Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
21. 9. 2023,
22.34

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

Peugeot Avant2Go

Četrtek, 21. 9. 2023, 22.34

7 mesecev, 1 teden

Avant2Go – novost v Ljubljani tudi električni dostavniki

Ste kupili pralni stroj ali pohištvo? Ljubljana ima nov način prevoza.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
Avant2Go kombi | Foto Avant2Go

Foto: Avant2Go

Poleg avtomobilov v sistemu Avant2Go je mogoče v Ljubljani prek telefona najeti tudi električne kombije, kar bo zanimiva rešitev za tiste, ki kupijo večje predmete. Najbolj očitno je kajpak pohištvo.

Ljubljanski BTC City je odprl še eno lokacijo za souporabo električnih vozil Avant2Go, ki pa se vendarle bistveno razlikuje od drugih do zdaj znanih rešitev tega najbolj razširjenega slovenskega sistema souporabe vozil. Avant2Go je do zdaj v najeme ponujal avtomobile, novost pa so zdaj še električni dostavniki. Kdor doma nima večjega vozila, prav tako pa ne pozna niti soseda ali prijatelja s kombijem, bo tako lažje poskrbel za prevoz večjih predmetov.

Najočitnejšo pomoč lahko dostavniki ponudijo pri prevozu pohištva. Pri tem kajpak ni zanemarljivo opozorilo, da so dostavniki srednje velikosti in da čisto vsak kos pohištva vanje tudi ne sodi.

Če si je bilo treba do zdaj izposoditi kombi pri znancih (ugodno, hitro in poceni) ali pa pri klasičnih ponudnikih oddaje dizelskih kombijev (precej dražje kot prijateljev kombi), bo najem dostavnika prek telefonske aplikacije nedvomno enostavnejša rešitev.

Avant2Go kombi | Foto: Avant2Go Foto: Avant2Go

Od osem do največ 59 evrov

Nekaj primerov najema takega dostavnika: 40 kilometrov, na primer iz Ljubljane do enega izmed predmestij (na primer Vrhnika), bi v treh urah podnevi stalo 34 evrov. Če bi nakupovali po 19. uri, bi vozilo najeli že po "nočni" tarifi in znesek za triurno vožnjo bi bil 19,6 evra. Če bi v Ljubljani nakupoval nekdo z Obale, bi nato že plačal najvišjo ceno najema vozila za ves dan, ki v primeru dostavnika znaša 59 evrov. Pri tako dolgi vožnji bo morda že treba dodati še kak evro za krajše polnjenje na poti.

Po besedah Gašperja Žvana, direktorja podjetja Avant Car, ima sistem Avant2Go danes že več kot 40 tisoč uporabnikov, tem pa je na 180 lokacijah po Sloveniji na voljo 500 vozil.

Opel vivaro e | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Peugeotov e-expert je nastal na modularni platformi EMP2. Poganja ga stokilovatni elektromotor, ki zagotavlja 260 njutonmetrov navora. Baterija ima uporabno kapaciteto 68 kilovatnih ur, kar zadošča za doseg okrog 250 kilometrov. Uradni doseg po WLTP je do 330 kilometrov.

Lani poleti smo okrog Ljubljane testirali podoben Oplov električni dostavnik in ga tudi dobro naložili. Doseg je takrat prav tako znašal od dobrih 200 do 250 kilometrov večinoma avtocestne in v manjši meri tudi mestne vožnje. Čeprav se zdi doseg majhen, se kilometri na relativno kratkih primestnih razdaljah vendarle nabirajo počasi.

Ker so dostavniki za razliko od avtomobilov neposredno namenjeni prevozu tovora in ne le osebni (mikro)mobilnosti, minimalna cena najema znaša osem evrov. Pri avtomobilih, konkretno smartu fortwo, je ta znesek 4,5 evra.

Za omenjenih osem evrov, kolikor je treba ob najemu torej plačati v vsakem primeru, dobimo deset kilometrov vožnje v 40 minutah. Znesek 17 evrov prinaša 90 minut vožnje in 20 kilometrov v dnevni tarifi, po 19. uri bi omenjeni znesek zadoščal za 30 kilometrov in približno tri ure najema.

 

Ne spreglejte