Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
12. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Ljubljana car sharing Avant2Go Renault Smart BMW električni avtomobili

Sreda, 12. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Avtomobil za Slovenca nič več statusni simbol?

Najem avtomobila v Ljubljani postal cenejši od taksija #foto #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Aplikacija ljubljanskega sistema souporabe avtomobilov Avant2Go je zdaj javno dostopna in omogoča iskanje prostega električnega vozila, rezervacijo, najem, odklepanje in zaklepanje ter tudi negotovinsko plačilo. Vožnja po Ljubljani lahko postane samostojna, cenovno pa tudi cenejša od taksijev. Danes se bo mreži postaj pridružila še dvanajsta na letališču na Brniku.

V Ljubljani je zaživela nova oblika mobilnosti. Souporaba avtomobilov oziroma "car sharing" je že uveljavljen trend v velikih evropskih mestih, ki ga vse resneje jemljejo tudi največji avtomobilski proizvajalci. Lahko sistem najema električnih vozil preživi tudi v bistveno manjši Ljubljani? | Foto: Gregor Pavšič V Ljubljani je zaživela nova oblika mobilnosti. Souporaba avtomobilov oziroma "car sharing" je že uveljavljen trend v velikih evropskih mestih, ki ga vse resneje jemljejo tudi največji avtomobilski proizvajalci. Lahko sistem najema električnih vozil preživi tudi v bistveno manjši Ljubljani? Foto: Gregor Pavšič

KOLIKO STANE NAJEM? PRVI VTISI NAJEMA VIDEO - NAJEM V 5 KORAKIH KJE SO LOKACIJE Z VOZILI?

V Ljubljani je trenutno 12 lokacij, na katerih je vselej vsaj eno razpoložljivo vozilo. Logistična ekipa upravitelja premika vozila med lokacijami in s tem zagotavlja tudi dovolj parkirnih mest. Za polnjenje so namestili lastne 22-kilovatne električne polnilnice. | Foto: Gregor Pavšič V Ljubljani je trenutno 12 lokacij, na katerih je vselej vsaj eno razpoložljivo vozilo. Logistična ekipa upravitelja premika vozila med lokacijami in s tem zagotavlja tudi dovolj parkirnih mest. Za polnjenje so namestili lastne 22-kilovatne električne polnilnice. Foto: Gregor Pavšič Testno obdobje delovanja prvega pravega sistema souporabe avtomobilov v Sloveniji ("car sharing") je potekalo več mesecev, zdaj pa se sistem v polnosti vendarle predaja javni uporabi. Do zdaj so vozila namreč najemali in vozili testni vozniki ter kupci predplačniških paketov. Danes se bo obstoječim 12 postajam z električnimi vozili uradno pridružilo tudi letališče na Brniku. Je zato današnji dan lahko prelomni mejnik mobilnosti v Ljubljani in dolgoročno tudi na širšem območju Slovenije?

Čeprav je uradno souporaba avtomobilov predvsem konkurenca lastništvu avtomobila, prvi izračuni kažejo, da bo sistem resna konkurenca tudi voznikom taksijev v Ljubljani in njeni širši okolici.

Pred prvo vožnjo registracija in tudi predavanje o elektromobilnosti

Registracija v sistem AvantGo sicer stane enkratnih 59 evrov (za prvih 100 uporabnikov 29 evrov) – primerljiv pariški sistem Autolib stane vsako leto od 60 do 120 evrov (odvisno od popusta) – nato pa se cena najema obračuna glede na prevoženo razdaljo in čas najema. Registracija vključuje predavanje o posebnostih električnih avtomobilov, njihove uporabe, polnjenja na polnilnicah in posebnosti uporabe vozil ljubljanskega "car sharinga". Pred prvo uporabo je treba še podpisati pogodbo.

Aplikacija za vsako lokacijo izpiše število razpoložljivih vozil in tudi prosta parkirna mesta, če bi radi z najemom končali. Prek telefona uporabnik dobi tudi podatek o napoljenosti baterije v posameznem električnem vozilu. | Foto: Gregor Pavšič Aplikacija za vsako lokacijo izpiše število razpoložljivih vozil in tudi prosta parkirna mesta, če bi radi z najemom končali. Prek telefona uporabnik dobi tudi podatek o napoljenosti baterije v posameznem električnem vozilu. Foto: Gregor Pavšič

Koliko stane najem?

