SiolNET. Avtomoto Zgodbe
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Motorja ne "špara", ima še originalni turbopolnilnik, sklopko ...

Avtomobila noče prodati: Dolenjec je z VW passatom prevozil 600 tisoč kilometrov #foto

10

termometer

volkswagen passat Jože Sadar
Foto: Gregor Pavšič

Svojega volkswagen passata je kupil leta 2001 in v 16 letih z njim prevozil že 600 tisoč kilometrov. Čeprav se veliko vozi, ima še vedno originalni turbinski polnilnik in sklopko. "Avta ne bom prodal, prav tako ne razmišljam o novem," pravi njegov 49-letni lastnik Jože Sadar iz Žužemberka.

V 16 letih je Jože Sadar s volkswagen passatom prevozil 600 tisoč kilometrov. V 16 letih je Jože Sadar s volkswagen passatom prevozil 600 tisoč kilometrov. Foto: osebni arhiv Po 16 letih je avtomobil že skoraj del družine, tako da mu zjutraj nameni prijazen "dobro jutro". Jože Sadar je svoj zdajšnji avtomobil kupil leta 2001. Takrat se je odločil za nakup novega avtomobila, za kar mu danes zagotovo ni žal. Za polog je namenil svojega audija A4, preostalo posojilo pa odplačal v naslednjih petih letih.

Vsak dan iz Žužemberka v Ljubljano in nazaj

Sadar se iz Žužemberka vsak dan pripelje v Ljubljano, kjer je zaposlen v računalniškem oziroma programerskem podjetju. Vsak dan prevozi vsaj 120 kilometrov. Po 16 letih stalne uporabe je s svojim volkswagen passatom prevozil že več kot 600 tisoč kilometrov. Avtomobil navzven sploh ne kaže svoje starosti. Zagotovo bi znal povedati številne zgodbe z asfalta, ki jih doživlja skupaj s svojim lastnikom.

Čeprav je star že 16 let, njegov passat na cesti ni videti prav nič zastarelo. Čeprav je star že 16 let, njegov passat na cesti ni videti prav nič zastarelo. Foto: Gregor Pavšič

V notranjosti je zob časa načel z usnjem prekrit volan, prestavne ročice menjalnika in tudi sedalno površino voznikovega sedeža (alkantara). V notranjosti je zob časa načel z usnjem prekrit volan, prestavne ročice menjalnika in tudi sedalno površino voznikovega sedeža (alkantara). Foto: Gregor Pavšič

Voznik, ki avta ne "špara": Še vedno ima originalno turbino, sklopko ...

"Avtomobil ima še vedno originalni turbinski polnilnik, prav tako originalno sklopko, motor ni bil še nikoli odprt. Menjal sem le potrošni material, prav tako tudi večino karoserije. Streho so mi uničili vandali, prav tako so mi z ostrim predmetom porisali cel avto. Doživel sem le nekaj manjših trkov. Povedati moram, da avtomobila prav nič ne 'šparam'. Rad vozim hitro, motorja ne ogrevam, prav tako ga po daljših vožnjah ne ohlajam," razlaga Sadar, ki tako zavrača številne pregovorne napotke glede skrbi za avtomobile s turbomotorji. 

Ovrgel je številne mite, da originalna tehnika avtomobilov ne zdrži tako dolgo, da je treba turbinski polnilnik menjati po 100 ali 200 tisoč kilometrih, da je treba varčevati z motorjem in podobno.

Pred dvema letoma je imel težave z delovanjem turbinskega polnilnika, toda izkazalo se je, da je težava le v cevi, ki mu je niso zamenjali. Na servisu so mu dejali, da bo dobra še za 150 tisoč kilometrov. Danes je to razdaljo že večkrat presegel in ne namerava se ustaviti. Pred desetimi leti je bil v Ohridu, pred kratkim v Košicah na Slovaškem, pa v San Marinu in tako dalje.

Koliko kilometrov pa ste vi že prevozili s svojim avtomobilom?

  • Manj kot 50 tisoč kilometrov 180
  • od 50 do 100 tisoč kilometrov 212
  • od 100 do 200 tisoč kilometrov 502
  • več kot 200 tisoč kilometrov 413
  • več kot 300 tisoč kilometrov 431
Oddanih 1738 glasov

Poraba je nizka, toda v 16 letih je za gorivo odštel okrog 40 tisoč evrov

"Prvih 150 tisoč kilometrov sem beležil vsa točenja goriva. Nato sem obupal, za kar mi je žal. Zanimivo bi bilo pogledati stroške za nazaj. Seveda so izjemno visoki. Motor je v povprečju porabil šest litrov goriva na sto prevoženih kilometrov, torej sem v teh 16 letih 'skuril' okrog 36 tisoč litrov goriva in zanj zapravil okrog 40 tisoč evrov. Toliko pač avtomobili stanejo. Vzdrževanje mojega je še poceni. Imam 15-palčna platišča, zato tudi najboljše gume stanejo le okrog 50 evrov. Menjam jih na dve leti. Novejši avtomobili so za vzdrževanje še dražji," razlaga 48-letni Dolenjec.

Dokler mu avtomobil dobro služi, se na Volkswagnov Dieselgate požvižga

Volkswagnove dizelske afere ga ne motijo, saj njegov passat odlično služi svojemu namenu. Pomembno mu je, da ima zanesljiv avtomobil in da brez težav prevozi razdaljo od točke A do točke B. Passata je redno servisiral. Po izteku garancije ne obiskuje več uradnih servisov, zato so nadomestni deli poceni in Sadar jih rad preventivno menja. Prav tako se še dobro spominja, kako je pred 16 leti kupil avtomobil in se z njim pripeljal domov v Žužemberk. 

"Pred 16 leti je bil ta avto prava raketa. Nisem ga kupil zaradi opreme in vtisa. Ko sem se pripeljal v Žužemberk, so me vsi osuplo gledali. Pa ga nisem kupil zato, hotel sem dober, zanesljiv, udoben in predvsem varen avto. Vse tisto, zaradi česar sem ga kupil, še ima. Morda pogrešam le kako varnostno blazino več. Za zdaj ne pomislim na to, da bi potreboval nov avtomobil. Tega passata zagotovo ne bom prodajal. Vozil ga bom, dokler bo še delal tako dobro kot zdaj."

"Še vedno mi dobro služi in zagotavlja vse tisto, zaradi česar sem ga tudi kupil," pravi lastnik passata s 600 tisoč prevoženimi kilometri. "Še vedno mi dobro služi in zagotavlja vse tisto, zaradi česar sem ga tudi kupil," pravi lastnik passata s 600 tisoč prevoženimi kilometri. Foto: Gregor Pavšič

Oprema highline je imela leta 2001 tudi dodatke iz lesa. Oprema highline je imela leta 2001 tudi dodatke iz lesa. Foto: Gregor Pavšič

Le del potrdil, ki so se nabrala ob obiskih servisov. Sadar avtomobil redno servisira, kar je zagotovo pomagalo pri zanesljivosti vozila. Le del potrdil, ki so se nabrala ob obiskih servisov. Sadar avtomobil redno servisira, kar je zagotovo pomagalo pri zanesljivosti vozila. Foto: Gregor Pavšič

Sprednje levo vzvratno ogledalo je še originalno, marsikateri drugi del karoserije pa je moral lastnik že zamenjati. Veliko škode so mu v 16 letih naredili tudi vandali. Sprednje levo vzvratno ogledalo je še originalno, marsikateri drugi del karoserije pa je moral lastnik že zamenjati. Veliko škode so mu v 16 letih naredili tudi vandali. Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 880
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin