Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
16. 2. 2024,
15.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Peugeot 208 Peugeot

Petek, 16. 2. 2024, 15.11

2 meseca, 1 teden

Novo v Sloveniji: peugeot 208

Tako drzno zastonjsko barvo v Sloveniji nudi le redkokdo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Peugeot 208 | Prenovljeni peugeot 208. Najbolj vpadljiv del prenove je kar nova barva. | Foto Gregor Pavšič

Prenovljeni peugeot 208. Najbolj vpadljiv del prenove je kar nova barva.

Foto: Gregor Pavšič

Peugeot je v Slovenijo pripeljal prenovljeni model 208, s katerim bodo kljubovali padcu pomena segmenta majhnih avtomobilov. Ta v Sloveniji od leta 2010 na letni ravni izgubi po dve odstotni točki. Trgovci želijo letos v Slovenijo pripeljati 750 dvestoosmic, kvečjemu deset odstotkov bo električnih. Ta je z upoštevanjem subvencije od primerljivega bencinskega dražja za štiri tisočake. Najbolj vpadljiv del prenove avtomobila je prav gotovo ena izmed njegovih serijskih barv.

Od leta 2010 je razred majhnih avtomobilov v Sloveniji strmo padel. Pred epidemijo covid-19 je znašal delež tega segmenta na slovenskem avtomobilskem trgu še 20 odstotkov, nato pa je vsako leto padel za dve odstotni točki. Lani se je ustavil pri 13 odstotkih trga. Peugeot je imel lani v tem segmentu, ki ga bo letos nagovarjal s prenovljenim 208, skupno 9,7-odstotni tržni delež.

Pri višjih paketih opreme tudi luči LED na zadku. | Foto: Gregor Pavšič Pri višjih paketih opreme tudi luči LED na zadku. Foto: Gregor Pavšič Za strupeno zeleno barvo ni doplačila

V Sloveniji so od leta 2012 prodali nekaj več kot osem tisoč modelov. Letos do konca leta imajo trgovci okvirni cilj prodati okrog 750 vozil. Delež električnih različic dvestoosmice bo znašal kvečjemu od pet do deset odstotkov. Lani je k prodaji električnih e-208 pomagal tudi posel s sistemom souporabe avtomobilov Avant2Go.  

Pri prenovi dvestoosmice, ki jo je nekoč zrisal zdaj že nekdanji Peugeotov oblikovalski guru Vidal (kmalu zatem je prestopil k Renaultu), bo najbolj opazna drzno strupena rumeno-zelenskasta barva. Že do zdaj je bila ena izmed osnovnih barv, za katero ni bilo treba doplačati, rumena. Ta barva je zdaj še veliko bolj vpadljiva.

Ponudbo motorjev je popestril blagi hibrid, ki prihaja skupaj s samodejnim - zdaj dvosklopčnim - menjalnikom. | Foto: Gregor Pavšič Ponudbo motorjev je popestril blagi hibrid, ki prihaja skupaj s samodejnim - zdaj dvosklopčnim - menjalnikom. Foto: Gregor Pavšič

Poudarki prenove peugeota 208 so

  • nov logotip na nosu avtomobila,
  • visokoločljivostna kamera spredaj in zadaj,
  • serijsko opremljen z žarometi LED,
  • prtljažnik meri 309 litrov,
  • nova rumena barva se imenuje aguenda,
  • nova je tudi temno siva barva selenium,
  • kolesa 16 ali 17-palčna,
  • v notranjosti nov desetpalčni sredinski zaslon,
  • prenovili so uporabniški vmesnik,
  • električni motor ima dodatnih 15 kilovatov (kW) moči in štiri kilovatne ure (kWh) večjo kapaciteto,
  • osnovni motor je 75-kilovatni bencinski,
  • novost je blagi hibrid s sistemsko močjo 100 kW,
  • povezljive storitve (tri leta brezplačno).

Za solidno opremljene okrog 20 tisočakov

Najcenejši peugeot 208 bo stal od 16 tisoč evrov naprej, pri srednjem paketu opreme pa se bodo cene že gibale okrog 20 tisočakov. Motorna različica z blago hibridnim pogonom in pripadajočim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom je od osnovne pri enaki opremi dražja za 3.150 evrov.

Cene za električnega e-208 se bodo začele pri slabih 31 tisoč evrih. Ta cena velja za odhajajočo različico s šibkejšim elektromotorjem (15 kW) in nekoliko manjšo baterijo (4 kWh). Razlika med obema znaša 2.100 evrov.  

Primerljivo opremljen bencinski je za približno od deset do enajst tisoč evrov cenejši od električnega, pri večini teh pa bo mogoče koristiti višjo subvencijo 6.500 evrov. V tem primeru je nato razlika med bencinskim in električnim še približno štiri tisočake. Kljub temu so, kot že rečeno, ambicije trgovcev pri prodaji električnega 208 zelo nizke. Omenjenih od pet do deset odstotkov pomeni kvečjemu okrog 70 električnih dvestoosmic.

Notranjost brez večjih sprememb, sredinski zaslon pa je zdaj desetpalčen. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost brez večjih sprememb, sredinski zaslon pa je zdaj desetpalčen. Foto: Gregor Pavšič

Blagi hibrid naj bi v povprečju porabo goriva zmanjšal za liter na prevoženih sto kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Blagi hibrid naj bi v povprečju porabo goriva zmanjšal za liter na prevoženih sto kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte