SiolNET. Avtomoto Zgodbe
2,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
52. mednarodni letalski salon v Parizu

Pariški letalski spektakel: Airbus in Boeing nimata prave konkurence #video

2,98

termometer

52. mednarodni letaski slaon v Parizu
Foto: Reuters

Letališče Le Bourget blizu Pariza gosti 52. mednarodni letalski salon. Gre za največji tovrstni letalski spektakel na svetu, kjer so na ogled postavljena najnovejša civilna in vojaška letala ter helikopterji. Med jeklenimi pticami se je sprehodil tudi novi francoski predsednik Emmanuel Macron in si od blizu ogledal prestižno bitko milijardnih poslov domačega Airbusa in ameriškega Boeinga.

Razstava letalskih milijard, hit ozkotrupna letala za kratke in srednje dolge proge

52. mednarodni letaski slaon v Parizu Foto: Reuters Predstavniki letalske industrije so se zbrali v Parizu, kjer poteka največji letalski salon na svetu. V civilnem letalstvu so tokrat najbolj vroča ozkotrupna letala za kratke in srednje dolge proge. Znova bo v ospredju tekma Airbusa in Boeinga, a duopol ima nekaj izzivalcev, predvsem iz Rusije in Kitajske.

Boeing med drugim predstavlja model 737 Max 9, konkurenčno orožje proti Airbusu v segmentu stiskanja sedežev na krovu. Airbusov največji član flote na srednje dolge linije, povsem novi A321neo, ima lahko v povsem ekonomski različici 236 sedežev.

Letošnji letalski salon v Parizu bo odprt do nedelje 25. junija, po pričakovanjih organizatorjev pa bo pritegnil 150 tisoč strokovnjakov letalstva iz 2.370 podjetij. Letošnji letalski salon v Parizu bo odprt do nedelje 25. junija, po pričakovanjih organizatorjev pa bo pritegnil 150 tisoč strokovnjakov letalstva iz 2.370 podjetij. Foto: Reuters

Boeing: trg bo zahteval blizu 30 tisoč novih ozkotrupnih letal

Boeing model 737 Max 10 Boeing model 737 Max 10 Foto: Reuters Iz Boeinga prihaja tudi model 737 Max 10, ki bo ujel zmogljivosti, medtem ko je lažji in cenejši, so pojasnili v tem proizvajalcu letal, kjer so končali testiranje letala in so pripravljeni sprejemati naročila.

"To letalo daje možnost letalskim družbam za povečanje zmogljivosti in najnižje stroške na sedež za ozkotrupno letalo," je pojasnil Randy Tinseth iz Boeinga in dodal: "Preprosto, 737 Max 10X bo najbolj dobičkonosno ozkotrupno letalo, kar ga je letalska industrija kdaj videla."

Video: Boeing 737 MAX 9 in 787-10 Dreamliner

Nove in drznejše napovedi letalskih poslov

Proizvodnja letala boeing 787 v Boeingovi tovarni Everett v ameriški zvezni državi Washington. Proizvodnja letala boeing 787 v Boeingovi tovarni Everett v ameriški zvezni državi Washington. Foto: Reuters Boeing je napoved o veliki rasti trga objavil prav v Parizu, tokratna pa je glede na lansko izboljšana za 3,6 odstotka.

Kot je dejal predstavnik Boeinga Randy Tinseth, letalski potniški promet letos beleži zelo močne rezultate, ob tem pa v podjetju pričakujejo, da se bo v prihodnjih dveh desetletjih povečeval za 4,7 odstotka letno. "Na trgu se zlasti kaže potreba po ozkotrupnih letalih, saj vse več ljudi potuje po zraku," je dodal Tinseth.

Največjo rast dobave v Boeingu tako pričakujejo v segmentu ozkotrupnih letalih, ocenjujejo, da bo potrebnih 29.530 novih. Rast bodo spodbujali predvsem nizkocenovni ponudniki in razvijajoči se trgi.

Trumpu se zdi novo predsedniško letalo predrago: Prekličite naročilo!

Ameriški letalski velikan Boeing je izboljšal napoved razmer v letalski industriji v prihodnjih 20 letih. V tem obdobju napoveduje globalno dobavo 41.030 letal, vrednih okoli 6.100 milijard dolarjev (5.480 milijard evrov). Ameriški letalski velikan Boeing je izboljšal napoved razmer v letalski industriji v prihodnjih 20 letih. V tem obdobju napoveduje globalno dobavo 41.030 letal, vrednih okoli 6.100 milijard dolarjev (5.480 milijard evrov). Foto: Reuters

Po napovedi Boeinga naj bi potrebovali 9.130 52. mednarodni letaski slaon v Parizu Foto: Reuters širokotrupnih letal, v podjetju pa v začetku prihodnjega desetletja pričakujejo val morebitnih zamenjav starih letal.

Glede na to, da se vse več letalskih ponudnikov obrača k manjšim in srednje velikim širokotrupnim letalom, kot sta modela 787 in 777x, se bo potreba po širokotrupnih letalih pokazala zlasti v tovornem prometu. Boeing pričakuje, da jih bodo v prihodnjih dveh letih dobavili 920.

Airbus medtem na salonu predstavlja nov model letala za dolge proge A350-1000, Boeing svojega 787-10 dreamlinerja, ukrajinski Antonov pa letalo 132 D.

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je sedel v kabino večnamenskega vojaškega transporterja, turbopropelerskega airbusa A400M. Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je sedel v kabino večnamenskega vojaškega transporterja, turbopropelerskega airbusa A400M. Foto: Reuters

Video: Nebo nad Parizom paral zvok ameriškega superlovca Lockheed Martin F-35 Lightning II

Povpraševanje po velikih letalih se bo podvojilo

Airbus A350 Airbus A350 Foto: Reuters Medtem ko se bodo naročila v civilnem letalstvu verjetno gibala pod 130 milijardami dolarjev oziroma okoli dobrih 116 milijard evrov, kolikor je bilo poslov na pariškem sejmu sklenjenih nazadnje, pa je industrija še vedno optimistična o vzdržni dolgoročni rasti.

Airbus je v začetku meseca ocenil, da se bo povpraševanje po velikih potniških letalih v prihodnjih 20 letih več kot podvojilo predvsem na račun azijskih trgov. Po ocenah naj bi v prihodnjih dveh desetletjih potrebovali 35 tisoč novih letal, vrednih 5.300 milijard dolarjev (4.661 milijard evrov).

Kateri od obeh največjih letalskih proizvjalcev potniških letal po vašem mnenju izdeluje boljša, udobnejša in varnejša letala?

  • Airbus 82,52%
  • Boeing 17,48%

Prihajajo električna letala

Eviation Aircraft - električno letalo Foto: Eviation Aircraft

Med vroče teme pariškega letalskega salona seveda sodi tudi prihodnost letalstva z manjšim ogljčnim odtisom in večjo energijsko učinkovitostjo na prepeljanega potnika. Proizvajalec letal Eviation Aircraft, član konzorcija sodobne mobilnosti na zahtevo pod okriljem ameriške vesoljske agencija NASA, je v Parizu razkril konceptno električno letalo z doletom preko 600 milj oziroma 965 kilometrov. Serijski izdelek naj bi bil zmožen poleg dveh članov posadke poleteti z 6 do 9 potniki na krovu. Pri električnih letalih so seveda ključne baterije, teža in njihova energijska gostota. Ekipa Elona Muska, ki se ukvraja tudi z elektrifikacijo letenja, je izračunala, da bi tako letalo z okoli 1000 kilometri dosega moral imeti baterije z energijsko gostoto 400 vatnih ur na kilogram. Baterije vgrajene v avtomobile Tesla Motors pa imajo energijsko gostoto med 250 in 300 vatnimi urami na kilogram.

Video: Airbus A380plus – največje potniško letalo na svetu bo še učinkovitejše

Iz ameriškega podjetja Lockheed Martin, ki slovi po naprednih vojaških zračnih rešitvah, je priletel eden najmodernejših večnamenskih lovcev F-35 lightning II. Iz ameriškega podjetja Lockheed Martin, ki slovi po naprednih vojaških zračnih rešitvah, je priletel eden najmodernejših večnamenskih lovcev F-35 lightning II. Foto: Reuters

Luksuz poslovnega razreda z najvišjimi standardi opreme in storitev so prikazali pri družbi Qatar Airways v boeingu 777. Luksuz poslovnega razreda z najvišjimi standardi opreme in storitev so prikazali pri družbi Qatar Airways v boeingu 777. Foto: Reuters

Slovaki so v Pariz poslali predstavnika novega trenda v letalstvu, leteči avtomobil. Aeromobil se lahko dvigne na višino 3.048 metrov, njegov dolet pa znaša 700 kilometrov. Slovaki so v Pariz poslali predstavnika novega trenda v letalstvu, leteči avtomobil. Aeromobil se lahko dvigne na višino 3.048 metrov, njegov dolet pa znaša 700 kilometrov. Foto: Reuters

Kokpit potniškega letala embraer E190-E2 so odeli v atraktivno poslikavo orla. Kokpit potniškega letala embraer E190-E2 so odeli v atraktivno poslikavo orla. Foto: Reuters

Nebo nad salonom so nadzorovali francoski lovci Dassault Rafale. Nebo nad salonom so nadzorovali francoski lovci Dassault Rafale. Foto: Reuters

Kitajsko brezpilotno vojaško letalo UAV Wing Loong II Kitajsko brezpilotno vojaško letalo UAV Wing Loong II Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin