Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 2. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

7

Natisni članek

Avant2Go car sharing

Torek, 7. 2. 2017, 13.17

6 let, 6 mesecev

Napovedujemo: slovenski ministri se bodo vozili s teslami

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

7

Zaposleni v slovenski javni upravi se bodo vključili v sistem souporabe vozil, v prihodnje pa jim bodo predvidoma sledili tudi kolegi s preostalih državnih ministrstev. Avtomobil bo lahko za potrebe mobilnosti najel tudi vsak minister, na voljo pa mu bodo vsa tista vozila kot tudi preostalim uporabnikom. Med temi bo tudi nova tesla 3.

V sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go bodo v Sloveniji zapeljale tudi nove tesle 3. Tudi te bodo na voljo uporabnikom, med katerimi bodo predvidoma tudi državna ministrstva in javna uprava. Sistem souporabe vozil sicer vključuje tudi bistveno manjše avtomobile, kot je na primer električni dvosedežni smart. | Foto: Tesla Motors V sistem souporabe električnih avtomobilov Avant2Go bodo v Sloveniji zapeljale tudi nove tesle 3. Tudi te bodo na voljo uporabnikom, med katerimi bodo predvidoma tudi državna ministrstva in javna uprava. Sistem souporabe vozil sicer vključuje tudi bistveno manjše avtomobile, kot je na primer električni dvosedežni smart. Foto: Tesla Motors

Ne spreglejte: Najem avtomobila v Ljubljani že cenejši od taksija


Najem, odklepanje, zaklepanje in plačilo za storitev prek pametnega telefona.  | Foto: Gregor Pavšič Najem, odklepanje, zaklepanje in plačilo za storitev prek pametnega telefona. Foto: Gregor Pavšič Ministrstvo za javno upravo je danes začelo enoletni pilotni projekt, s katerim bodo svojim zaposlenim omogočili najem avtomobilov iz ljubljanskega sistema souporabe vozil (car sharing) Avant2Go. Po besedah ministra Borisa Koprivnikarja želijo v tem letu spoznati prakso takih najemov in pozitivne učinke za stroškovno plat njegovega ministrstva.

Javna uprava ima 30 avtomobilov, ki so v povprečju stari deset let

"Začenjamo enoletni projekt, v katerem si želimo pridobiti veliko informacij. Strošek na posamezno ministrstvo je pet tisoč evrov. V naši obstoječi floti imamo 30 vozil, ki so v povprečju stara deset let. Vprašali smo se, ali kupimo nova ali se vključimo v sistem delitve. Trenutno nas zgolj vzdrževanje vsakega avtomobila mesečno stane okrog 400 evrov," je povedal Koprivnikar, ki je tako nakazal tudi možnost nadaljnje širitve najema na preostala vladna ministrstva.

Zaposleni v javni upravi in na ministrstvih bi avtomobile najemali tako kot vsak drugi uporabnik. Torej prek aplikacije na pametnem telefonu, s katero avtomobil najamemo, ga odklenemo, po storitvi zaklenemo, končamo najem in opravimo negotovinsko plačilo. Na voljo jim bodo vsa redna vozila iz sistema. Teh je danes okrog 60, pobudniki sistema pa napovedujejo njegovo širitev tako na področju vozil kot tudi z vidika mest, kjer bo storitev na voljo. Danes sta med temi Ljubljana in Murska Sobota.

Podpis pogodbe med ministroma Koprivnikarjem in Gašperšičem ter Matejem Čerom, ki je vodja projekta Avant2Go. | Foto: Gregor Pavšič Podpis pogodbe med ministroma Koprivnikarjem in Gašperšičem ter Matejem Čerom, ki je vodja projekta Avant2Go. Foto: Gregor Pavšič

V Ljubljani je danes mogoče najeti smarta, renaulta zoeja in BMW i3, v Murski Soboti tudi nissana leafa. Predvidoma še letos bo iz obračuna umaknjen znesek minimalnega najema. | Foto: Gregor Pavšič V Ljubljani je danes mogoče najeti smarta, renaulta zoeja in BMW i3, v Murski Soboti tudi nissana leafa. Predvidoma še letos bo iz obračuna umaknjen znesek minimalnega najema. Foto: Gregor Pavšič V ljubljanski sistem "car sharing" prihaja tesla 3, najeli jo bodo lahko tudi ministri

Danes lahko uporabniki najamejo električnega smarta, renaulta zoeja ali BMW i3, v Murski Soboti pa tudi nissana leafa. Čez dve leti ali tri leta bodo v sistem vključili (med drugimi) tudi novo teslo 3. Ta bo tako kot preostalim uporabnikom za najem na voljo tudi ministrom in vsem zaposlenim v javni upravi oziroma na ministrstvih. Strošek najema se bo med avtomobili seveda razlikoval, saj je taka praksa tudi že danes, vezan pa bo na dolžino najema in število prevoženih kilometrov.

Kot sta danes povedala tako Koprivnikar kot tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič, oba podpirata ekonomijo delitve, zato lahko pričakujemo uporabo sistema souporabe vozil tudi po končanem enoletnem pilotnem projektu.

Kot se je pošalil Koprivnikar, obstoječi električni avtomobili danes še ne pokrivajo vseh potreb ministrov. Kdaj je po njegovih besedah treba hitro skočiti precej daleč. Tako oviro bodo v prihodnje med prvimi odpravljale omenjene tesle, ki bodo imele od 300 do 400 kilometrov dosega. Podoben doseg na primer že danes napoveduje nova opel ampera-e (v Sloveniji še ni na voljo), okrog 300 kilometrov daleč je mogoče z enim polnjenjem peljati novi renault zoe.

Zmanjšati strošek mobilnosti ali povečati svojo plačo?

"Ekonomija delitve je nedvomno prihodnost. Danes je veliko lažje zmanjšati strošek mobilnosti kot povečati povprečno plačo. Strošek mobilnosti za voznika lahko pomeni tudi okrog 500 evrov na mesec, pri souporabi pa je avtomobil bistveno bolje izkoriščen in zato so tudi stroški manjši," je poudaril Matej Čer, vodja projekta Avant2go.

Po njegovih besedah se bo v prihodnjih desetih letih število registriranih avtomobilov v Sloveniji bistveno zmanjšalo. Danes je v Sloveniji sicer registriranih od 1,1 do 1,2 milijona osebnih avtomobilov.

Ne spreglejte