 

smart ED

renault zoe

BMW i3

Registracija:

59 EUR

59 EUR

59 EUR

Minimalna cena:

3 EUR

4 EUR

5 EUR

Cena na minuto:

0,05 EUR

0,07 EUR

0,1 EUR

Cena na kilometer:

0,2 EUR

0,25 EUR

0,3 EUR

Primer: 30 minut, 10 km

3,5 EUR

4,6 EUR

6 EUR

* cene veljajo za dnevno tarifo (8.00 - 18.00)

Rezervacija vozila je brezplačna za 15 minut. Aplikacija avtomobil tudi odklene in zaklene. Uporabnika tudi prisili, da z označevanjem polj pred zapustitvijo avtomobila preveri, ali je zaprl okna, shranil ključ, vzel osebne stvari ... | Foto: Gregor Pavšič Rezervacija vozila je brezplačna za 15 minut. Aplikacija avtomobil tudi odklene in zaklene. Uporabnika tudi prisili, da z označevanjem polj pred zapustitvijo avtomobila preveri, ali je zaprl okna, shranil ključ, vzel osebne stvari ... Foto: Gregor Pavšič

Pri električnem smartu je treba iz sovozniškega predala odstraniti ključ s čipom, ga vtakniti v režo med obema sedežema in tako zagnati elektromotor. Renault zoe in BMW i3 imata pametni ključ, zato tega ni treba storiti.  | Foto: Gregor Pavšič Pri električnem smartu je treba iz sovozniškega predala odstraniti ključ s čipom, ga vtakniti v režo med obema sedežema in tako zagnati elektromotor. Renault zoe in BMW i3 imata pametni ključ, zato tega ni treba storiti. Foto: Gregor Pavšič Aplikacija je že javna, njena uporabniška izkušnja pričakovano na visoki ravni

Prvi stik z aplikacijo je upravičil pričakovanja, da bo najemanje avtomobilov prek pametnega telefona preprosto, pregledno in negotovinsko. Aplikacijo so pri Avantcarju razvili v sodelovanju z ljubljansko družbo Comtrade, kjer je na primer nastala tudi mobilna aplikacija vodilnega letalskega nizkocenovnega prevoznika Ryanair.

Sledi vpis osnovnih podatkov uporabnika, skeniranje kreditne kartice za poznejše negotovinsko plačevanje, kdor pa je že opravil izobraževanje oziroma so ga upravitelji sistema že potrdili kot uporabnika, pa lahko na eni izmed postaj v Ljubljani že poišče, rezervira in najame prost avtomobil.

Zemljevid obstoječih lokacij z električnimi vozili in lokacijah v Ljubljani, kjer ta mesta načrtujejo v drugi fazi širitve sistema. | Foto: Avant2Go Zemljevid obstoječih lokacij z električnimi vozili in lokacijah v Ljubljani, kjer ta mesta načrtujejo v drugi fazi širitve sistema. Foto: Avant2Go

Kje v Ljubljani je mogoče vozila najeti in parkirati?

Električna vozila smart fortwo, renault zoe in BMW i3 so na voljo:

  • Dunajska cesta
  • Trdinova cesta
  • Cankarjeva cesta
  • Langusova cesta
  • Vodnikov trg
  • Kongresni trg
  • BTC (Francoska, Ameriška in Argentinska ulica, Trg mladih)
  • Tehnološki park
  • Hotel Four Points by Sheraton
  • Letališče Brnik

Prek aplikacije uporabnik izve, koliko vozil in praznih parkirnih mest je na voljo na posamezni lokaciji, za vsak parkirani avtomobil pa je na voljo tudi podatek o količini električne energije v bateriji in ocenjenem dosegu.

Video: Najem avtomobila v Ljubljani

Pet vtisov najema električnega avtomobila v Ljubljani

Začetek souporabe električnih avtomobilov pri vozniku zahteva določen miselni preskok. To velja že za samo aktivacijo vozila. Nismo namreč navajeni, da bi v avtomobil vstopali in izstopali z uporabo pametnega telefona in da ključa fizično v rokah (ali žepu) sploh nimamo več.

Prvih nekaj najemov bodo uporabniki zagotovo še razmišljali o pravem zaporedju aktivacije vozila, saj je treba to storiti prek aplikacije in s priloženo kartico Magna aktivirati polnilno postajo za odstranitev kabla. Tega je seveda treba v večini primerov (nekatere polnilnice imajo pritrjen kabel) tudi pospraviti v avtomobil.

Vožnja razpoložljivih električnih vozil bo zagotovo marsikateremu Ljubljančanu prvič odprla vrata v svet alternativnih pogonov in prednosti, ki jih ti prinašajo vozniku. Vožnja je bolj preprosta, tiha in mirna, avtomobili so tudi zelo odzivni in že ob spuščeni stopalki za plin zaradi regeneracije zavorne energije znatno upočasnijo vozilo.

Po koncu uporabe je treba avtomobil parkirati, aktivirati polnilno postajo in ga nanjo priklopiti. Šele ko je avtomobil zaklenjen, se najem lahko konča. Dolžina najema torej ne zavzema le tistega časa, ko se z avtomobilom vozite, temveč tudi kakšno minuto ali dve priprave vozila pred in po uporabi.

Voznik odvisno od višine registracije v primeru lastne krivde pri prometnih nesrečah odgovarja za nastalo škodo. Pri osnovni registraciji 59 evrov odgovarja do vrednosti 300 evrov, pri dodatnem letnem zavarovanju za 38 evrov znaša odgovornost še do največ sto evrov, pri letnem plačilu zavarovalnine v višini 88 evrov pa nima pri poškodbah nikakršne odgovornosti več. Voznik mora biti tudi star vsaj 21 let in imeti vozniško dovoljenje vsaj eno leto.

Prvi najem pokaže, da je najem avtomobila cenejši od taksija

Ker smo se na poizkusno vožnjo odpravili sami, nam je več kot zadoščal najcenejši električni smart. Vozilo odklenemo prek aplikacije, vstopimo vanj in se peljemo na želeno lokacijo. Vožnja iz središča Ljubljane v BTC in nazaj (deset kilometrov, 30 minut najema) nas je stala 3,5 evra. Nekoliko večji renault zoe bi bil 1,1 evra dražji.

Ko smo se pred dnevi iz središča mesta v BTC odpeljali s taksijem, nas je vožnja samo v eno smer stala 3,9 evra. Če bi imeli na drugem koncu mesta daljši postanek, bi lahko avtomobil tam parkirali in končali najem ter nato pred vrnitvijo spet najeli. Pri tem mora uporabnik upoštevati, da stane minimalna cena najema smarta tri evre. Vožnja v BTC in nazaj je torej cenejša, kot če avtomobil najamemo za vsak del poti posebej.

V shemi ljubljanskega "car sharinga" je trenutno okrog 40 električnih avtomobilov.  | Foto: Gregor Pavšič V shemi ljubljanskega "car sharinga" je trenutno okrog 40 električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Pozabite na vprašanje: "Imaš čas, da bi me peljal do letališča?"

Prav nam bo prišla tudi postaja AvantGo pred letališko stavbo na Brniku. Iz središča Ljubljane je vožnja dolga slabih 28 kilometrov, traja pa približno pol ure. Tak najem nas bo s smartom stal okrog 14 evrov. Zaradi oddaljene lokacije in potrebne logistike bo tak najem namreč nekoliko dražji. Natančna cena bo znana danes.

Kdor torej potrebuje prevoz na letališče, je dobil stroškovno veliko ugodnejšo alternativo prevozu s taksijem ali večdnevno parkiranje osebnega avtomobila pred letališčem. Enosmerna vožnja s taksijem stane vsaj od 20 do 25 evrov, 24-urno parkiranje na zunanjem parkirišču pa 12 evrov. Kdor bi z letalom odpotoval za konec tedna, bi za tridnevno parkiranje odštel vsaj 36 evrov.

Ne spreglejte