Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Natisni članek

Zgodbe strojev letalo Airbus,

Torek, 31. 1. 2017, 15.27

6 let, 6 mesecev

Letalo za prevoz tovora velikih dimenzij bo postalo še večje

Airbus začel izdelovati še večjo različico svojega "letečega kita" #foto #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Airbus beluga - transportno letalo | Foto Airbus

Foto: Airbus

Airbusovo transportno letalo beluga, ki je ime dobilo po istoimenskem kitu, znanem tudi kot arktični beli kit, je zagotovo eno najbolj unikatnih transportnih letal v vojaškem in civilnem letalstvu. Zaradi velike prostornine tovorne nadgradnje trupa letala je beluga edinstven zračni tovornjak za prevoz velikega tovora, kot so sestavni deli za letala. Airbus bo zmogljivosti beluge nadgradil z XL-različico, narejeno na osnovi letala A330.

Video: Beluga XL, nova generacija Airbusovega transportnega posebneža, letečega tovornjaka

Deli letalskega telesa preveliki za evropske ceste

Beluga je zaradi specifične oblike dobil ime po morskem sesalcu, saj močno spominja na arktičnega belega kita. | Foto: Reuters Beluga je zaradi specifične oblike dobil ime po morskem sesalcu, saj močno spominja na arktičnega belega kita. Foto: Reuters Zgodovina tega unikatnega letečega transporterja sega v leto 1969, ko je Airbus po tovarnah v Evropi začel velikoserijsko proizvodnjo potniškega letala A300B. Kmalu se je izkazalo, da so določeni sestavni deli preprosto preveliki za učinkovito kopensko, cestno ali železniško transportno logistiko po Evropi.

Tovarne so zato povezali z zračnim transportnim ameriškim štirimotornim (Pratt & Whitney T-34-P-7) turbopropelerskim letalom super guppy, ki je letalske dele prevažalo v 28 metrov dolgem razširjenem tovornem prostoru premera 7,6 metra. To je s potovalno hitrostjo 480 kilometrov na uro lahko prevažalo skoraj 24,5 tone tovora.


Zgodbe strojev

Zračni napad v živo: vodne bombe letečih gasilcev nad ognjene zublje #foto


Beluga lahko v zrak dvigne 47 ton tovora. Letalski deli so ponavadi razmeroma lahki, a veliki, to letalo pa je namenjeno prav prevozu velikih kosov. Dolgo je 56 metrov, razpon kril pa doseže 45 metrov.  | Foto: Airbus Beluga lahko v zrak dvigne 47 ton tovora. Letalski deli so ponavadi razmeroma lahki, a veliki, to letalo pa je namenjeno prav prevozu velikih kosov. Dolgo je 56 metrov, razpon kril pa doseže 45 metrov. Foto: Airbus

Letalo, ki prevaža letala

To unikatno transportno letalo, leteči tovornjak, uporabljajo od leta 1995. | Foto: Airbus To unikatno transportno letalo, leteči tovornjak, uporabljajo od leta 1995. Foto: Airbus Aribusova proizvodnja je hitro napredovala, letala pa so postajala vse večja. Zaradi zahtev nove proizvodnje so se pri Airbusu odločili za razvoj sodobnega transportnega letala, prilagojenega tovoru velikih dimenzij. Na osnovi letala airbus A300 so z razširitvijo trupa ter dodelavo še posebej uporabniško prijaznega in zmogljivega sistema za natovarjanje razvili belugo, ki je prvič poletela 13. septembra 1994.

Danes flota petih letal aribus A300-600ST beluga vsak teden opravi več kot 65 poletov med Airbusovimi tovarnami po Evropi. Poleg delov letalskega trupa, vrat, pristajalnih podvozij in motorjev v teh belugah iz tovarne v Broughtonu na končne montažne linije v Toulouse, Hamburg in Sevillo prevažajo tudi krila.

To je beluga ali beli arktični kit, po katerem je Airbus poimenoval svoje letalo: podbnosti oblike trupa oziroma čela se preprosto ne da spregledati. | Foto: Reuters To je beluga ali beli arktični kit, po katerem je Airbus poimenoval svoje letalo: podbnosti oblike trupa oziroma čela se preprosto ne da spregledati. Foto: Reuters

V orjaškem trupu bi lahko peljali 36 avtomobilov ali sedem slonov

Zaradi učinkovitejšega prevoza in upravljanja velikega tovora ima beluga močno razširjen zgornji del trupa, v katerem je za 1.400 kubičnih metrov prostora.  | Foto: Airbus Zaradi učinkovitejšega prevoza in upravljanja velikega tovora ima beluga močno razširjen zgornji del trupa, v katerem je za 1.400 kubičnih metrov prostora. Foto: Airbus Bit obstoja in uporabe beluge je seveda njen velikanski tovorni prostor, ki zdaj meri 1.400 kubičnih metrov. Zaradi gradnje novih letal so zrasle tudi prostorske potrebe prevoza sestavnih delov letal. V zdajšnji belugi bi lahko v orjaški tovorni prostor razširjenega in močno povišanega trupa na primer spravili kar 617 ljudi, 36 srednje velikih avtomobilov ali pa sedem slonov.

