Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 3. 2017,
3.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

karting rekreacija

Petek, 17. 3. 2017, 3.55

6 let, 6 mesecev

Deset minut vozniške resnice ...

Karting kot avtomobilska rekreacija, ki dviga vozniške čute, motoriko in znanje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Rekreativni karting | Foto Karting center Celje

Foto: Karting center Celje

Karting je lahko oblika avtomobilske rekreacije, ki je cenovno dostopna, varna, prebuja vozniška čutila in uči natančnosti z volanom, obenem pa z doseženim časom tudi govori o vozniških spretnostih posameznika.

Marsikdo je zase prepričan, da je vrhunski voznik in da je za volanom prav zagotovo bolj spreten od svojih prijateljev in sodelavcev. Medtem ko se lahko primerjave na cesti končajo tragično tako za neposredne krivce kot tudi nedolžne preostale udeležence prometa, so preizkusu vozniških vrlin namenjena dirkališča. V Sloveniji čisto pravega dirkališča še nimamo, zato pa imamo glede na velikost države veliko možnosti preizkušnja v tako imenovanem rekreacijskem kartingu. Tam lahko v 10 minutah vožnje, ki v povprečju stanejo od 10 do 15 evrov, doživijo dober približek pravega dirkanja.

Tak gokart poganja Hondin 390-kubični motor, ki zmore 13 "konjev" in z danimi prestavnimi razmerji hitrost do 80 kilometrov na uro.  | Foto: Rimo Tak gokart poganja Hondin 390-kubični motor, ki zmore 13 "konjev" in z danimi prestavnimi razmerji hitrost do 80 kilometrov na uro. Foto: Rimo Dva metra dolg avtomobilček, ki s 13 "konji" zahteva veliko natančnosti in prefinjenosti

"Za doseganje dobrih časov je seveda treba biti tudi nekoliko agresiven. Te napadalnosti ne sme biti premalo, prav tako pa tudi ne preveč. Kdor vozi preveč zagrizeno, lahko izgublja čas. Do najboljših rezultatov je mogoče priti le z idealno linijo, torej z zbrano, prefinjeno in z zelo natančno vožnjo," pravi Vladimir Stankovič, znani slovenski dirkač z gorskohitrostnih dirk, ki izvaja rekreativni karting tik ob letališču na Brniku.

Tja je letos pripeljal nove gokarte nemške znamke Rimo in prav enake imajo tudi v znanem karting centru Michaela Schumacherja v Kerpnu. Tak gokart poganja Hondin 390-kubični motor, ki zmore 13 "konjev" in z danimi prestavnimi razmerji hitrost do 80 kilometrov na uro. Če temu dodamo še dobro konstrukcijo gokarta, dvokrožni zavorni sistem in majhno maso (119 kilogramov) vozila, dobimo resnično zabaven avtomobilček. Ta je sicer dolg dobra dva metra in širok 1,39 metra.  

Po 10 minutah vožnje marsikoga pošteno bolijo roke ... | Foto: Rimo Po 10 minutah vožnje marsikoga pošteno bolijo roke ... Foto: Rimo

Rekreativni karting | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Samozavestni vozniki so presenečeni, ko zaostanejo po več sekund

Gokarti so tudi vzdržljivi, saj lahko v desetih minutah z njim na tej stezi prevozimo okrog osem kilometrov. Obremenitve so precejšnje, zato so današnji gokarti kljub rekreativnemu poslanstvu že zelo resni izdelki.

"Nizka hitrost je relativna. Petdeset kilometrov na uro je lahko smrtnih, če se zaletiš v steno. Naši gokarti lahko grejo tudi 100 kilometrov na uro, razmerje med močjo in maso pa je podobno kot pri precej dobrih športnih avtomobilih. Hitrost moraš obvladati in jo spoštovati, še prej pa jo moraš razumeti. Pojma neprilagojena hitrost sam ne odobravam. Veliko mladih misli, da kolikor bom pritiskal na plin, tako hiter bom. To se žal dogaja tudi na cestah. Marsikdo hitro vožnjo tudi zamenja z agresivno vožnjo," nadaljuje Stankovič.

Ob tem dodaja, da je marsikateri gost presenečen nad svojim časom. Kljub temu, da na stezi da vse od sebe, lahko v nekaj sto metrih za najboljšimi rezultati zaostane tudi več sekund.

Steza za karting Raceland pri Krškem. | Foto: Raceland Steza za karting Raceland pri Krškem. Foto: Raceland

""Gokart lahko izboljša voznikovo motoriko, njegove odzive in zavedanje vožnje. ..." | Foto: Karting center Celje ""Gokart lahko izboljša voznikovo motoriko, njegove odzive in zavedanje vožnje. ..." Foto: Karting center Celje Užitki za dvig motorike

"Tak karting vsekakor ni le zabava. Pozitivno lahko vpliva na znanje voznikov, njihovo zavedanje in sproščanje adrenalina. Posredno torej tak karting vpliva tudi na prometno varnost," pravi Alen Pevec, ki je bil v mladosti resen tekmovalec v kartingu, zdaj pa ima svoja središča z rekreativnim kartingom v Ljubljani, Celju in Mariboru.

"Gokart lahko izboljša voznikovo motoriko, njegove odzive in zavedanje vožnje. Vsekakor so vplivi pozitivni, obenem pa je tako dirkanje tudi varno. Prav zagotovo je veliko voznikov, ki so po vožnji negativno presenečeni nad svojim doseženim časom," dodaja Celjan.

Večina ponudnikov rekreativnega kartinga v Sloveniji ponuja gokarte s štiritaktnim bencinskim motorjem, izjema je le ponudnik z električnimi gokarti na pokriti progi v ljubljanskem BTC.  

Večina rekreativnih gokartov z bencinskim motorjem

Proge se med seboj precej razlikujejo, vse pa so tehnične in zahtevajo veliko natančnosti. Najbolj dirkaški je Raceland v Krškem, ki je namenjen tudi organizaciji pravih tekmovanj v kartingu. Tu je tudi proga najbolj široka, asfalt najboljši, a je steza z vidika užitkov za volanom bolj namenjena tekmovalnim kot pa šibkejšim rekreativnim gokartom. Raceland ima podobno kot Pevec v ponudbi tudi dvosede gokarte, kjer lahko s seboj vzamemo tudi vsaj tri leta starega otroka, mogoče pa je najeti tudi pravi tekmovalni gokart.

Ne spreglejte