprivnikar je prvi zaposlenim na ministrstvu vsaj za eno leto namenil udeležbo v sistemu souporabe električnih vozil. Foto: Bor Slana/STA Pol državnih služb v povprečju na dan z avtomobilom ne prevozi niti 54 kilometrov

Pred tedni je minister za javno upravo Boris Koprivnikar v Ljubljani poudaril, da želi v prihodnje vlada bolj racionalno upravljati vozni park. Njegovo ministrstvo, ki ima sicer 31 službenih vozil, se bo kot prvo vključilo v slovenski sistem električne souporabe avtomobilov. Za enoletni pilotni projekt udeležbe v souporabi avtomobilov so namenili pet tisoč evrov. Njihovi zaposleni ne bodo imeli posebnih avtomobilov, temveč si bodo te vsaj za eno leto delili s preostalimi državljani. Vozili bodo lahko različne avtomobile, čez dve ali tri leta predvidoma tudi nove tesle 3.

Le tri državne službe so lani v povprečju z avtomobili naredile več kot 30 tisoč kilometrov, pol jih ne doseže niti ravni 20 tisoč kilometrov. To je na primer vsega 54 kilometrov na dan. Tako razdaljo bi zlahka opravljali tudi električni avtomobili, a vseeno imata le dve ministrstvi, finančna uprava in agencija za okolje v svoji floti že električno vozilo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec leta 2015 kupilo limuzinski BMW 520d, ki ga poganja dvolitrski motor s 140 kilovati. Januarja lani je imel prevoženih 38, konec leta pa dobrih 12 tisoč kilometrov. V povprečju je torej ta službeni BMW opravil 32 kilometrov dnevno. Fotografija je simbolična. | Foto: BMW Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec leta 2015 kupilo limuzinski BMW 520d, ki ga poganja dvolitrski motor s 140 kilovati. Januarja lani je imel prevoženih 38, konec leta pa dobrih 12 tisoč kilometrov. V povprečju je torej ta službeni BMW opravil 32 kilometrov dnevno. Fotografija je simbolična. Foto: BMW

Vozni park državne službe | Foto:

Policija je letos že prevzela prvi del novih patruljnih Škodinih avtomobilov octavia RS. | Foto: Gregor Pavšič Policija je letos že prevzela prvi del novih patruljnih Škodinih avtomobilov octavia RS. Foto: Gregor Pavšič

Nova električna tesla 3 čez dve leti ali tri leta tudi za daljše poti slovenskih ministrov? | Foto: Tesla Motors Nova električna tesla 3 čez dve leti ali tri leta tudi za daljše poti slovenskih ministrov? Foto: Tesla Motors Bo slovenski minister za volanom tesle res videti bahavo?

Država torej ni bistveno drugačna od državljanov. Slovenija spada v evropski vrh po številu avtomobilov na prebivalca. V Sloveniji je vseh uradno registriranih že skoraj 1,2 milijona, a kot pravi infrastrukturni minister Peter Gašperšič ta v povprečju več kot 90 odstotkov časa niso izkoriščena. Podobno je tudi drugje po svetu, kjer se trend novih avtomobilov preveša na stran souporabe, ne lastništva. Temu trendu nove avtomobile prilagajajo celo proizvajalci.

Če najem odgovarja njegovim voznim potrebam, je lahko stroškovno za posameznika ali državno službo bolj smotrn od lastništva, kažejo analize vse bolj razširjenih sistemov "car sharinga" v tujini. Da se slovenski minister vozi z državno lastniško teslo, bi bilo lahko bahavo, kadar pa tak avto občasno najame, je strošek razmeroma nizek. Enako velja tudi za navadnega državljana in to je v tujini tudi osnovno izhodišče sistemov souporabe avtomobilov. Tak minister ali državljan v tesli (ali podobnih avtomobilih) namreč ni več bahav, saj je do boljšega avtomobila prišel z manj denarja.

Takratni premier Borut Pahor leta 2010 v Revozu, kjer so takrat začeli izdelovati renaulta wind. Ta avtomobil je Renault pozneje umaknil iz prodaje. | Foto: STA , Takratni premier Borut Pahor leta 2010 v Revozu, kjer so takrat začeli izdelovati renaulta wind. Ta avtomobil je Renault pozneje umaknil iz prodaje. Foto: STA , Zanimivosti iz državnega voznega parka:
  • Ministrstvo za šolstvo ima vozilo BMW 528i iz leta 1999, ki ima prevoženih 335 tisoč kilometrov. Lani so s tem avtomobilom prevozili slabih 20 tisoč kilometrov.
  • Eden izmed 2.625 vozil ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je tudi opel astra s prevoženimi 249 tisoč kilometri.
  • Ministrstvo za gospodarstvo uporablja audija A8, dva BMW-ja serije 5 ima javna uprava, po enega podobnega BMW pa še ministrstvo za zdravje in ministrstvo za šolstvo.
  • Tržni inšpektorat s svojo renault laguno letno naredi 31 tisoč kilometrov, z vsemi preostalimi avtomobili pa letno le od 1.800 do 6.200 kilometrov.
  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lani kupilo BMW 520d, s katerim so prevozili komaj 12 tisoč kilometrov. Isto ministrstvo uporablja tudi audija A6 iz leta 2007, ki ima do zdaj 296 tisoč prevoženih kilometrov.
  • Finančna uprava ima v voznem parku tudi električnega renault zoe, enak avtomobil imata tudi ministrstvo za infrastrukturo in ministrstvo za obrambo. Agencija za okolje vozi električnega renaulta kangoo Z.E.
  • Uprava za javna plačila ima štiri vozila, ki so stara devet oziroma deset let. Z njimi letno naredijo 7.000 kilometrov.
  • Direkcija za infrastrukturo s svojimi 34 vozili v povprečju letno prevozi 5.200 kilometrov.
  • Urad za preprečevanje pranja denarja uporablja škodo octavio iz leta 2003, ki ima šele 65 tisoč prevoženih kilometrov. Povprečno so z njo letno prevozili okrog 4.600 kilometrov.
  • Urad za intelektualno lastnino ima eno leto staro opel insignio 2.0 CDTi, s katero so do zdaj prevozili le 12.600 kilometrov.
  • Ministrstvo za kulturo uporablja dva 12 oziroma 13 let stara renault clia, s katerima letno prevozijo le okrog 4.400 oziroma 6.600 kilometrov. Tudi z audijem A6, ki je star že 16 let, prevozijo zgolj 13 tisoč kilometrov letno.
  • Vrsta 62 vozil ministrstva za notranje zadeve je iz varnostnih razlogov skrita.
  • Elitni avtomobil ministrstva za pravosodje je audi A6 3.0 TDI V6, s katerim so lani prevozili 34 tisoč kilometrov.
  • Generalni sekretariat vlade in kabinet predsednika vlade imata med drugim uporabljata sedem audijev A6 in enega BMW serije 7.
  • Urad vlade za Slovence v zamejstvu in tujini je lani dobil novega audija A6 3.0 TDI quattro, s katerim so v prvem letu prevozili okrog 40 tisoč kilometrov.
  • Uprava za jedrsko varnost odprodaja 16 let starega subaruja forester in 14 let staro toyoto corollo
  • Urad za makroekonomske analize in razvoj ter urad vlade za narodnosti nimata nobenega službenega vozila.
  • Ministrstvo za okolje in prostor ima dve suzuki liani 1,6, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa dva mala fiat seicenta.

Vozni park državne službe | Foto: Najbolj priljubljena avtomobilska znamka v državnem voznem parku je Renault

Daleč največ vozil ima v svojem voznem parku pričakovano ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Pri 62 vozilih natančen tip za javnost ni razkrit. MNZ ima skupno kar 2.605 različnih vozil, med temi največ renaultov (716), volkswagnov (546) in škod (442). Več kot sto avtomobilov imata v svojem voznem parku še finančna uprava in Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ta tri ministrstva oziroma uprave, ki imajo park z več kot 100 vozili, združujejo uradno 3.117 službenih vozil. To pomeni skoraj 80 odstotkov vsega državnega voznega parka. Med temi tremi ministrstvi oziroma upravami ima z naskokom največji delež Renault. Njihovih vozil je kar 1.153, Volkswagnovih 551 in Škodinih 463.

Vir: Urad vlade RS za komuniciranje | Foto: Vir: Urad vlade RS za komuniciranje

Ne spreglejte