Specifična rešitev tega zanimivega in nenavadno oblikovanega letala je tudi nižje postavljen kokpit oziroma pilotska kabina, nad katero je premično čelo oziroma velika tovorna vrata letala, ki se na široko odpirajo navzgor.

V belugo lahko že zdaj naložijo dele trupa novega airbusa A350 XWB, redni tovor pa so bila tudi krila airbusa A340. | Foto: Airbus V belugo lahko že zdaj naložijo dele trupa novega airbusa A350 XWB, redni tovor pa so bila tudi krila airbusa A340. Foto: Airbus Natovarjanje in raztovarjanje tega transportnega letala zato poteka s sprednje strani.

Zaradi podpore proizvodnji najnovejšega potniškega letala airbus A350 XWB, ki je postal prodajni hit, pri Airbusu računajo, da bodo prvo belugo XL v zrak spravili leta 2019. Za potrebe izdelave prej omenjene serije letal bo beluga XL poleg trupa verjetno sočasno lahko pripeljala še nekatere druge nekoliko manjše in lažje osnovne elemente novega A350 XWB. Vzporedno bo še vedno v uporabi dozdajšnja serija oziroma flota belug A300-600 ST. Različica XL naj bi svoje predhodnike postopoma prizemljila do leta 2025, ko bo v zraku vseh pet novih, večjih in zmogljivejših belug.

Nova različica še prostornejše in zmogljivejše beluge XL nastaja na osnovi letala A330. Nova generacija tega za evropsko letalsko industrijo zelo pomembnega transportnega letala naj bi po obljubah Airbusa prvič poletela čez dve leti. | Foto: Airbus Nova različica še prostornejše in zmogljivejše beluge XL nastaja na osnovi letala A330. Nova generacija tega za evropsko letalsko industrijo zelo pomembnega transportnega letala naj bi po obljubah Airbusa prvič poletela čez dve leti. Foto: Airbus Prve skice kažejo, da bo imela nova beluga XL, narejena na osnovi širokotrupnega airbusa A330, spremenjeno zasnovo repa letala. Konstruktorji izpostavljajo še novo zasnovo tovornega prostora in izpopolnitve nizko postavljenega kokpita. Najpomembnejša novost bo seveda povečana prostornina trupa. Konkretne številke prirastka kubičnih metrov pri Airbusu še niso razkrili. | Foto: Airbus Prve skice kažejo, da bo imela nova beluga XL, narejena na osnovi širokotrupnega airbusa A330, spremenjeno zasnovo repa letala. Konstruktorji izpostavljajo še novo zasnovo tovornega prostora in izpopolnitve nizko postavljenega kokpita. Najpomembnejša novost bo seveda povečana prostornina trupa. Konkretne številke prirastka kubičnih metrov pri Airbusu še niso razkrili. Foto: Airbus   V belugi na montažne linije pripeljejo tudi krila repa največjega potniškega letala na svetu, airbusa A380. V tem velikem trupu letijo tudi največji sestavni deli za serije potniških letal A320 in širokotrupnega A330 ter čisto novega A350 XWB. | Foto: Airbus V belugi na montažne linije pripeljejo tudi krila repa največjega potniškega letala na svetu, airbusa A380. V tem velikem trupu letijo tudi največji sestavni deli za serije potniških letal A320 in širokotrupnega A330 ter čisto novega A350 XWB. Foto: Airbus

Lani decembra je prva beluga nove generacije XL začela svojo pot na proizvodnih linijah za sestavo in montažo. Pri Airbusu nameravajo za potrebe svoje logistike pri proizvodnji letal izdelati skupaj pet novih belug XL. | Foto: Airbus Lani decembra je prva beluga nove generacije XL začela svojo pot na proizvodnih linijah za sestavo in montažo. Pri Airbusu nameravajo za potrebe svoje logistike pri proizvodnji letal izdelati skupaj pet novih belug XL. Foto: Airbus

Ne spreglejte