Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
14. 12. 2016,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

električni avtomobili električna vozila Opel

Sreda, 14. 12. 2016, 17.59

6 let, 7 mesecev

Opel bo novo električno zgodbo najprej začel na Norveškem

Kdaj bo električni opel s 380 kilometri dosega prišel v Slovenijo?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Opel ampera-e | Foto Opel

Foto: Opel

Opel svojo novo električno zgodbo s skoraj 400-kilometrskim dometom ampero-e začenja na Norveškem, saj v Rüsselsheimu to državo ocenjujejo kot tisto, ki ima najzrelejši trg električnih vozil v Evropi. Potem bo ta novi električni avtomobil zapeljal še v Nemčijo, na Nizozemsko, v Francijo in Švico. V Sloveniji bomo na ampero-e kljub prepričljivi državni subvenciji za električna vozila verjetno čakali še kar nekaj časa.

Po norveških cestah se vozi že skoraj 100 tisoč električnih avtomobilov

Norveška je daleč najbolj razvit trg na področju električnih vozil v Evropi.  Na norveških cestah se zdaj vozi že blizu 100 tisoč električnih vozil. | Foto: Opel Norveška je daleč najbolj razvit trg na področju električnih vozil v Evropi. Na norveških cestah se zdaj vozi že blizu 100 tisoč električnih vozil. Foto: Opel Prodajni strategi v Rüsselsheimu se zavedajo, da je Oplova električna zgodba precej draga in hkrati zelo pomembna. Spomnimo, da je prvi mož Opla dr. Karl-Thomas Neumann v intervjuju za Siol.net poudaril, pravzaprav obljubil, da nova ampera-e ne bo namenjena le električno najbolj perspektivnim trgom.

"Predstavili jo bomo v več državah, ne le v tistih, ki obljubljajo dobre prodajne rezultate," je odgovoril na naše vprašanje o tem, ali bodo novega električnega opla vozili le Danci in Norvežani.

Jasno je, zakaj so za prvo izbiro za začetek prodaje električnega modela, ki je razvit pod okriljem General Motorsa, pri Oplu izbrali Norveško.

Poleg skoraj 400-kilometrskega dosega bo na primer v pol ure polnjenja na javnih hitrih polnilnih postajah s 50 kW moči (enosmerni tok) zadoščalo za približno 150 kilometrov vožnje. Slovenski avtocestni križ je na primer pokrit s tovrstnimi polnilnicami. Na običajnih polnilnicah pa ampera-e zaradi manj zmogljivega notranjega polnilca ne omogoča tako prepričljivega polnjenja kot na primer novi renault zoe. Ta na mestnih 22-kilovatnih polnilnicah (izmenični tok AC) izkoristi vso njihovo moč, medtem ko velika večina tekmecev izkoristi kvečjemu tretjino. | Foto: Opel Poleg skoraj 400-kilometrskega dosega bo na primer v pol ure polnjenja na javnih hitrih polnilnih postajah s 50 kW moči (enosmerni tok) zadoščalo za približno 150 kilometrov vožnje. Slovenski avtocestni križ je na primer pokrit s tovrstnimi polnilnicami. Na običajnih polnilnicah pa ampera-e zaradi manj zmogljivega notranjega polnilca ne omogoča tako prepričljivega polnjenja kot na primer novi renault zoe. Ta na mestnih 22-kilovatnih polnilnicah (izmenični tok AC) izkoristi vso njihovo moč, medtem ko velika večina tekmecev izkoristi kvečjemu tretjino. Foto: Opel Norveška je daleč najbolj razvit trg na področju električnih vozil v Evropi. Na norveških cestah zdaj vozi že blizu 100 tisoč električnih vozil. Hkrati pa zeleno mobilnost v tej državi s številnimi finančnimi in praktičnimi ukrepi – brez prometnega davka pri nakupu EV, oprostitev davka na dodano vrednost pri nakupu in lizingu, nizke letne dajatve za uporabo cest, brezplačna uporaba trajektov in avtocest, za katere sicer velja plačilo cestnine, brezplačno parkiranje v mestih, dovoljena vožnja po pasovih za avtobuse in za 50 odstotkov nižji davek za službena vozila – spodbujajo oblasti.

Delež električnih vozil pri prodaji novih vozil je na Norveškem zaradi celovitega pristopa najvišji na svetu že več let zapored in je leta 2015 dosegel 22 odstotkov, v nekaterih delih države pa je že presegel 30 odstotkov.

Ampera-e je Oplov nov električni avtomobil, ki naj bi v teoriji (v skladu s preizkusnim ciklom NEDC)  z enim polnjenjem baterije zmogel premagati več kot 500 kilometrov. Realni doseg v odprtem prometu pa je okoli 380 kilometrov, kar je še vedno zelo dober rezultat, ki bo prepričal marsikaterega voznika. Datuma začetka prodaje za Slovenijo uvoznik še nima.  | Foto: Opel Ampera-e je Oplov nov električni avtomobil, ki naj bi v teoriji (v skladu s preizkusnim ciklom NEDC) z enim polnjenjem baterije zmogel premagati več kot 500 kilometrov. Realni doseg v odprtem prometu pa je okoli 380 kilometrov, kar je še vedno zelo dober rezultat, ki bo prepričal marsikaterega voznika. Datuma začetka prodaje za Slovenijo uvoznik še nima. Foto: Opel

Bo ampera-e Oplu prinesla zaslužek?

Dr. Karl-Thomas Neumann je bil v intervjuju za Siol.net pri tem vprašanju zelo jasen:

"Električna prihodnost je draga, ampak obenem ne moremo ignorirati dejstva, da želi družba pomik proti trajnostni mobilnosti brez škodljivih izpustov. Zato moramo najti način, da to dosežemo, in ne smemo tarnati, da je to pretežko ali predrago. Bomo z ampero-e zaslužili? Odgovor je: ne. Ampak po drugi plati dobro predstavi naše znanje, našo tehnologijo, obenem pa se s takšnim avtomobilom ogromno naučimo. V tem trenutku lahko z našim dobaviteljem baterij, podjetjem LG, naredimo boljše baterije kot kdorkoli drug in zato lahko zagotovimo avtomobil s takšnim dosegom in dostopno ceno."

Opel ampera-e bo je kot velikoserijski električni avtomobil prvi, ki bo lahko prevzel vlogo družinskega avtomobila po prostoru in dosegu.  | Foto: Opel Opel ampera-e bo je kot velikoserijski električni avtomobil prvi, ki bo lahko prevzel vlogo družinskega avtomobila po prostoru in dosegu. Foto: Opel

Veliko bo odvisno od hitrosti proizvodnje …

Baterija v amperi-e ima zmogljivost 60 kilovatnih ur. | Foto: Opel Baterija v amperi-e ima zmogljivost 60 kilovatnih ur. Foto: Opel Pri Oplu poudarjajo, da bo hitrost prihoda ampere-e na evropske ceste precej odvisna od proizvodnje, ki se bo povečevala postopoma, počasneje kot pri običajnih modelih. V prvih mesecih začetka proizvodnje bo na voljo le omejeno število teh vozil. Na evropske trge bodo ampere-e prihajale postopoma, načrt prodora na ceste pa se osredotoča predvsem na države z vzpostavljeno infrastrukturo EV in največjimi ambicijami, da na svojih cestah zagotovijo čim več vozil z električnim pogonom. Norveški bodo tako najprej sledile Nemčija, Nizozemska, Francija in Švica. Večina drugih evropskih držav bo sledila proti koncu leta 2017 ali v letu 2018, ko se bo povečal obseg proizvodnje.

Opel ampera-e | Foto: Opel Foto: Opel  Če malce ugibamo, bomo v Sloveniji ampero-e videli šele leta 2018.

Ob tem pa je treba omeniti, da je prejšnja ampera leta 2012 k nam prišla veliko hitreje, morda tudi prehitro. Dvanajst so jih prodali v Sloveniji. Ampak danes bi bila ampera-e zaradi razvoja infrastrukture, subvencij in spreminjajoče se miselnosti najverjetneje že v tem trenutku veliko bolj zanimiva kot pred štirimi leti. Dejstvo pa je, da nove ampere-e in stare ampere po tehnologiji ni mogoče primerjati.


Oplova obljuba: z enim polnjenjem ampere-e iz Murske Sobote v Koper


Na Norveškem se bodo cene ampere-e začele pri 299.900 kronah oziroma 33.500 evrih. Po analizi spletnega medija Automotive News Europe bo tako Opel na Norveškem za svoj električni avtomobil zahteval več kot BMW za i3 in Nissan za leafa. Res je, da bodo cene na posameznih trgih precej različne in odvisne od dajatev ter spodbud, ampak Opel vseskozi zagovarja cenovno politiko po načelu dostopnosti tehnike za kar najširši krog uporabnikov. Bo to torej veljalo tudi za ampero-e? | Foto: Opel Na Norveškem se bodo cene ampere-e začele pri 299.900 kronah oziroma 33.500 evrih. Po analizi spletnega medija Automotive News Europe bo tako Opel na Norveškem za svoj električni avtomobil zahteval več kot BMW za i3 in Nissan za leafa. Res je, da bodo cene na posameznih trgih precej različne in odvisne od dajatev ter spodbud, ampak Opel vseskozi zagovarja cenovno politiko po načelu dostopnosti tehnike za kar najširši krog uporabnikov. Bo to torej veljalo tudi za ampero-e? Foto: Opel

Se spomnite futuristične ampere izpred štirih let? Prvič smo pokimali uporabnosti zelenega pogona in uživali v tišini ...

Chevrolet bolt in ampera-e prihajata z istih proizvodnih trakov …

Z vidika dosega in karoserijske zasnove je ampera-e ta trenutek prvi električni avtomobil, ki bi brez težav v vlogi prvega avtomobila lahko izpolnjeval večino sodobnih mobilnostnih zahtev družine. | Foto: Opel Z vidika dosega in karoserijske zasnove je ampera-e ta trenutek prvi električni avtomobil, ki bi brez težav v vlogi prvega avtomobila lahko izpolnjeval večino sodobnih mobilnostnih zahtev družine. Foto: Opel Tako kot pred štirimi leti ima tudi nova ampera-e svojega ameriškega brata, s katerim si delita tudi proizvodnje linije. Tudi zaradi tega dejstva Peter Christian Küspert, podpredsednik skupine Opel za prodajo in poprodajo, opozarja na postopno uvajanje tega električnega opla na evropske ceste:

"Že od vsega začetka smo vedeli, da bo zaradi počasnejšega uvajanja proizvodnje v obratu Orion v Michiganu v ZDA ponudba ampere-e omejena. Zaradi tega smo se odločili za postopni začetek prodaje na različnih trgih, prednost pa bodo imele države, kjer je že na voljo določena stopnja infrastrukture za EV ali so trdno odločene, da bodo vodilne na tem področju. Smo pa seveda prilagodljivi in lahko hitro dodamo še kakšno državo ali spremenimo vrstni red, če bo na primer zaradi spremembe politike olajšav za električna vozila kakšna država postala še bolj privlačna. Naš cilj je do leta 2018 zagotoviti primerno zmogljivost, s katero bi lahko ponudili dovolj vozil v večini evropskih držav. Po našem trenutnem načrtu bodo ampero-e na vseh trgih prodajali izbrani e-zastopniki iz omrežja Oplovih trgovcev, izjema je le Norveška, kjer je ampera-e, ki bo kmalu Oplova prodajna uspešnica na tem trgu, na prodaj pri vseh trgovcih Oplove mreže."

Pred letošnjim salonom v Parizu, kjer je bila ampera-e osrednja zvezda Oplovega razstavišča, smo o njeni slovenski prihodnosti govorili tudi z Borutom Gazvodo, direktorjem uvoznika znamke Opel v Sloveniji: "Za zdaj še težko ocenjujemo njen potencial. Dejstvo je, da se bo delež električnih vozil v prihodnje povečeval. Vseeno menim, da bo preteklo še nekaj časa, da bodo kupci te avtomobile sprejeli in da bo predvsem polnilna infrastruktura dovolj razširjena." Slovenski uvoznik še vedno nima podatkov, kdaj bo ampera-e prišla v Slovenijo in kakšen bo njen preboj na trg. | Foto: Opel Pred letošnjim salonom v Parizu, kjer je bila ampera-e osrednja zvezda Oplovega razstavišča, smo o njeni slovenski prihodnosti govorili tudi z Borutom Gazvodo, direktorjem uvoznika znamke Opel v Sloveniji: "Za zdaj še težko ocenjujemo njen potencial. Dejstvo je, da se bo delež električnih vozil v prihodnje povečeval. Vseeno menim, da bo preteklo še nekaj časa, da bodo kupci te avtomobile sprejeli in da bo predvsem polnilna infrastruktura dovolj razširjena." Slovenski uvoznik še vedno nima podatkov, kdaj bo ampera-e prišla v Slovenijo in kakšen bo njen preboj na trg. Foto: Opel

Ne spreglejte